Talha AVCI / Teknik Müdür/ Fronius İstanbul
Elektrikli araçlarla ilgili sıkça merak edilen bazı konular
Elektrikli araçlar hayatımıza hızla girerken doğru cihaz seçimi ve doğru şarj altyapısı hem güvenlik hem de verimlilik açısından büyük önem taşıyor.
1- Elektrikli araçlar AC ile mi yoksa DC ile mi şarj olur?
Ülkemizde kullanılan elektrikli araçların neredeyse tamamı hem AC hem de DC şarj edilebilir, araca Type2 kablo bağlayarak AC ile veya CCS kablo bağlayarak DC ile şarj edilebilecektir. Genel olarak evde ve kişisel kullanımlarda AC şarj, ticari ve işletmelerde ise DC şarj cihazları seçilmesi tercih edilir.

2- AC şarj cihazını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle altyapınızın ve aracınızın desteklediği minimum güçteki cihazı seçmeliyiz. Yani aracınız 7,4kW tek faz’a uygunsa 7,4kW tek faz veya 11kW üç faz’a uygunsa 11kW üç faz bir cihaz tercih edilebilir. Fakat şu da göz önünde bulundurulmalıdır ki Elektrikli Binek Araçlar için AC güçte en yüksek güç 22kW olup ; aracınız kaç kW destekliyor olursa olsun 22kW olan çoğu şarj cihazı ile aracınızı şarj edebilirsiniz. Hatta çoğu akıllı Elektrikli Araç Şarj cihazında akım ve güç sınırlandırması yapabilirsiniz, yani cihaz 22kW olsa dahi ayar yaparak 11kW gibi vs kullanabilirsiniz.

3- Altyapınızın, şarj cihazınızın ve aracınızın güvenliği için AC şarj cihazlarının uygun kurulumu nasıl yapılmalıdır?
Şarj cihazına özel çekilen hat için sağlıklı bir topraklama, akım taşıma kapasitesi ve gerilim düşümü göze alınarak seçilecek kablo, bir adet Kaçak Akım Sigortası ve bir adet Sigorta kullanılması önerilir.
Bu konuyu çok kısa detaylandırmak için; şarj cihazınız 22kW AC (32A) ise burada 40A’lık (Icu 6kA veya 10kA) bir adet Sigorta, 40A-30mA’lık bir B Tip Kaçak Akım Sigortası ve toprak-nötr hattı geriliminin 5V’tan küçük bir değer olması önem arz etmektedir.

4- Elektrikli Aracımız kaç saatte şarj olur?
Şarj olma süresi tamamıyle aracın kullanılabilir batarya kapasitesine, araç içerisindeki BMS (Battery Management System) sisteminin izin verdiği maksimum AC ve DC şarj gücüne, sistem altyapısına ve Elektrikli Araç Şarj İstasyonun çıkış gücüne bağlıdır.
Örneğin elektrikli araç kullanılabilir batarya kapasitesi 88 kW , araç BMS’i maksimum 11kW AC ve 150kW DC ile şarj olmaya izin verilen bir araç için; Altyapı ve şarj cihazı çıkış gücü 22kW AC’ye uygun olsa dahi araç 11kW ile şarj olacak olup ortalama olarak 88/11 ≌ 8 – 9 saatte şarj olacaktır. Aynı aracı 180kW DC’lik bir cihaz ile şarj ettiğimizde de bu sefer 150kW DC ile şarj olabileceğinden dolayı 88/150 ≌ 1 – 2 saatte şarj olacaktır.
Neden 88/150 hesabından 2 saat çıkarımına gelirsekte ; araç batarya teknolojisi gereği genellikle %20 ile %80 ile verebileceği maksimum enerji çıkış değerini yansıtır ve bu değer içerisinde hızlı bir batarya dolumu görürüz. Bu sebeple bir aracın bataryasını tam doldurmak için aracın teknik detaylarından %0-100 arası şarj süresine bakmamız daha doğru olacaktır.