Yerli rüzgar türbini Vira dedi

Vira Rüzgar Türbinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uysal, orta segment yerli rüzgar türbinleri desteklenirse Türkiye’nin bu alanda dünya lideri olacağını savundu. Uysal, bu tip türbinlere özel elektrik alım fiyatı uygulanmasını önerdi. 

Eski Vergi Konseyi Başkanı ve DÜNYA Gazetesi eski yazarlarından Mustafa Uysal, enerji sektöründe yatırımcı oldu. Uysal’ın, uzun süredir sessiz sedasız içinde yer aldığı ve şu anda Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendiği Vira Rüzgar Türbinleri, yüzde 100 yerli teknolojiyle sahip.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İÇİN
Uysal, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli rüzgar türbinlerine devletin de sahip çıkması gerektiğini belirtti. Uysal, YEKA’ların orta boy türbinlere de açılmasını ve bu tip türbinlere özel elektrik alım fiyatı uygulanmasını da istedi. Mustafa Uysal, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada Türkiye’de orta ve küçük çaplı rüzgar türbini üreticisi firmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Fırsat tanınması halinde orta sınıfın, türbin dünyasının merkezi haline geleceğini belirten Uysal, bu yüzden söz konusu türbin türünün asla küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti.

KANAT KALIPLARI DA YERLİ
Vira Rüzgar Türbinleri olarak orta sınıfta global bir marka haline gelme hedefiyle hareket ettiklerini aktaran Mustafa Uysal, yüzde 100 yerli üretimin, şirketin önceliği olduğuna vurgu yaptı. Uysal “Amacımız Türkiye merkezli global bir marka olmak. Vira, tamamen ve her anlamda yerli üretim yapıyor. İş gücümüz, tasarımlarımız, yazılımımız, hatta kanat kalıbımız bile yerli. Bu sebeple global çapta adı anılanlardan olmayı sonuna kadar hak ediyoruz” diye konuştu.

HER RÜZGAR REJİMİNE FARKLI TÜRBİN
Mustafa Uysal, rüzgar türbini endüstrisinin birden çok disiplini içinde barındırdığına dikkat çekti. Tıpkı bir robot gibi çalışan türbinlerin, kendini yöneten bir sisteme de sahip olduğunu vurgulayan Uysal, farklı boyutlardaki türbinlerin hepsinin komplike ürünler olduğunu belirtti. Bu sebeple de seri üretimden çok, farklı farklı koşullara uygun türbinleri üretmek için AR-GE çalışmalarına öncelik verdiklerini aktaran Uysal şöyle konuştu: “Şu anda kurulumu yapılmış 17 adet türbinimiz var. Bunlardan birkaçının şebekeye bağlanmasında sorunlar yaşanıyor. Ancak birçoğu elektrik üretir vaziyette. Bu türbinlerimiz ise 10 kW’tan 250 kW’a kadar çeşitli seviyelerde kurulu güce sahip” dedi.

TÜRBİN KULUÇKA MERKEZİ
Orta sınıf rüzgar türbinlerinin önemine değinen Uysal, bunların sistemde kuluçka merkezi olduğunu ve bu sebeple her unsuru barındırdığına vurgu yaptı. Dünya markalarının mevcut seviyelerine gelene kadar en az 8-9 yıllık süreçlerde bu gibi birçok aşamadan geçtiğini dile getiren Mustafa Uysal: “Vira Enerji olarak sekiz yıllık zorlu süreci aştık, hatta zıplama noktasındayız. Bu açıdan oldukça değerliyiz. Büyümeye giden yolda tüm parametrelerimiz mevcut. Biz de bir dünya markası olabiliriz” dedi.

KÜÇÜKLERE ÖZEL TARİFE TALEBİ
Mustafa Uysal, İngiltere, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde örneği görülen ve “küçük türbinlere büyük tarife” olarak nitelendirilebilecek uygulamaların Türkiye’de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Uysal şöyle devam etti: “Devlet küçük türbinlere özel tarife uygulamasını getirirse bundan çok büyük fayda sağlanır. İlk olarak kaynağa yakın tüketim yapılması sağlanır ve böylece yatırımlar artar. İkinci olarak bu uygulamayla devletin dağıtım maliyetleri de düşer. Üçüncüsü enerji güvenliğinin sağlanmasına büyük katkı sağlanır. Dördüncüsü de dağınık sistemlerin yükselişe geçtiği bu dönemde elektrik iletim sisteminin yönetimine büyük katkı sağlar” dedi.

TÜRKİYE ORTA ÖLÇEK TÜRBİNDE LİDER OLUR
Dünyada orta sınıf türbinlerde bir boşluk olduğunu belirten Uysal şöyle konuştu:
“Bu türbinler ulaşılması zor alanlara kolaylıkla ulaşabiliyor, daha kolay kurulabiliyor, daha kolay kontrol edilebiliyor ve emre amade yapıdalar. Bu sebeple dünyanın bu türbinlere ihtiyacı var. Eğer Türkiye’de bunu geliştirebilirsek orta sınıf, dünyanın merkezi olur. Türkiye de bu segmentte lider olur. Ayrıca bu alandaki çalışmalar desteklenirse yüksek nitelikli bir iş gücü de sağlanmış olur. Çünkü potansiyel çok yüksek.”

YEKA’LAR ORTA BOY TÜRBİLERE DE AÇILSIN
Mustafa Uysal, başvuru süreci devam eden yenilenebilir kaynak alanı rüzgar ihalesinde sadece büyük türbinlerin yer alabildiğini hatırlattı. YEKA’larda, orta sınıf için de özel bir alan oluşturulması gerektiğini  savunan Mustafa Uysal şöyle dedi:

“YEKA’larda yalnızca büyük türbinler yer aldı. Bence orta sınıf için de özel bir YEKA alanı oluşturulmalı. Eğer bu alanlar oluşturulursa Türkiye’nin gelişimine büyük katkı sağlanacaktır. Zira Türkiye’deki yan sanayi büyük türbinlerdense orta sınıf türbinlere daha uygun yapıda. Ancak buna dahil olacak türbinlerin yazılımlarının yüzde yüz yerli olması şart. Çünkü yazılımı yerli olmayan türbin sizin değildir” açıklamalarında bulundu.

MİLLİ ENERJİ VİZYONUNA UYGUN
Mustafa Uysal, yerli rüzgar türbinlerine yönelik desteğin, Türkiye’nin yeni enerji stratejisine de uygun olduğuna işaret eden Uysan “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yenilenebilir enerjide yerli ve milli kaynağı temel stratejiler arasına koydu. Vira Enerji olarak bunu destekliyoruz. Çünkü bu vizyona uygun bir şirketiz” diye konuştu. Kaynak

Gizem ÇINAR – Enerji Günlüğü

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......