Korona Virüs Mücadelesini Destekleyen Pratik Çözümler

Korona Virüs Mücadelesini Destekleyen Pratik Çözümler

Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan

Otomasyon teknolojisi, COVID-19’a karşı mücadeleye önemli bir katkıda bulunabilmektedir. Bazı şirketler hava temizleme, dezenfeksiyon ve temassız ödemeye yönelik çözümleri çok kısa sürede geliştirerek, üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bu çözümlerin geliştirilmesi, Eaton’ın easyE4 kontrol rölesinin esneklik ve kullanım kolaylığı özellikleri sayesinde proje planlaması için gereken süreyi önemli ölçüde azaltmasıyla mümkün olmuştur.

2020, korona virüs yılı: COVID-19 patojeni birkaç hafta içinde tüm dünyaya yayıldı ve global bir krize hızla dönüştü. Bu salgını kontrol altına almak için hızlı çözümlere ihtiyaç vardı. Bu salgından kurtulmak için en büyük öncelik uygun aşıların geliştirilmesiydi ve halen öyledir.

Bununla birlikte, otomasyon teknolojisinin kullanımı virüsle mücadeleye önemli katkılarda bulundu. Şirketler klima sistemlerini değiştirdi, mobil hava temizleme cihazları geliştirdi, dezenfeksiyon sistemlerini piyasaya sürdü ve temassız ödeme teknolojilerini hayata geçirdi. Bununla birlikte, virüsün hızla yayılması, tüm bu çözümlerin çok kısa bir sürede geliştirilmesi gerektiği anlamına geliyordu. Proje planlaması için gereken süreyi azaltırken, eldeki görevlere uyum sağlayacak kadar esnek ve hazır olacak otomasyon sistemlerine ihtiyaç vardı.

Güç yönetimi şirketi Eaton’ın easyE4 kontrol rölesinin devreye girdiği yer burasıdır. Bu kontrol rölesi, çok çeşitli kontrol görevlerini hayata geçirmek için gereken zaman ve çabayı azaltır.  Basit kullanım ve sezgisel easySoft 7 programlama yazılımı, basit kontrol görevlerinin yanı sıra, yüksek işlem verimliliği ile daha kapsamlı konfigürasyonların uygulanmasını mümkün kılar.

Havanın Verimli Bir Şekilde Dezenfeksiyonu

Örneğin, Howatherm Klimatechnik, yalnızca beş aylık bir geliştirme sürecinden sonra “UV-Unit kompakt” hava dezenfeksiyon cihazını piyasaya sürmeyi başardı. Bu cihaz sadece havayı filtrelemekle kalmamakta, aynı zamanda easyE4 kontrol rölesi tarafından kontrol edilen UV-C radyasyonu aracılığıyla mikropları öldürmektedir. Bu cihazın diğer bir özelliği de, çıkışını iç mekanda bulunan havanın CO2 miktarına göre uyarlaması ve gerekirse mikropları öldürmek için ek UV-C tüplerini açabilmesidir. easySoft7 yazılımı, kullanıcılara easyE4 kontrol rölesini programlamak amacıyla (gereksinimlerine uygun olarak tercih edilebilecekleri) 4 farklı programlama dili seçeneği sunar: ladder diagram (LD veya merdiven diyagramı), easy cihaz programlama (EDP) dili, structured text (ST veya yapılandırılmış metin) ve function block diagram (FBD veya fonksiyon blok diyagramı).

Howatherm Klimatechnik’in hava dezenfeksiyon cihazı için gerekli olan Eaton ürünlerini, üç büyük deponun yanı sıra, daha küçük bölgesel depoları işleten bir şalt malzeme yetkili bayisi olan Sonepar sağlamıştır.

Görselleştirmenin Kolaylaştırılması

Howatherm Klimatechnik, kullanım kolaylığını garanti etmek için, easyE4 kontrol rölesini XV102 dokunmatik ekranla birleştirdi: İki cihazın yakın entegrasyonu sayesinde, proje verileri ve değişkenler easySoft7 yazılımından Galileo yazılımına doğrudan aktarılabilir. Bu da uygulamanın verimli bir şekilde programlanabilmesi için kullanıcı dostu bir görselleştirme arayüzü sağlar. Örneğin, UV-Unit compact, entegre CO2 sensörü tarafından sağlanan ölçümleri trafik ışığı formatında görüntüler; ışık kırmızıya döndüğünde, odadaki CO2 konsantrasyonu kesinlikle çok yüksektir ve oda havalandırılmalıdır.

Universal Hava Filtreleri

Salema Technology B.V., virüsle mücadeleye destek olmanın yanı sıra, birçok hastanenin pandemi döneminde kullanmaya başladığı bir mobil hava temizleme cihazı da geliştirdi. Cihaz (üzerindeki filtreye bağlı olarak); lifleri, ince tozları, mikro partikülleri, asbestleri, küfleri ve hatta kokuları ve ayrıca virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaları filtreleyebilecek kadar yüksek bir filtreleme kapasitesine sahip, hava geçirmez bir çift filtreli hazne ile donatılmıştır. Şirket, ürünü geliştirirken, kullanıcı dostu tasarıma ve güvenliğe odaklandı. Son derece hassas alanlarda, operasyon ve kullanım sırasında hem teknik aksaklıkların hem de insan hatalarının asgari seviyede tutulması gerekiyordu.

Basit ve Güvenli İşletim

Bu nedenle Salema, mümkün olduğunca sezgisel olacak bir insan-makine arayüzü tasarlamayı amaçladı. Bu nedenle, Hollandalı şirket, easyE4 ve XV102 dokunmatik ekran kombinasyonunu tercih etti. Ek olarak, hava filtresinin gövdesi ayrıca Eaton’ın kırmızı, sarı ve yeşil renkli RMQ LED göstergeleriyle donatılmıştır. Bu görsel alarmlar ve sinyal cihazları 360° görüş sağlayarak kullanıcıların sorunları uzaktan algılamasına ve ardından XV102 dokunmatik panel üzerinden takip etmesine olanak tanır. Ek olarak, cihazlarda akustik alarmlar mevcuttur. Tüm alarmlar EasyE4 kontrol rölesi tarafından kontrol edilir, böylece hatanın doğasına bağlı olarak, farklı tipteki sesli ve görsel alarmlar programlanabilir. Salema, easyE4 ve XV102’nin programlamasını üstlenen ve uygulama aşamasında yerinde destek sağlayan, Eaton yalın çözüm ortağı PICA ile iş birliği yaparak projenin tamamlanmasını hızlandırdı.

Programlama İhtiyacı Olmadan Görselleştirme

Yeni ‘easy’ uzaktan dokunmatik ekran, yalnızca bilgileri görüntülemek için değil, aynı zamanda programlama ihtiyacını ortadan tamamen kaldırmak için de kullanılabilir. easyE4’ten gelen durum ve metin bildirimleri böylece herhangi bir programlama yapılmadan kontrol panosunun dışında görüntülenebilir. 4.3 inç ekran, standart RJ45 Ethernet kablosu ile kolayca bağlanabilir. Uzaktan dokunmatik ekranla bağlantı kurulduktan sonra, yapılması gereken tek şey ilgili kontrol rölesini seçmektir. Bu şekilde, easyE4’e entegre edilmiş olan ekran görüntülenebilir. Programlamaya veya zaman alan kuruluma gerek yoktur; “easy” uzaktan dokunmatik ekranın kullanımı sezgiseldir ve herhangi bir eğitim veya programlama bilgisi gerektirmeksizin, hızlı bir şekilde çalıştırılabilir.

Alışveriş Sepetlerinin Dezenfeksiyonu için Çözüm

SIMEF Industrie, easyE4 kontrol rölesi sayesinde çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasaya sürmeyi başardı: Fransız şirket, SANITROLL markası altında alışveriş sepetlerini dezenfekte etmek için bir sistem geliştirdi. UV-C ışınlarından faydalanan bu sistem, 25 saniye içinde mikropların % 99.9’unu yok etmektedir. Eaton’ın easyE4 kontrol rölesi, sistemin tasarımını (pek az çabayla) basitleştirdi. Mikro SD kart yuvası gibi entegre özellikler, programların kolayca aktarılmasını ve bakım çalışmalarının bu alanda uzman olmayan kişiler tarafından bile kolayca gerçekleştirilebilmesini sağlar. Herhangi bir sorun yaşandığında veya bir güncelleme gerektiğinde, program, bir mikro SD kart takılarak sıfırlanabilir ve ardından makine istenen güncelleme ile yeniden başlatılabilir.

Oto Yıkama Hizmetlerinde Temassız Ödeme Dönemi

Dezenfeksiyon anlamında kaydedilen tüm ilerlemelere rağmen, enfeksiyon riskini azaltmak için alınacak temel tedbir, toplum içinde mümkün olduğunca az nesneye temas etmektir. Pandeminin başlangıcından bu yana giderek daha fazla müşterinin kredi kartı ödemelerinde yüzde 40 ila 50 oranında temassız ödeme yapmasının nedenlerinden biri de budur. Self servis oto yıkama istasyonlarını kontrol etmek için röle kullanan Car-H. Hanle araba yıkama merkezi, çözüm olarak Eaton’ın easyE4 kontrol rölelerini tercih etmiştir. Ayrıca, easyE4, entegre Ethernet arayüzü yoluyla Nesnelerin İnterneti’ne basit bir bağlantı sağlar. easyE4 kontrol rölesi, özellikle araç yıkama operatörleri ve self servis araç yıkama işletmeleri için bir IoT platformu geliştiren bir yazılım şirketi olan Ready2Wash tarafından sağlanan bir ağ geçidi ile Modbus TCP üzerinden haberleşir. Hanle örneğinde, veriler, hizmet sağlayıcının bulut platformuna normal bir router (yönlendirici) üzerinden aktarılır. Merkezi ağ geçidi, araba yıkama merkezinde kurulu olan tüm easyE4 cihazlarından gelen verileri toplar, daha sonra kontrol sistemi kayıtları dijital ödeme süreçlerini tetiklemek için Modbus TCP üzerinden okunur ve yazılır.

Daha Verimli Sistem Ağı Bağlantısı

Eaton, ağ bağlantısını basitleştirmek için, SmartWire-DT için geliştirilmiş özel haberleşme modülünü easyE4 portföyüne ekledi. Bu yeni modül, 99 adede kadar SmartWire-DT cihazının easyE4’e kontrol kabininin hem içinden hem de dışından bağlanmasını ve böylelikle tek bir kablo kullanımıyla zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Böylece, proje planlaması ve devreye alma gibi işlemler için gereken maliyet ve süre azalacaktır. Dahası, easyE4 ve SmartWire-DT’nin birlikte kullanılması, sistem içinde yüksek düzeyde veri şeffaflığı sağlar ve dijitalleşmeyi basitleştirerek pek çok akıllı IoT uygulamasına zemin hazırlar. easyE4’ün web sunucusu fonksiyonu, sisteminizi görselleştirmenizi ve easyE4’ü uzaktan çok kolay bir şekilde kontrol edebilmenizi sağlar.

Ayrıca, easyE4 kontrol rölesi artık Modbus TCP istemcisi işlevi görebilir. Hemen hemen tüm sistem bileşenleri iki yönlü veri değişimi yoluyla easyE4’e bağlanmaktadır. Entegre Modbus istemci & sunucu fonksiyonelliği, harici bir ağ geçidi gereksinimini ortadan kaldırır.

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen bütün projeler, otomasyon teknolojisinin uygulanması kolay olan esnek kontrol ve görselleştirme çözümleri sayesinde pandeminin etkilerini hafifletebileceğini göstermiştir. Bu virüs yakın zamanda tarihe karışsa bile, ürünlerin kullanım kolaylığı ve esneklik özellikleri sayesinde projeler için gereken zaman ve çabanın azaltılması, rekabet avantajı elde etmek adına gelecekte de önemini koruyacaktır.

Cihazın çalışmasını olabildiğince basit ve verimli hale getirmek için, easyE4 kontrol rölesine dayalı uygulamaların görselleştirilmesi ve çalıştırılması için özel olarak geliştirilen XV-102 dokunmatik panel Salema tarafından seçildi.

Howatherm’in UV-Unit kompakt ürünü, yüzde 99,9 civarındaki dezenfeksiyon verimliliğinin yanı sıra, aynı zamanda CO2 trafik ışığı da dâhil olmak üzere, Eaton’a ait XV-102 ile gelen sezgisel kullanımı ve görselleştirme özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.

SIMEF Industrie, süpermarketlerin pandemi döneminde arabalarını rekor sürede dezenfekte etmelerini sağlayan çok basit bir çözüm sunuyor.

Salema Technology B.V., Eaton ve Eaton’ın yalın çözümler iş ortağı PICA ile birlikte mobil, kullanımı kolay ve çok amaçlı hava temizleme üniteleri geliştirdi. Bu üniteler, virüslerin yayılmasını önlemek ve aynı zamanda orman yangınlarında ortaya çıkan kokuları filtrelemek için kullanılmaktadır.

Kullanıcılar, IoT bağlantısıyla, uygulama üzerinden yıkama teknesini seçebilir ve gereken “sanal” jeton sayısını girebilir. Ready2Wash sunucusu, easyE4’ün yıkama fonksiyonlarını uygun şekilde kontrol edebilmesi için kaç jeton atandığını ağ geçidi aracılığıyla ilgili easyE4 kontrol rölesine rapor eder. Hanle şirketinin merkez ofisi, bulut bağlantısı aracılığıyla, çeşitli araç yıkama merkezlerindeki tüm müşterilerin tüm faaliyetleri hakkında sürekli olarak bilgilendirilir.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......