GE Yenilenebilir Enerji, Türkiye’deki ilk Cypress rüzgar türbini siparişini Borusan EnBW Enerji ile imzaladı

  • Borusan EnBW Enerji, Türkiye’deki 138 MW’lık Saros rüzgâr santralinin yapımı için GE Yenilenebilir Enerji’yi seçti.
  • 27 Cypress ünitesini içerecek olan proje, GE’nin bu türbininin kullanıldığı en büyük kara tipi rüzgâr türbini projesi olacak.
  • GE, Cypress’ın devrim niteliğindeki iki parçalı kanatlarını İzmir Bergama’daki üretim fabrikasında üretecek.

GE Yenilenebilir Enerji, Borusan EnBW Enerji’nin Türkiye’deki 190 bin konutun enerji ihtiyacına karşılık gelen 138 MW’lık Saros Projesi için 27 Cypress ünitesini temin etmek üzere anlaşma imzaladığını bugün duyurdu. Borusan EnBW Enerji, 158 metrelik rotor çapına sahip Cypress türbinlerini 5.X MW’lık güçle çalıştıracak.

GE’nin Cypress platformu için Türkiye’deki ilk siparişi olan bu proje, şirketin bu alandaki en büyük kara tipi rüzgar türbini sahası olacak. Proje aynı zamanda GE’nin Türkiye’deki en büyük rüzgâr santrallerinden biri olacak. Anlaşma kapsamında GE’nin 10 yıllık servis anlaşması da yer alıyor.

Cypress’ın devrim niteliğindeki iki parçalı kanadı, İzmir Bergama’daki LM Wind Power rüzgâr türbini kanat üretim tesisinde üretilecek. Şirket kısa süre önce mevcut tesisi büyütmek ve 300 yeni çalışanı bünyesine dâhil etmek üzere 2019 sonuna kadar 30 milyon dolar daha yatırım yapma kararını aldığını duyurmuştu. Rüzgar türbinlerinin kuleleri de yine Türkiye’de üretilecek.

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, şunları söyledi: “Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirme ve rüzgâr enerjisinde sektör lideri olma vizyonumuzu gerçekleştirmeye kararlıyız. Saros RES projemiz de bu kararlılığımızın bir ifadesidir. Toplam 190 milyon ABD doları yatırım yaptığımız Saros RES’in kurulu gücü 138 MW, yıllık toplam üretimi 530 GWh olacak. 190.000 hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak ve 297 bin ton karbon salımı engellenecek. Böyle bir tesisi ülkemize kazandıracağımız için mutlu ve gururluyuz.

GE Yenilenebilir Enerji Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başkan ve CEO’su Dr. Manar Al Moneef ise şunları söyledi: “Borusan EnBW Enerji, Türkiye’deki en büyük rüzgâr enerjisi yatırımcıları arasında bulunuyor. Birlikte çalışacak olmaktan ve müşterimize yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında yardım etmekten büyük heyecan duyuyoruz. GE olarak Türkiye’ye daha fazla rüzgâr enerjisi kazandırmaktan ve bu endüstrinin daha fazla gelişmesi için gerek istihdam gerek üretim alanlarında yatırım yapmaktan dolayı da ayrıca büyük gurur duyuyoruz. Hedefimiz, müşterilerimizin enerji maliyetlerini her geçen gün azaltmalarına yardımcı olmak ve Cypress platformumuz da tam da bu noktada ülkenin rüzgâr hızı ve ortamından en iyi şekilde yararlanmak için ideal bir çözüm sunuyor”.

Cypress, yıllık enerji üretiminde kayda değer iyileşmelere, işletilebilirlikte verimlilik artışına, daha iyi lojistik ve konumlandırma potansiyeline ve nihayetinde müşteriler için daha fazla değer yaratılmasına imkân tanıyor. İki parçalı kanat tasarımı ise daha da uzun boyutlarda kanat üretimini mümkün kılarken maliyetleri azaltacak şekilde lojistiği iyileştiriyor; geçmişte erişilemeyen yerlerde daha fazla konumlandırma seçeneği sunuyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......