Teknoloji şirketine dönüşen BEDAŞ’a bakanlıktan ‘Ar-Ge Merkezi’ onayı

Elektrik dağıtım hizmetinde sektörün liderlerinden biri olan BEDAŞ, yaptığı yatırımlarla adeta teknoloji şirketine dönüşürken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ‘Ar-Ge Merkezi’ olmak üzere onay aldı. BEDAŞ, bünyesinde bulunan 18 kişilik ekiple yaklaşık 30 milyon TL’lik 17 Ar-Ge projesini yürütüyor

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), araştırma ve geliştirme alanına yaptığı yatırımların meyvesini alıyor. İstanbul Taksim’de 18 kişilik personeli ile yürüttüğü 17 Ar-Ge projesinden 7’sini hayata geçiren BEDAŞ’ın Ar-Ge Merkezi olma başvurusuna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay geldi. BEDAŞ’ın Ar-Ge Merkezi, sektöründe 2’nci, Türkiye’nin ise 679’uncu merkezi unvanına sahip oldu.

2013 yılındaki özelleştirme sürecinin ardından 2014’te bünyesinde Ar-Ge birimi oluşturan ve ilk adımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yer alan Teknopark’ta atan BEDAŞ, Haziran 2017’de söz konusu birimi İstanbul Taksim’deki binasına taşıdı. 7’si tamamlanmış toplam 17 Ar-Ge projesi bulunan BEDAŞ, Temmuz 2017’de de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Ar-Ge Merkezi olma başvurusunda bulundu. Bakanlık tarafından 1 Kasım 2017 tarihi itibarıyla başvuruya olumlu yanıt verildi.

‘AR-GE’NİN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ’

Daha önce ‘akıllı mühür’ olarak ifade edilen, elektrik sayaçlarında kaçağın önüne geçen projenin yürütülmesinde bizzat yer alan, her zaman araştırma geliştirme çalışmalarına verdiği önemin altını çizen BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, “Elektrik dağıtım sektörü giderek teknoloji sektörüne, bizler de teknoloji şirketlerine dönüşüyoruz. Akıllı şehirlere giden yolda, bizler de akıllı şebeke altyapılarını oluşturuyoruz. Bu nedenle Ar-Ge’nin öneminin, bu alanda yapılan çalışmalarının çok değerli olduğunun farkındayız. Sanayi Bakanlığı’nın başvurumuzu kabul etmesi ile birlikte bu yolda attığımız adımları çok daha hızlandıracağız” diye konuştu.

17 PROJEYE, 30 MİLYON TL

BEDAŞ Ar-Ge Merkezi’nin öncelikle şebekede karşılaşılan sorunları minimize edecek, enerji arzını, kalite ve verimini yükseltecek projelere imza atacağını dile getiren Yiğit sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra özellikle akıllı şebeke uygulamaları başta olmak üzere Avrupa ve diğer dünya ülkelerindeki gelişmeleri ve sektörü yakından takip ederek gelecekte karşılaşılması öngörülen zorluklara hazırlanılması için EPDK, TÜBİTAK ve dünyanın en büyük sivil araştırma programı olma özelliğine sahip Horizon 2020 proje desteklerini alarak yeni projeler geliştirmekteyiz. Tamamlanan ve devam etmekte olan toplam 17 Ar-Ge projemizin değeri 30 milyon TL’yi buluyor. Ar-Ge Merkezi onayından sonra proje sayısı ve buraya ayırdığımız kaynak daha da artacak.”

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......