Endüstriyel PC: Geleceğin Endüstriyel Kontrolünde En Önemli Oyuncu

HAZIRLAYAN BÜŞRA KÜÇÜKÇAKIR

Akıllı telefonlar ve tabletler fabrikalarda kademeli olarak kullanılır. Veri girişi, cihaz monitörü ve sistem kontrolü elde edilir. Bu nedenle, birçok fabrika otomasyon yazılımı sağlayıcısı, endüstriyel otomasyon cihazlarını izlemek ve kontrol etmek için Android uygulamaları geliştirmiştir. Nesnelerin İnterneti’nin geliştirilmesine yönelik eğilim, uzaktan cihaz kontrolü ve izleme çabalarına da katkıda bulunmaktadır.

Bununla birlikte, fabrikalar özellikle elektronik ürünler açısından oldukça zor şartlara sahiptir.

Daha yüksek üretim ve makine güvenilirliği gereksinimi, üretim ve bakım sistemlerinin veri elde etmeye istekli olduğu anlamına gelir. Çoğu durumda, bu talebi karşılamanın en iyi yolu endüstriyel bilgisayarlar ile gerçek zamanlı veri kullanımıdır. Kalem ve kağıt ile takip, günümüz endüstriyel ortamının gereksinimlerini karşılamamaktadır.
Aslında, birçok işlem için onlarca bilgisayar kullanılır. Bu nedenle, bu cihazların kullanım ömrünü en üst düzeye çıkarmak, maliyeti ve sürekliliği etkiler.

Aynı zamanda, birçok endüstriyel otomasyon uygulaması kullanıcısı Android tabanlı PC‘nin avantajlarını kullanıyor. Bazı sebeplerden dolayı Android PC’ler geleneksel Windows PC’lere göre daha düşük maliyetli bir alternatiftir. Android bilgisayarlarda genellikle Intel işlemcilerden daha uygun maliyetli olan ARM işlemciler bulunur.

Ek olarak, Android endüstriyel bilgisayarlar Windows tabanlı bilgisayarlar için gereken işletim sistemi lisans ücretlerine tabi değildir. Android endüstriyel bilgisayarlarda, Windows tabanlı bilgisayarların gerektirdiği ek depolama kapasitesi ve bellek gereksinimi yoktur.
Bu farklılıklarla birlikte ilgili maliyet tasarrufu, endüstriyi Android tabanlı bilgisayarlara yöneltti.

Android bilişimin gelişimine, basitleştirilmiş bir yazılım geliştirme ortamı kullanan bir grup Android yazılım geliştiricisi eşlik eder. Android geliştiricileri, uygulamaları benzersiz I/O cihazlarına uygun olacak şekilde kolayca özelleştirebilir ve herhangi bir endüstriyel uygulamayı yönetmek için GUI oluşturabilir. Aynı zamanda, bu cihazlar ERP ve WMS sistemlerine bağlanabilir ve teşhis ve önleyici bakım prosedürlerine sahiptir.

Android cihaz izleme ve sistem kontrolünün faydaları çok açık görülmektedir. Ticari Android bilgisayarlar ise fabrika ortamında dayanıklılıktan ve endüstriyel çevresel uyumluluktan yoksunlar. Bu nedenle üretimin endüstriyel sınıf Android bilgisayar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Herhangi bir endüstriyel kullanıcının uygun bir endüstriyel bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken beş faktör:

1. Endüstriyel ortamların sıkıntısı ile başa çıkabilme

Fabrika atölyelerinde kullanılan endüstriyel panel PC’ler, insan-makine arayüzü olarak kullanılan üretim hattına ve robot koluna entegre edilecek ve forklift kafesine, arabasına, iş istasyonuna bağlanacaktır. Çoğu durumda, bu cihazlar kirli, tozlu çalışma ortamlarında ve aşırı sıcaklık alanlarında kullanılacaktır. Bu ortamlar tüketici bilgisayarları ve tabletler için elverişli mekanlar değildir. Bu zorlu endüstriyel ortamlar sağlam bilgisayarların kullanılmasını gerektirir.

Birçok kullanıcının iç ve dış mekanlarda kullanılabilecek sağlam tabletlere ihtiyacı vardır. Örneğin, bir çalışan sıcak bir arabada bir tablet bilgisayar kullanıyorsa ve ardından sahadaki sıcaklığı donduruyorsa, yoğuşma meydana gelebilir. Bu nem ticari tablet PC’lere zarar verecektir. Bununla birlikte, endüstriyel bilgisayarın iç bileşenleri bu sıcaklık dalgalanmalarından etkilenmez, çünkü bunlar anti-yüksek/düşük sıcaklık performansıyla tasarlanmıştır.

Bu zorlu koşullara dayanabilmek için, tablet PC’lerin de, yabancı maddelerin ve nemin girmesini etkili bir şekilde önleyebileceğini gösteren yüksek bir IP koruma derecesine ihtiyacı vardır.

Aşırı sıcaklıklar için, bu endüstriyel sınıf tablet PC’lerin bazıları fansız ısı dağılımı tasarımına sahiptir. Bu cihazlar; iç bileşenlerini, ısıyı dağıtırken partikül maddeden korur. Çok geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilirler ve dış ortamlarda veya ısıtma ekipmanlarının yanında kullanılabilirler.

2Çeşitli işletim sistemleri ile çalışacak bir tasarım.

İyi haber şu ki, üretim tesislerinin yönetim ve bakım işlevleri için seçilebilecek sistemler mevcut. Kötü haber şu ki, tipik bir bilgisayar cihazı onunla etkileşime giremeyebilir. Zamanla, günümüzde kullanılan panel PC’lerde sistem yükseltmeleri gerekmeyecek. Ancak başarılı yönetim, cihazlarınızdan en kullanışlı bilgileri almayı kapsar ve çeşitli işletim sistemlerini yönetme yeteneklerine ihtiyaçları vardır.

Bunlar, Windows Embedded, Windows profesyonel sürümü, Windows RT ve diğer gelişmiş sistemleri içerir. Ayrıca Linux ve POS sistemlerinin yanı sıra daha yüksek aktarım hızlarını kaldırabilecek en yeni I/O arayüzleri ve bağlantı noktaları için hazır olmanız gerekir.

3. Dokunmatik Ekran Tasarımı

Fabrikadaki en önemli faktörlerden ikisi okunabilirlik ve cevap verebilirliktir. Fabrika katındaki aydınlatma, loştan aşırı parlaklığa kadar değişmektedir.

Yüksek çözünürlüklü, güneş ışığında okunabilen LCD ekran, TFT ekran, CCFL arka ışık, yüksek parlaklık ve geniş görüş açısı olan cihazlar sunmayı düşünün. Okunabilirlik çok önemlidir, çünkü bilgiler ekrandan hızlı bir şekilde izlenmelidir ve yanlış anlaşılmalar ciddi problemlere yol açar.

Endüstriyel uygulama, ekranın uzun süre dokunmatik bir kullanım ömrüne sahip olmasını gerektirir. Birçok endüstriyel operasyon, özellikle bakım, tel veya temizlik, el koruması gerektirir ve ekran eldiven dokunuşuyla yanıt verebilmelidir.

4. Nemli ortamlara dayanıklılık

Gıda, içecek ve ilaç endüstrileri için doğru sıcaklık durumu her şey demektir. Güvenlik nedeniyle, bu ürünler düzgün bir şekilde saklanmalı ve işleme sırasında öğelerin genellikle ısıtılması veya soğutulması gerekir. Soğutulmuş bir ortamda, ekipman sıcak su ile yıkandığında buhar ve kondens üretilir. Bu koşullar tüketici bilgisayarlar için ölümcüldür.

Öte yandan, su geçirmez tabletler bu koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Daha geniş bir sıcaklık aralığında ve daha yüksek nem ortamında çalışabilirler.

İşleme ekipmanlarında, sağlam endüstriyel sınıf tabletler bir buzdolabının veya dondurucunun soğukluğunun üstesinden gelebilir ve bir gün boyunca birkaç kez sıcak bir depoya girip çıkabilir. Bu cihazlar endüstride kullanım için idealdir ve hızlı sıcaklık değişimlerine karşı herhangi bir olumsuz reaksiyon olmadan verimli bir şekilde çalışır.

5. Üretimi Yönetirler

Bilgi, üretken endüstrilerin ve işleme operasyonlarının anahtarıdır ve ayrıca masraflı hatalardan kaçınmanın bir yoludur. Sağlam panel PC‘ler tarafından sağlanan bilgiler, tesislerde çalışanların sistem ve cihaz performansını en yüksek seviyede tutar.

Duruşlar ölümcüldür. Üretim esnasında güvenilirliğe ihtiyaç duyulduğundan, endüstriyel bilgisayar şirketleri, operasyon sırasında aşırı durumları ele alabileceklerinden emin olmak için cihazlarını titizlikle test ederler.

Her tesiste aynı üretim veya işleme ortamı olmadığından, tedarikçinizin sizin operasyon gereksinimlerinizi karşılayacak ekipmanı sağlayabildiğinden emin olun. Doğru endüstriyel bilgisayar, tesis için yıllarca hizmet verecektir.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......