Spot piyasada elektrik fiyatları azaldı

Enexion Haftalık Enerji Piyasa Raporu verilerine göre, spot piyasada bir megavat saat elektriğin ortalama fiyatı geçen haftaya göre yüzde 1,07 azalarak 157,89 lira oldu.

Enerji piyasasında gün öncesi spot piyasada fiyatlar haftayı düşüşle kapattı. Spot piyasada bir megavat saat elektriğin ortalama fiyatı bu hafta, geçen haftaya göre yüzde 1,07 azalarak 157,89 lira oldu. Geçtiğimiz hafta tezgahüstü piyasalarda ise Ocak ayı baz yükü 198 TL/MWh, Şubat ayı baz yükü 191,0 TL/MWh, Mart ayı baz yükü 173 TL/MWh seviyelerinden işlem gördü.

Haftalık enerji piyasa raporuna açıklamalar yapan Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, bu hafta gün öncesi spot piyasada bir megavat saat elektriğin fiyatının en yüksek 15 Aralık’ta 206,35 lira ve en düşük 16 Aralık’ta 80 lira olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı. Ceren Özdal, haftalık sistem marjinal fiyatı ortalamasının ise 136,21 lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Doğalgaz ilk sırada

Enexion’un hazırladığı rapora göre geçtiğimiz hafta toplam üretim içinde; doğalgazın payı %39, kömürün payı %32, yenilenebilir kaynakların payı ise %27 oldu. Kasım ayında yenilenebilir kaynakların toplam üretimdeki payı %17 olarak gerçekleşirken kömürün payı %36 ve doğalgazın payı ise %46’da kalmıştı.

Kasım ayı spot piyasası %3lük artış gösterdi

Haftalık enerji piyasa raporunda Kasım ayı verilerine de dikkat çeken Ceren Özdal, Kasım ayı spot piyasa fiyat ortalaması 174,7 TL/MWh olarak gerçekleştiğini ve toplam üretimin bir önceki aya göre %3lük bir artış gösterdiğini söyledi. Özdal, toplam üretimde kamu kuruluşları TETAŞ ve EÜAŞ’ın toplam oranın %32 olarak gerçekleştiğini, serbest üreticilerin ise toplam üretimin %68’ini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......