AYDIN’DA JEOTERMAL POLEMİĞİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI YAYINLANDI

Türkiye’nin enerji üretiminde önemli fırsatlardan biri olarak değerlendirilen yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına ilişkin polemiklerden biri de Aydın bölgesinde sürüyor.

TÜRKİYE’DE KAMUOYU EĞİLİMLERİ KONUSUNDA UZMAN ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİNDEN “88KEYS INSTITUTE”UN ALGI ARAŞTIRMASI SONUÇLARINA GÖRE:

AYDIN HALKI JEOTERMALE DEĞİL, YANLIŞ UYGULAMALARA KARŞIAYDINLI TEMİZ ENERJİYE KARŞI DEĞİL!..

Aydın bölgesindeki jeotermal enerji yatırımlarına ilişkin süren tartışmalara yönelik 88KEYS Institute’un araştırma sonuçları yayınlandı. Buna göre Aydınlılar jeotermale değil, bölgedeki yanlış uygulamalara karşı…

Araştırma sonuçlarına göre, Aydın nüfusunun yüzde 46’sı jeotermal tesislerinin düzgün kuruluyor ve denetleniyorsa zararlı olmadığını ifade ederken, yüzde 29’u jeotermal konusunda “emin olmadığını”, yüzde 21’i ise “karşı olduğunu” vurgularken, yüzde 4’ü ise hiçbir şekilde zararlı olmadığını belirtiyor.

Türkiye enerji açığını ve enerjide dışa bağımlılığını azaltma konusunda yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına yönelirken; bu alandaki polemikler de sürüyor. Temiz enerji tesislerinin kurulduğu bölgelerde taraftar olanlar ile karşı olan gruplar arasında polemikler devam ediyor. Bunun örneklerinden biri de Aydın ve bölgesinde yaşanıyor. Jeotermal tesislerin kuruluş ihalelerinden bu yana yaklaşık 10 yıldır süren gerilime ilişkin Aydın bölgesinde bir algı araştırması yapıldı.

Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketlerinden 88 KEYS INSTITUTE’un kamuoyu araştırması sonuçlarına göre Aydın halkı, jeotermal enerjide uygulama süreçlerinin sıkı denetlenmesinden yana.

Araştırma sonuçlarını ilişkin bir değerlendirme yapan Türkiye’nin termodinamik alanında dünya ölçeğindeki otoritelerinden biri olan Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, araştırma sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Araştırma sonuçları hiç şaşırtıcı değil. Aydın kamuoyunun da dünya kamuoyu gibi jeotermal enerji ile ilgili bir rahatsızlığı yok. Rahatsızlık, uygulamadaki yanlışlıklar ve halkın duygu ve düşüncelerine duyarsızlık. Bölgede faaliyet gösteren enerji şirketlerinin yöre halkını umursaması ve onların duygu ve düşüncelerini kale alması gerekir. İletişim kanalları da açık tutulmalı ve işletilmeli. Haklı eleştiriler ve talepler, körüklenen asılsız evhamlardan ayrıştırılmalı ve gereği yapılmalı. Halkın ‘hiç kimse sesimizi duymuyor’ hissine kapılmasına engel olunmalı. Yoksa meydanı halkın tedirginliklerini istismar edenler doldurur ve gerilimi tırmandırır. Tahrik ve istismarı önlemenin en sağlam yolu, en iyi dünya uygulamalarını rehber edinmek, doğru iletişimle yöre halkını doğru bilgilendirmek, ve yöre halkının milli bir kaynak olan jeotermal enerjinin sahiplenmesinin yollarını bulup hayata geçirmektir. Modern dünyada olduğu gibi, sorunların çözümünde hepimizin uzlaşmacı ve sonuç odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerekir.”

İŞTE AYDIN HALKININ JEOTERMALE İLİŞKİN YAKLAŞIMI ve GÖRÜŞLERİ

88 KEYS Institute, bugüne kadar Aydın Bölgesi’nde yapılmış en kapsamlı enerji yöntemleri algı araştırmasına imza attı. “Aydın Enerji Kaynakları Algı Araştırması” ile Aydın’da yaşayan halkın enerji kaynaklarına bakış açısı ve temel ihtiyaçları gözler önüne serildi. Aydın, çevre ilçe ve köylerinde yaşayan 500 kişi ile yapılan araştırma, yetişkin nüfusun enerji kaynakları ile ilgili bilgi düzeyini, enerji kaynaklarının hangilerini, hangi nedenle tercih ettiklerini ya da tercih etmediklerini de ortaya koyuyor.

  1. GENÇ NÜFUS JEOTERMAL ENERJİ KONUSUNDA DAHA BİLGİLİ

Efeler diyarı olarak da bilinen Aydın Bölgesi’nde yaşayanların Aydın denildiğinde ilk aklına incir, zeytin, tarım, turizm geliyor. Bununla birlikte jeotermal de Aydınlıların ilk aklına gelen tabirlerden bir diğeri. Her 4 Aydınlıdan 3’ü Aydın’da jeotermal enerji rezervlerinin olduğunu biliyor. Bölgede yaşayanların yaklaşık %89’u enerji elde etme yöntemleri arasında jeotermal enerjiyi duyduğunu, %10’u hiç duymadığını, %1’i ise fikir sahibi olmadığını belirtiyor. Yeni nesil genç nüfus ise 45 yaş üzeri kişilerden daha bilgili olarak jeotermal enerji konusunu duyduğunu belirtiyor.

  • BİLİNÇLENEN HALK ARTIK ŞEHİR EFSANELERİNE İNANMIYOR

Aydın Bölgesi’nde zamanla kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri, jeotermal enerji ile ilgili bölgede yaşayanları da olumlu/olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre Aydın’da yaşayan gençlerin %64’ü, jeotermal enerjinin yalnızca düzgün denetlenmesi durumunda sağlığa zararlı olmayacağını düşünüyor. Genç nüfus dışında kalan bölge halkının %21’i jeotermal enerjinin her koşulda sağlığa zararlı olduğunu, %46’sı ise genç nüfus gibi düzgün yönetilmesi durumunda zararlı olmadığını düşünüyor.

  • DÜNYANIN SAYILI BÖLGESİ OLDUĞU BİLİNMİYOR

Yine araştırma sonucuna göre bölge halkının jeotermal enerjinin önemine ilişkin algısı da olumlu yönde artmaya devam ediyor. Özellikle Aydın Bölgesi’nin, Türkiye’nin en büyük jeotermal enerji kaynağına sahip olduğu bölge halkının %58’i tarafından biliniyor. Buna karşın Avrupa’nın en büyük ikinci jeotermal enerji kaynağına sahip olunduğu %74’lük bir kesim tarafından bilinmiyor. Sürdürülen çalışmaların bölge yaşayanlarına ve ülke ekonomisine olumlu katkısı konusunda bilgi sahibi olan bölge halkının, jeotermal enerjiye bakış açısı her geçen gün daha da değişiyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......