Elektrikli Araçların Yaygınlaşması Enerji İhtiyacını Artıracak!

Elektrikli Araçların Yaygınlaşması Enerji İhtiyacını Artıracak!

Ülkemizde, 250 şarj noktasıyla en geniş yayılıma sahip olan şarj operatörü şirketlerinden Sharz.net, elektrikli araç dünyasındaki hareketliliğe dair açıklamalarda bulundu. Elektrikli araç üretiminin hızla yayıldığını vurgulayan Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül “Elektrikli araçlar, aslında uzun bir süredir dünyada kullanılmakta. Fakat özellikle son 2 yıl baz alındığında, elektrikli araç üretim ve satışında ciddi bir artış gözlemleniyor. Amerika ve birçok Avrupa ülkesi bu konuda üreticiye sağladığı teşvikler sayesinde elektrikli araç kullanımını artırdı. Türkiye de TOGG ile elektrikli araç çağını başlatmış oldu ve ülkeler arası araç üretim yarışının da bir parçası haline geldi. Elektrikli araçların artması ile birlikte doğal olarak elektrik ihtiyacı da artacak. Bu bağlamda elektrik altyapılarının güçlendirilmesinin gündeme gelmesi de kaçınılmaz.” dedi.

Türkiye’deki birçok şarj operatörüne altyapı sağlayan ve 250 şarj noktasıyla ülkenin en yaygın şarj ağlarından birisine sahip olan Sharz.net, elektrikli araçlar dünyasıyla ilgili öngörülerde bulundu. Türkiye’de elektrikli araç çağının başlaması ile elektrik ihtiyacının artacağını vurgulayan Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül “Örneğin tek başına bir villanın anlık maksimum elektrik ihtiyacı yaklaşık 10 kW diyelim, elektrikli araç şarja takılınca ilave olarak 7 kW daha enerji çekecektir; evin elektrik altyapısının buna yeterli gelemediği durumlarda elektrik dağıtım şirketinden güç artışı talebi ihtiyacı oraya çıkacaktır. Ya da bir AVM’nin elektrik ihtiyacının 400 kW olduğunu düşünelim. Otoparktaki 20 adet elektrikli otomobilin 22 kW ile aynı anda şarja başlaması ile ilave 440 kW güç çekilince AVM’nin kendine elektriği yetersiz kalabilecektir.” ifadelerini kullandı.

Gelecekte elektrik altyapısı yetersiz kalabilir

Uzmanlar tarafından elektrikli araçların önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması ile beraber ülkede ciddi bir elektrik problemininin baş göstermesi kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Bu konuda doğal kaynaklardan yararlanabilineceği konusunda görüş veren Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül “Elektriğin ülkemizde bolca olan rüzgar, güneş ve su gibi doğal kaynaklardan elde edilmesi ve bu konularda teşviklerin getirilmesi son derece önemli ve kaçınılmaz bir gerçek. Ülkemiz doğal kaynaklardan enerji sağlamak için adeta bir cennet. Bu imkanlar doğru kullanıldığı takdirde enerji konusunda dışa bağımlılıkta ortadan kalkacaktır.” dedi.

“Akaryakıtta ithalat azalırsa kalkınma hızımız artar”

Elektrikli araçların yaygınlaşması ile enerji probleminin ortaya çıkacağını ve bu enerjinin doğal kaynaklardan sağlanmasının önemini vurgulayan Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül ayrıca “Akaryakıtın dış ülkelerden ithal edilmesine harcanan bütçe, doğal kaynaklardan enerji elde etmek için harcanırsa, ülkenin kalkınma hızı da artabilir.” yorumunu yaptı.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......