Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar; 41 yıllık tecrubeyle emin adımlarla..

Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar;41 yıllık tecrubeyle emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz dedi..Elektrikhaber portalımıza verdiği ropotajı siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz..

Elektra Elektronik olarak faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Hangi sektörlerde hangi ürünlerinizle hizmet veriyorsunuz?

Elektra Elektronik olarak, 41 yıl önce İstanbul’da yolculuğumuz başladı. Bugün elektronik alanında köklü geçmişimizi ve bilgi birikimimizi yeni nesil teknoloji ile birleştirerek öncü ürünler ve çözümler sunuyoruz. Üretim kapasitemiz, çalışan sayımız ve ihracat oranımız açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumundayız. Transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümlerimizle Türkiye’de ve dünya genelinde inşaat, raylı sistemler, elektrik, elektronik, otomasyon, robotik, demir çelik, makine, vinç sanayi, asansör, aydınlatma, sağlık, savunma sanayii ve denizcilik başta olmak üzere pek çok farklı sektörün önde gelen projelerinde enerji kalitesi için hizmet sağlıyoruz. Almanya Köln merkezli Elektra Power Quality adlı şirketimizle Almanya pazarında da yer alıyoruz. Bu şirketimiz Elektra’nın yurt dışına yönelik ticari faaliyetlerine büyük katkı sağlayan önemli bir yatırımımız olarak öne çıkıyor. Çin’e elektronik ürün satmayı başarabilen nadir Türk firmaları arasındayız. Bununla birlikte Çin’de satış ofisimiz de bulunuyor.

Firmanızın Ar-Ge çalışmaları ve yeni yatırımları hakkında bilgi alabilir miyiz?

2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlarla sektörümüzde daha da öne çıkmaya başladık. 2019’da fabrikamızın kapasitesini iki katına çıkararak 10 bin metrekareye ulaştıran bir yatırım gerçekleştirdik. Sürekli gelişim anlayışımız ışığında tüm ürünlerimizde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Harmonik çözümlerimiz arasında yer alan, Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduğumuz, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünümüz DynamiX Aktif Harmonik Filtre’mizi daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz.

DynamiX Aktif Harmonik Filtre ürünümüze haberleşme sistemini entegre ederek ürünümüzü buluttan takip etmek ve yazılımsal özelliklerini geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş kayıplarını ve üretim verimsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen DynamiX ile dünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz. Ayrıca DynamiX serimize bir yeni ürün daha ekledik. Endüstriyel ve ticari tesislerde hızlı kompanzasyon ve harmonik filtreleme yapabilen bir cihaz olan DynamiX serisi yeni Static Var Generator (SVG) ile rezonans riskini ortadan kaldırarak üretimdeki gereksiz duruşları önlüyor ve güç kalitesini artırıyoruz. DynamiX Static Var Generator, reaktif güç ihtiyacı değişken olan çelik fabrikaları, madencilik ve inşaat sektöründe yoğunlukla kullanılıyor. Yanı sıra düşük kayıp, yüksek verim, maksimum izolasyon seviyesi, sessiz çalışma ve neme dayanıklılık başta olmak üzere pek çok özelliğiyle Türkiye’de talep gören transformatörlerimiz hızlı tren konusunda dünyaya referans olan Çin’de de yoğun olarak tercih ediliyor.

2021 yıl sonu hedefleriniz neler? Bu yıl odağınızda ne gibi çalışmalar var?

Son yıllarda ağırlık verdiğimiz dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarımızın etkisiyle 2021’de yüzde 15 büyüme öngörüyoruz. Dijitalleşme yatırımlarımızın sonucu olarak bu yıl da üretim, depo takibi ve diğer bütün iş süreçlerimizi buluttan takip ediyoruz.  Ayrıca yurt dışında yeni pazarlar ile büyüme hedefine odaklandık. Hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısını artırarak ihracat hacmimizi yüzde 10 oranında büyütmek. Bu doğrultuda potansiyeline inandığımız ülkelerle ilgili yatırım ve pazarlama araştırmalarımız devam ediyor.

Ürettiğiniz trafolar dünyada da birçok projede tercih ediliyor. İhracat rakamlarınızı ve bu yöndeki hedeflerinizi paylaşır mısınız?

İstanbul’daki fabrikamızdan Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile toplamda 6 farklı kıtada 60 ülkeye kendi ürettiğimiz trafo ve elektronik ürünlerin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Toplam ciromuzun yüzde 50’sini oluşturan ihracatımızın yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyoruz. Hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısını artırarak ihracat hacmimizi yüzde 10 oranında büyütmek. İhracatta geçtiğimiz yıl Güney Amerika’ya odaklanmıştık, bu sayede Kostarika ve Guatemala’ya satış yaptık. Güney Amerika’yı bu yıl da odağımıza aldık, bu bölgede yeni ülkelere ulaşarak etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda denizcilik sektörü ihracatımızdan aldığımız payı da artırmak istiyoruz. Bu alandaki başarılı çalışmalarımızdan biri dünyanın en büyük gemi malzemeleri tedarikçisi olan Norveç’teki bir firmaya çok kısa sürede transformatör üretip satmamız oldu.

Pandemi sürecinin firmanıza etkisi ne yönde oldu?

Bu dönemde hem ülkemizde hem de dünyada sağlık sektörünün önemi daha da arttı. Elektra Elektronik olarak biz de ürettiğimiz medikal transformatörlerimiz ile sektöre destek olmaya devam ettik. Medikal transformatörlerimiz hastanelerin ameliyathaneleri ve operasyon odalarında hastaların durumunu takip eden elektronik cihazlarda ve elektrik şebekesinde oluşabilecek kaçak akım arızalarına engel olarak, hastalar ve sağlık görevlilerinin sağlığının riske atılmasının önüne geçiyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında İstanbul Yeşilköy’de inşa edilen Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde yaklaşık 130 farklı hastane ve klinikte, tıbbı izolasyon güç paneli ve ameliyathane kontrol paneli sistemlerine yönelik özel çözümler sunuyoruz. Medikal transformatörlerimizi iç pazarın yanı sıra İngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Ürdün ve Kolombiya’ya ihraç ediyoruz. Bir süredir hedef pazarlarımız arasında yer alan Danimarka ve Hollanda enerji kalitesi ile ilgili elektronik ürün tedariğini İtalya’dan sağlıyordu. Pandemi nedeniyle İtalya’da yaşanan üretim gecikmelerinin etkisiyle Danimarka ve Hollanda’ya biz destek olduk ve bu da yeni ilişkiler geliştirmemizi sağladı. Yanı sıra pandemide tüm dünyada yeni hastaneler inşa edildi. Bu noktada sağlık sektörüne yönelik ihracatımıza yeni ülkeleri eklemek için çalışmalarımız devam ediyor.

Trafo endüstrisinin Türkiye ekonomisi içindeki önemi nedir?

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yatırım süreçleri devam ettikçe trafo alt yapı yatırımları da sürecek. Trafo endüstrisi işçilik ağırlıklı bir üretim alanı olduğu için ülkemizde üretilen ürünlerle fiyat avantajı yaratabiliyoruz. Bu noktada ülkemiz dünya trafo sektöründe ciddi bir potansiyeli içinde barındırıyor. Pandemi sürecinde de Avrupa’nın alternatif üretici arayışında Türkiye, bu alandaki gücünü bir kez daha gösterdi. Bu bakımdan ülkemizin trafo ihracatında önemli bir payı bulunuyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......