Mert Gerçek; Cofaso elektrik CAD branşında tek Türk üretici olarak bu pazardaki liderliği devam ediyor.

Cofaso İş Geliştirme Müdürü Mert Gerçek firması ile ilgili şunları söyledi;

Cofaso olarak, 1990’lı yıllardan bugüne Türkiye ve dünya pazarlarında elektrik, otomasyon ve makine mühendisliği alanlarında ulaşılan 3.500’den fazla müşteri ve on binlerce kullanıcı sayısıyla, elektrik CAD (Computer-Aided Design – Bilgisayar Destekli Tasarım) branşında tek Türk üretici olarak bu pazardaki liderliği devam ediyor.

Otomotiv, cam, demir, çelik, enerji, petrol, ilaç, kimya, gıda, çimento, makine, elektrik pano ve daha birçok endüstriden, yerli ve yabancı önemli şirketlerle çalışmaya devam ediyor. cofaso Markası, convince (ikna et), fascinate (etkile, büyüle) ve solve (çöz – problemi çöz -) kelimelerinin ilk 2 harflerinden oluşuyor. Adımızla olduğu kadar, yaptığımız faaliyetlerle de global bir marka olduğumuzu tüm dünyaya göstermek istiyoruz.

2012 yılından beri pazarlama, reklam ve satış operasyonlarımıza ağırlık verdiğimiz kadar, yeni teknolojiler geliştirme konusunda da önemli yatırımlar yaptık.

Öncelikle uzun süredir müşterilerimizin beklediği cofaso 7 serisini 2016’da piyasaya çıkardık. Aynı yıl dünyada elektrik mühendisliği projelendirme mantığını tamamen değiştirecek tam otomatik devre tasarımı ve elektrik şemalarının konfigürasyonunu sağlayan cofaso eSchematic ürününü piyasaya sürdük. Bu ürünümüz özellikle Almanya, Hindistan ve Türkiye pazarlarında çok ilgi gördü. Şu ana kadar bu ürünümüzü kullanan ve uygulamasını gerçekleştiren firmaların projelerinin tasarımlarını %70-80 oranında otomatikleştirerek, üretimde çok daha optimize çalıştıklarını tecrübe ettik. Müşterilerimizin bu başarısı da, bize bu yolda ilerlememiz gerektiğini gösterdi. Önümüzdeki süreçte otomatik projelendirmenin önemine daha çok vurgu yapacağız ve bu yöndeki geliştirmelerimiz devam edecek. Bir dünya markası olmaya karar verdiğiniz zaman, küresel çapta teknik ve altyapı hazırlıklarınızı da iyi bir şekilde yapmanız gerekiyor.

Bizim için bu süreçte en önemli adımlardan biri, müşterilerimize hazır ve ücretsiz olarak sağladığımız Siemens, Rockwell Automation (Allen-Bradley), Schneider Electric, Eaton, ABB gibi şalt malzeme ve otomasyon ürün üreticilerinin CAD dataları ve malzeme kütüphanelerinin yanı sıra Delta, Phoenix Contact, Beckhoff, Murrelektronik, Pilz, Wago, Omron, Yaskawa, General Electric, SEW, Chint, Pepperl Fuchs, Finder, Hitachi, Leuze Electronic, Bihl Wiedemann, Lovato Electric, Secomea, ifm, Bachmann Electronic, Helmholz, Jean Müller, Wöhrle ve LSIS firmalarıyla yaptığımız anlaşmalar oldu. Bu anlaşmalarla birlikte, müşterilerimize daha güncel, daha global ve daha detaylı malzeme ve makro kütüphaneleri sağlıyoruz, bu kütüphaneler sayesinde de müşterilerimiz projelerini tasarlarken daha verimli, hızlı ve hatasız çalışıyorlar.

Firma olarak 2012 yılından beri attığımız adımlarla özellikle yurt dışındaki pazarlarımızı geliştirmeye ağırlık veriyoruz.

Cofaso ürün ve hizmetlerinin Almanya ve Avrupa pazarlarındaki satışını, 2013 yılında Almanya’da kurduğumuz ePanel Software şirketiyle gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu pazarda yaygınlaşmış rakiplerimizin olduğu Almanya’da çok önemli müşteriler kazandık. Şu anda Hollanda, Fransa, Rusya, Hindistan, İtalya, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Brezilya başta olmak üzere toplamda 15 ülkede distribütörlerimiz ve satış temsilcilerimiz mevcut. Dünyada 20’den fazla ülkeye Türk yazılımını satıyoruz. 2019 yılı sonuna kadar Güney Afrika’da ve Mısır’da olmak üzere 2 ülkede daha distribütörlerimizle aktif olacağız. Önümüzdeki dönemde de uluslararası piyasalarda genişleme çalışmalarımız devam edecek. Her yıl düzenli olarak özellikle partnerlerimizin olduğu ülkeleri ziyaret ediyoruz, verimli planlamalar yapıp, olabildiğince çok bağlantı sağlıyoruz. Örneğin, 2019 yılında Hindistan’a yaptığımız ziyaretlerde, oradaki partner şirketimize teknik ve satış eğitimleri verdik, potansiyel ve aktifteki müşterileri ziyaret ettik, cofaso sunumları yaptık, yeni geliştirdiğimiz ürünleri tanıttık.

Hindistan, cofaso için çok önemli bir konuma sahip, hem gelişmekte olan, bu branşta bakir, hem de dev diye nitelendireceğimiz bir pazar, gelecekte bizim anahtar piyasalarımızdan biri olacak.

2020 yılında da Hindistan’da ziyaretlerimiz olacak, buradaki hedefimiz partnerimizi VAR (Value Added Reseller) konumuna yükseltmek, yani cofaso’yu yalnızca pazarlayan ve satan değil, aynı zamanda yüksek seviyede eğitimlerini veren ve teknik destek konularına hakim bir şirket haline getirmek. Bunların dışında, önümüzdeki süreçte ağırlık vereceğimiz pazarlar Çin ve ABD olacak. Amerika planımızı biraz açarsak, Amerika Autocad kullanımının ciddi anlamda yaygın olduğu, elektrik mühendisliği projelendirmeleri için henüz bir branş yazılımına geçmemiş, aslında gelişmiş fakat bu anlamda bakir bir piyasa. Burada cofaso eSchematic yani tam otomatik projelendirme modülümüzün yanı sıra, cofaso’nun kolay kullanım özelliğiyle rakiplerine oranla üstünlüğü mevcut.

Kullanıcılarımızın cofaso’yu diğer yazılımlara göre avantajlı bulmalarının en önemli sebeplerinden biri de öğrenme sürecinin çok hızlı tamamlanması ve kolay kullanılması. Zira günümüzde, sürekli değişen ve gelişen endüstriyel çevrede, iş yoğunluğu çok yüksek seviyede ve kullanıcılar günlerce, haftalarca eğitim almak istemiyorlar. Bir an önce öğrenim aşamasını tamamlayıp, üretken bir seviyeye kavuşmak istiyorlar, biz de müşterilerimize bu imkanı sağlıyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz avantajlardan biri de, özellikle giriş maliyetlerini düşürdüğü ve esnekliği yükselttiği için lisanslamada bulut (cloud) ve yıllık lisans kiralama opsiyonu. cofaso, ilk başlarda dahi bulut bazlı çalışabilen bir CAD yazılımı olarak geliştirildi, fakat özellikle yerli pazarda, hala daimi (ömür boyu) lisans satın almaya talep daha fazla.

Şu an tamamen cloud ve lisans kiralama sistemine geçme planlarımız arasında değil, fakat upgrade, teknik destek, yıllık bakım gibi hizmetlerin tek bir fiyat altında toplandığı lisanslama seçenekleri üzerinde çalışıyoruz, yani buradaki amacımız müşterimize tek fiyat tüm hizmet opsiyonunu verebilmek. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek teknik gelişmelerden de bahsedersek, pano tasarım mühendisliği için geliştirdiğimiz, yassı (flat) olarak 3 boyutlu tasarım imkanı sağlayan cofaso ePanel ürününü müşterilerimizin kullanımına sunacağız. Ardından da cofaso simülasyon çözümümüzün piyasaya çıkması için çalışmalarımız başlayacak. İlerleyen zamanda da, pano içi sıcaklığın hesaplanması, pano içi kablo güzergahı tasarımı (wire routing), montaj süresi ve işçiliğin hesaplanması, bara hesabı ve tasarımı, eCl@ss entegrasyonu gibi geliştirmeler planlarımız arasında yer almaktadır.

Mert Gerçek İş Geliştirme Müdürü Email: mert@cofaso.com

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......