Jeotermalde dünyanın ilkleri Zorlu Enerji’den

Jeotermal enerji alanında Türkiye’de lider olan Zorlu Enerji, AB’nin en büyük araştırma ve inovasyon programı olan ve 2014 – 2020 tarihleri arasında uygulanacak Horizon 2020 Programı kapsamında yeni bir destek daha almaya hak kazandı.

Program kapsamında sektöründe 3’üncü desteğini alan şirket olarak tarihe geçen Zorlu Enerji, GeoPro isimli yeni projesi ile dünyada ve sektörde ilk kez uygulanacak bir yöntem geliştirerek jeotermal akışkanın sürekli ve anlık olarak analizini yapmaya odaklanacak.

Zorlu Enerji sektörel referans şirket olma özelliğini tüm dünyaya taşıyacak yeni bir araştırma projesine imza atıyor. Avrupa Birliği’nin en büyük araştırma ve inovasyon programı olan ve 2014 – 2020 tarihleri arasında uygulanacak Horizon 2020 Programı’nda, daha önce aldığı desteklere bir yenisini ekleyen Zorlu Enerji, dünyada ve sektörde ilk kez uygulanacak olan “jeotermal akışkan özelliklerinin sürekli olarak takibi ve işletme süresince optimizasyonu” üzerine çalışmaya başlıyor.

Daha önce sadece petrol sektöründe uygulanan bu yöntem, Zorlu Enerji jeotermal santrallerinde uygulanmaya başlamasıyla sektörel anlamda dünyada da bir ilk olacak. Planlanan yöntem sayesinde jeotermal akışkanın özellikleri rezervuardan başlayarak işletme aşamasına kadar yazılım ve modellerle anlık olarak takip edilecek, bu sayede klasik sayılabilecek ve zaman alan laboratuvar uygulamalarının bir kısmı teknolojiye entegre edilerek zaman tasarrufu ve verimlilik artışı sağlanacak.

Avrupalı Konsorsiyum

Toplam 5 milyon Euro bütçesi olan Program için Avrupa’dan, 7 özel şirket, 4 üniversite ve 1 enstitü ortak çalışacakken Zorlu Enerji bünyesindeki santraller de projede kullanılacak ve ilk etapta yaklaşık 350 bin Euro destek alınacak.

Jeotermal sektörüne “danışman” oluyor

Son 1 yıl içinde, Horizon 2020 kapsamında AB’den jeotermal enerjiye yönelik 3 farklı alanda destek alan ve iş birliği için tercih edilen Zorlu Enerji, bu özelliği ile sektördeki global oyuncuların da dikkatini çekti. Bu bağlamda, Zorlu Enerji mühendisleri farklı projeler için danışmanlık teklifleri almaya başladı. Adeta sektörel referans marka haline gelen Zorlu Enerji, bu özelliğiyle Türkiye’nin uluslararası imajına da katkı sunuyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......