Alçak tavanlı evler için aydınlatma önerileri

Alçak tavanlı mekanlarda aşağı doğru sarkan, görkemli avizelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu ürünler mekandaki hareket kabiliyetini sınırlamalarının yanında tavanların olduğundan da alçak görünmesine neden olarak basık ve sıkıcı bir atmosfer yaratabilirler.

Alçak tavanlarda tercih edilmemesi gereken diğer bir aydınlatma seçeneği de yarım küre şeklindeki tavan armatürleridir. Bu ürünler genellikle dar alanların aydınlatılması için tasarlandıkları için küçük ebatlardadır ve kullanıldıkları yerin ölçülerine göre oldukça yetersiz kalabilir.

Alçak tavanlarda dikey olarak dar, ancak yanlara doğru genişleyen aydınlatma ürünleri tercih edilmelidir. Bu şekilde hem tavanın ortasında yer kaplayan dekoratif bir öğeye sahip olunmuş olur hem de ışık kaynağının yerden olabildiğince uzak olmasıyla etkili bir aydınlatma sağlanabilir.

Alçak tavanlarda tercih edilebilecek diğer bir aydınlatma seçeneği alçı tavan uygulamasıdır. Tavan kenarlarına alçı levha montajı ile yapılan bu dekoratif uygulamada farklı model seçenekleri içerisinden tercih yapılabilir. Alçı levhalar üzerine yerleştirilen spot lambalar ve alçı levhaların tavana bakan bölümlerine yerleştirilen LED lambalar ile oldukça etkili ve şık bir aydınlatma sağlanabilir.

Alçı levhaların iç kısmına yerleştirilen LED lambalar ile aydınlatma ışığın tavandan yansıtılması ile sağlandığından bu uygulama ile diğer bölgelere göre çok daha aydınlık olan tavanların daha yüksek görünmesi sağlanabilir.

Alçı tavan ile aydınlatma uygulamalarına genellikle tavan kenarlarında yer verilir ancak odanın ortasına yapılacak spot ve LED aydınlatmalı göbekler de bu uygulama ile birlikte ya da tek başlarına alçak tavanlı mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Gergi tavan sistemleri de alçak tavanlarda kullanılabilen aydınlatma seçeneklerindendir. Uygulama yapılacak yerin özelliğine göre odanın tamamına ya da bir bölümüne gergi tavan uygulaması yaptırılarak homojen bir aydınlatma sağlanabilir.

Özellikle de 3 boyutlu dijital baskılı görsellerin kullanıldığı gergi tavan seçenekleri ile tavanda aydınlatmanın yanında derinlik hissi yaratılabilir ve tavanlar olduğundan çok daha yüksek gösterilerek ortamda ferahlık hissi yaratılabilir.

Alçak tavanlı mekanlarda ana aydınlatma ürününün yanında lambader ve aplik gibi yardımcı aydınlatma ürünlerine de yer verilebilir. Duvarlarda kullanılacak aplikler aydınlatmanın yanında ortama şıklık ve modernlik de katar.

Lambader seçiminde ise ışığı tavana veren modeller tercih edilerek daha etkili aydınlatmanın yanında tavanın daha yüksek gösterilmesi de sağlanabilir.Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......