Enexion, Enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi..

Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, EPDK’nın tarifeyi arttıracağını açıklamasının ardından son olarak da BOTAŞ’ın gaz fiyatlarına zam yapması ve santrallere doğalgaz satışına kısıtlama getirmesi ile beraber enerjide fiyat artışlarının devam edeceğini belirtti.

Enerji fiyatlarının artmasına neden olan birçok gelişmenin yaşandığı 2017 yılını geride bırakmaya hazırlanırken dördüncü çeyrekte EPDK’nın tarifeyi arttıracağını açıklaması ve son olarak da BOTAŞ’ın gaz fiyatlarına zam yaparak santrallere doğalgaz satış kısıtlaması getirmesi, önümüzdeki sene enerjide fiyat artışlarının devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

BOTAŞ, ELEKTRİK ÜRETİCİLERİNİN DOĞAL GAZ İHTİYACINI KARŞILAMADA YENİ DÜZENLEMEYE GİTTİ

BOTAŞ, 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle doğalgaza yüzde 8,4 zam yaparak fiyatların 704,15 TL/m‘den 763,62 TL/m3’e yükseleceğini duyurdu. Bunun yanında, düşük doğalgaz fiyatları nedeniyle ellerindeki doğalgazı satamayan özel sektör ithalatçılarının zararlarını azaltmak amacıyla 2018 yılında elektrik üreticilerinin doğalgaz ihtiyacının yüzde 50‘sini karşılayacağını açıkladı. Elektriğini doğalgazdan üreten santrallerin kalan yüzde 50’lik ihtiyaçlarını kademeli olarak artan fiyatlardan karşılayabileceklerini belirtti. Fiyatların yüzde 50 – 70 arası gaz ihtiyacı için yüzde 20, yüzde 70 üstü için ise yüzde 25 zamlı olması bekleniyor. Santrallerin, tedariklerini özel sektör ithalatçılarından da yapabileceklerini duyuran BOTAŞ’ın yeni düzenlemesi ile üreticiler iki farklı çözüme yöneldi: Toplam maliyet hedeflerini korumak amacıyla kapasitelerini düşürmek veya kapasitelerini doldurmak için doğalgaz tedarikini önceki dönemlere göre daha yüksek fiyatlardan yapmak.

Doğalgaz santrallerinin toplam üretimdeki payının 2017 yılı içinde %38 olması nedeniyle enerji fiyatlarındaki artış devam ediyor. Açıklamanın yapılması itibariyle tezgahüstü piyasalarda, 2018 yılı enerji fiyatı, yüzde 2,2 yükselerek 182,5 TL/MWh olarak gerçekleşti.

YERLİ KÖMÜR ELEKTRİĞİNE ALIM GARANTİSİ 2024’E UZATILDI

2017 yılı ocak ayında yerli kömürden elektrik üretiminin teşviki için başlatılan satın alma garantisi 2024 yılına kadar uzatıldı. Alım garantisi ile beraber yerli kömürden elektrik üreten santrallere 185 TL/MWh’lik destek uygulanarak üretimleri TETAŞ tarafından satın alınıyordu. Yapılan son açıklamaya göre alım garanti süresinin uzatılmasının yanı sıra, alım fiyatı da artarak 201,35 TL/MWh’a yükseldi. Santrallere uygulanacak bu fiyatlar ise üç ayda bir enflasyon oranında arttırılacak. Ayrıca, yeni gelen düzenleme, yerli kömürü ithal kömür ile karıştırarak elektrik üreten santrallerin de bu uygulamadan yaralanabilmesine imkan sağlıyor.

“2018’DE ENERJİ FİYATLARININ ARTMASI VE SEKTÖRÜN LİBERALLEŞMESİ BEKLENİYOR”

Yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, enerji piyasasında uzun süre sanayiciye destek sağlayan kamu kurumları piyasadaki tavan fiyatları kısmen de olsa gevşeterek veya kaldırarak serbest piyasanın oluşmasını sağladığını söyledi. Özdal; Balkan ülkelerine ve yakın komşulara bakıldığında 2018 yılı enerji fiyatlarının 200-220 TL/MWh civarında olduğunu, orta uzun vadede aksi yönde çok büyük bir gelişme yaşanmazsa Türkiye’nin de bu fiyatlara yaklaşacağını öngörmenin hayalci bir yaklaşım olmadığını vurguladı. Ceren Özdal, gelişmelerin beraber değerlendirildiğinde enerji sektöründe hızlı liberalleşme adımlarının görüldüğünü ve aynı zamanda fiyatların da artacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......