SmartWire-DT Blok Modülleri Makine ve Sistem Üreticileri İçin Çevresel Ekipmanların Verimliliğini Arttırmada Yeni Ufuklar Açıyor

Eaton kompakt IP67 I/O blok modüllerini ekleyerek akıllı kablolama ve iletişim sistemi SmartWire DT portföyünü genişletiyor.

Güç yönetimi şirketi Eaton, bu modüller sayesinde makine ve sistem üreticilerine daha geniş sayıda sensör ve aktuatörleri SmartWire DT  grubuna entegre etme fırsatını sunuyor. Önemli ölçüde daha kolay planlama, proje planlama, kablolama, başlangıç işletimi ve bakım gibi SmartWire DT felsefine ait özellikler de böylece yeni IP67 ürünleri ile kontrol panosunun dışında kullanıma sunulmaktadır.

Çift tasarımlı boyut sekiz veya on altı adede kadar sensör veya aktuatörün dört veya sekiz M12 konnektörüyle bağlanmasını sağlamaktadır. Bu portföy farklı sürümlerde çok çeşitli değişkenleri de barındırmaktadır. Basit giriş ve çıkış modülleriyle birlikte, karma modüller veya hatta serbest olarak yapılandırılabilen I/O modülleri de bulunmaktadır. Ek harici güç kaynağına sahip değişkenler daha fazla güce ihtiyaç duyan uygulamaları da desteklemektedir.

0.5 A 24 V çıkışlara ek olarak, 2A çıkış akımına sahip cihazlar da mevcuttur, bu da örneğin valfler gibi aktuatorlerin doğrudan tetiklenmesini sağlamaktadır. Eğer harici gerilim kaynağı çalışmazsa, haberleşme bağlantısı ve girişlerin durumu sabit tutulmaktadır, çünkü bu durumda gereken enerji kaynağı SmartWire DT ile sağlanmaktadır. Ayrıntılı teşhisler sorun gidermeyi desteklemektedir. Aşırı yük ve kısa devre alarmlarına ek olarak modüller, gerilim kaynağının, sensör güç kaynağındaki aşırı yükün ve kurulumu yapılmamış sensörlerin durumu göstermektedir.

Hali hazırda SmartWire DT’ye bağlanabilecek cihazların portföyü kontrol panosu içinde kumanda ve sinyalizasyon cihazlarından, kontaktörlerden ve motor koruma şalterlerinden, sigorta izleme modüllerinden, yumuşak yolvericilerden, hız ayarlı yol vericilerden frekans konvertörlerinden ve sigortalı yük ayırıcılarından devre kesicilere kadar uzanmaktadır. Kontrol panosunun dışında, IP67 I/ O modülleri (T konektörleri) ayrı dijital ve analog proses sinyallerinin bağlantısı için kullanılmaktadır.

SmartWire DT’nin bilinen bu özellikleri aynı zamanda blok modüllerinde de uygulanmaktadır. Farklı ağ protokollerini içeren haberleşme özelliği, makine üreticilerine sistemlerini farklı kontrollere bağlama imkanı vermektedir. Şu anda, bunu yapmak Profibus DP, CANopen, Modbus TCP, Ethernet/ IP, Profinet, Powerlink, Ethercat ve Sercos III ağ geçitleri ile mümkündür. SmartWire DT’nin yardımıyla, kullanıcılar ağ geçitlerine 600 metre uzaklıkta dağıtılmış bulunan basit sensörlerden kompleks devre kesicilere 99 adete kadar cihaza bağlanabilmektedir.

Eaton, SWD Assist yazılımı sayesinde SmartWire DT ağının planlanması ve başlangıç işletimiyle denenmiş ve güvenilir destek sunmaktadır. Operatör sadece bir kaç tıklamayla konfigürasyon aracındaki tüm sistem komponentlerini kolayca seçmektedir. Bunun sonucundaki konfigrasyon, yazılım kullanımıyla kolayca kontrol edilebilmektedir. Ağ geçidinin diagnostik arayüzü yoluyla tüm SmartWire DT komponentlerini işletmek, PLC’ye bağlanmadan kurulu ağı faaliyete geçirmeyi kolaylaştıracaktır.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......