Tuzla Belediyesi, Kamu Alanında İstanbul’un En Büyük Güneş Enerji Santralini Hizmete Açtı

Tuzla Belediyesi, yıllık 650MWh elektrik üreten, kamu alanında İstanbul’un en büyük güneş enerji santralini Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nda hizmete açtı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılışta yaptığı konuşmada “Bu alanda da bir öncülük yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Türkiye’nin en fonksiyonel parkı olarak hizmete kazandırdığı Şelale Eğitim Parkı’da bir yeniliğe daha imza attı. Türkiye’nin İlk Holografik Hayvanat Bahçesi Nuh’un Gemisi HoloZoo, Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi, Corpus (İnsan Vücudunu Görerek Tanıma), Planetaryum-Gözlemevi, Güneş Saati ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın kişisel Teknolojinin Serüveni Sergisi gibi eğitim, bilim ve eğlenceyi bir arada bulunduran Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı, Tuzla Belediyesi tarafından yaptırılan kamu alanında İstanbul’un en büyük güneş enerji santraline de ev sahipliği yaptı.
Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nda gerçekleştirilen açılışa AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mehmet Ali Pulcu ve Osman Boyraz, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Fehmi Tosun, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci ile vatandaşlar katıldı. Şelale Eğitim Parkı’na elektrikli mini araçla gelen Başkan Dr. Şadi Yazıcı, belediyenin kullandığı elektrikli araçları yakından inceledi.

Her Alanda Olduğu Gibi Tuzla’da Bir İlk Daha Gerçekleştirildi

Her Alanda Olduğu Gibi Tuzla’da Bir İlk Daha Gerçekleştirildi
AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci, açılışta yaptığı konuşmada Tuzla Belediyesi’nin bir ilki daha gerçekleştirdiğini söyledi. Demirci, “Tuzla Belediyesi tarafından İstanbul’un kamudaki en büyük güneş enerji santralinin yapılması, hayata geçirilmesi takdire şayan. Tuzlamız’da her alanda olduğu gibi bu alanda da bir ilki hayata geçirmiş olduk” dedi.

Öncülük Yapmaktan Mutluluk Duyuyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılışta yaptığı konuşmada kamu olarak İstanbul’daki en büyük güneş enerji santralin kurmanın ve öncülük yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Başkan Yazıcı, “Şelale Eğitim Parkı’mızda havuzlarımız, buz patenimiz, bowlingimiz hatta şelalemiz dahil olmak üzere bunların hepsi elektrik harcıyordu. Biz de bunun çok büyük bir enerji harcamasının olduğu düşününce de bu işi biz nasıl çözeriz dedik. Parkımızda Anadolu Kültür Merkezi’nin çatısında 4 bin 200 metrekarelik alanın üstüne güneş paneli koyarak Şelale Eğitim Parkı’nı kendi kendine yeten ve kendi enerjisini sağlayan ve kazanç sağlayan bir park haline getirdik. Yaklaşık 5-6 yılda kendini amorti edip 10 yıl garantili 25 yıl ömrü olan bu paneller sayesinde de biz öncülük yapmış olacağız. Enerji savaşlarının olacağı bir dönemde kendi enerjisini üreten bir ülke olmak adına her türlü enerji kaynaklarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve burada da bir öncülük yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Belediyesi’nin çevre dostu, temiz enerji kaynaklarını diğer alanlarda da kullandığını belirterek “Parkımızda güneş enerjisinin yanı sıra rüzgar enerjisinden faydalanarak akülü engelli araçları, cep telefonu şarjını sağlayan direklerimizi de kullanıma açtık. Karbon ayak izimizi küçülten dünya çapındaki projemizi de sürdürüyor, alternatif enerji kullanılması konusunda elimizden geleni yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mehmet Ali Pulcu da konuşmasında Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.

Tuzla’ya Büyük Projeler Yakışıyor
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır da konuşmasında Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı tebrik etti. Tuzla’ya büyük projelerin yakıştığını vurgulayan Kaymakam Çalışır, “Bu kadar fonksiyonel mekanı bu kadar metrekare içerisinde büyükşehirlerde toplayabileceğiniz bir başka ilçe var mı bilmiyorum ama o nadir ilçelerden birisiyiz. Ben başkanımızı yürekten kutluyorum. Tüm arbedeler, tüm savaşlar, tüm çekişmeler aslında enerjiye hakim olma, olanlara yakın olma, enerjiyi gidip zorla alma, diyalogları yakın tutma akraba olma gibi etrafında dönüyor. O yüzden işin çekirdeğini oluşturan böyle bir tesisin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kendi ihtiyacını karşılıyor olabilmesi de başka bir güzellik, Başkanımızı gönülden tebrik ediyorum. Şaşırdık mı? Hayır şaşırmadık. Şu ifadeyi lütfen çok iddialı bulmayın. Büyük projeler Tuzla’ya yakışıyor. Birçok büyük projeye imza atmış bir ekiple beraber çalışıyoruz. Başkanımız başta olmak üzere bu ve benzeri işlere katkı veren ekibine gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.

Milletvekili Pulcu, Başkan Yazıcı’yı Tebrik Etti
AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mehmet Ali Pulcu da konuşmasında Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti. Pulcu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Doğal enerjiler kullanılırken medeniyetler arasında çok büyük farklar yoktu. Önce kömür, ardından petrolle medeniyetler arasında çok büyük farklar oluşmaya başladı. O enerjilere ulaşan insanlar hem yönetim sistemini değiştirdiler hem büyük pastayı kendilerine aldılar. Petrolün de devri geçiyor ve başka imkanlar bulunacak. Enerji kaynaklarıyla ilgili iyimser düşünenler “Umulmadık enerji kaynakları bulacağız. Eskilerden daha temiz ve daha verimli olacak” diyorlar. Bugün de bu örneğin altındayız. Ben huzurlarınızda Şadi Başkanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum”


Tuzla’da İnanılmaz Projeler Yapılıyor
TBMM’de aynı zamanda Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Üyesi olan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz da konuşmasında, Tuzla’da inanılmaz projelerin gerçekleştirildiğini vurguladı. Boyraz, “Böylesine güzel bir hizmetin açılması dolayısıyla gerçekten gurur duydum. İstanbul’un en büyük kamu ve belediyecilik yatırımları arasında yer alan bir projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Belediyecilik hizmetlerinde nereden nereye geldik. Belediyecilik sadece yol, kaldırım ya da buna benzer hizmetlerden oluşmuyor. Belediyeciliğin tanımı ve anlamı değişti. Kaliteli hizmetiyle halkıyla bütünleşen bir belediyecilik yapılıyor. Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nın inşaat zamanı da buraya gelmiştim. Bunu kimse hayal dahi edememişti. Bugün geldiğimiz noktada, yapılan hizmetlerde, içindeki fonksiyonlarla inanılmaz projeler yapılıyor. Ben Belediye Başkanımıza belediyecilik hizmetinin dışına taşırdığı bu hizmetinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tuzla Belediyesi Güneş Enerji Santrali
Konuşmaların ardından protokol şalteri açarak Tuzla Belediyesi Güneş Enerji Santrali’ni hizmete açtı.
360,36 kwp kurulu güç ile üretilen elektriğin dağıtım şirketine satılması sonucu yıllık yaklaşık 324.000 TL kazanç sağlayacak olan santral, Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nda Anadolu Kültür Merkezi’nin çatısında kuruldu.
4.358 m2 alanda 1386 adet 260Wp Polikristal PV panel kullanılarak hazırlanan Tuzla Belediyesi Güneş Enerji Santrali, 650MWh elektrik üreterek yıllık 216 konutun ve Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nın enerji ihtiyacının çevre dostu, temiz enerji kaynağı ile karşılanmasını sağlayacak. Yıllık yaklaşık 390 ton CO2’nin doğaya salınımı engelleyen ve bu yönüyle yılda 35.454 adet ağacı kurtaran Tuzla Belediyesi Güneş Enerji Santrali, amortismanını 5 yılda sağlayacak.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......