Mitsubishi Electric’ten akıllı fabrikalar için yapay zeka teknolojili yeni ürün

Teknoloji öncüsü Mitsubishi Electric, akıllı fabrikaların ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir inverter serisi geliştirdi. TSN – Time Sensitive Networking (Zamana Duyarlı Ağ) dâhil birçok yerleşik ağda çalışabilen son derece esnek ve kompakt yeni FR-E800 inverter serisi, yapay zeka (AI) ve yerleşik korozif gaz uyarı sistemi sayesinde yüksek performanslı kestirimci bakım fırsatı sunuyor. Başta makine imalatı ve otomotiv olmak üzere gıda-içecek, yaşam bilimleri ve su arıtma sektörleri bu serinin kontrol yeteneğinden yararlanabilecek. Yapay zeka ile geliştirilen FR-E800, dünyada bir ilk olarak[1] korozif gaz uyarı sistemiyle[2]genişletilmiş kestirimci bakım yeteneği sayesinde duruş sürelerini azaltıyor. FR-E800 inverter serisi, indüksiyon (Asenkron) ve sabit mıknatıslı (PM) motorların SIL3/PLe seviyesinde yüksek performanslı kontrolünü de sağlıyor.

Mitsubishi Electric’in yeni FR-E800 inverter serisi, opsiyonel kartlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak çoklu network özelliği sayesinde yüksek düzeyde esneklik sunuyor. Yeni inverter serisinde CC-Link IE TSN dâhil olmak üzere endüstriyel Ethernet ağları standart olarak destekleniyor. Aynı zamanda hat, halka ve yıldız topolojilerini destekleyen iki Ethernet portuyla ağ esnekliği de artırılıyor.

Kestirimci bakımı bir üst düzeye taşıyan yeni FR-E800 inverter serisi, sektörde bir ilk olarak korozif gaz ortamı algılama devresine sahip. Mitsubishi Electric’in yapay zeka (Al) tanı teknolojisiyle birlikte arızaların nedenlerinin uzmanlık gerektirmeden erken bir aşamada tespit edilerek çözülmesini sağlayan FR-E800 serisi, makine duruş sürelerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

FR-E800 inverter, güvenlik ve üretkenliğin devamı için SIL2/PLd ve SIL3/PLe güvenlik düzeylerine ulaşıyor. Enkodere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak güvenlik özelliğini standart olarak sağlayan ürün, “Güvenli Tork Durdurma” (STO), “Güvenli Durdurma 1” (SS1), “Güvenli Fren Kontrolü” (SBC) ve “Güvenli Hız Takibi” (SSM) fonksiyonlarına sahip.

Ürünün geliştirilmiş ve özelleştirilmiş kontrolü, FR-Konfigüratör2 yazılımıyla yapılandırılan yerleşik PLC fonksiyonuyla sağlanıyor. Birden fazla inverter tek bir noktadan kontrol edildiği için harici PLC maliyeti ortadan kalkıyor. FR-E800’ün autotuning özelliği, Yüzey Kalıcı Mıknatıslı (SPM) ve Dahili Kalıcı Mıknatıslı (IPM) motorlar için kullanılabilir, gelecekte senkron relüktans motorlarda da kullanılabilir olacak ve böylece yedek parça stoğunu azaltarak maksimum esneklik sunuyor. Bu yeni ürünle kapalı devre vektör kontrolü (enkoderli), gerçek sensörsüz vektör kontrolü (enkodersiz) ve sensörsüz pozisyonlama kontrol modları destekleniyor.

FR-E800 inverter serisi, uygulama çeşitliliği için ölçeklenebilir gücüyle 0.1 kW ile 7,5 kW arası çıkışa sahipken gelecekte 22 kW (ND) / 30 kW (LD)’a kadar çıkış gücü imkânı sunuyor. Aynı zamanda 200 V (monofaze ve trifaze), 400 V ve 575 V trifaze desteği de sağlıyor.

Daha fazla bilgi için: FR-E800 serisi

[1] 10 Eylül 2019 tarihli Mitsubishi Electric’in araştırmasına göre

[2] 4 Eylül 2019 tarihli ilgili basın bültenine göre: Patent süreci devam ediyor.
“Mitsubishi Electric, Baskı Devre Kartlarına Yerleştirilmek üzere Dünyanın İlk Metal Korozyon Sensörünü Geliştirdi”
https://www.MitsubishiElectric.com/news/2019/0904….

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......