Avrupa Birliği, 85 lm/W’ın Altındaki Aydınlatmaları Yasaklıyor

Avrupa Birliği, aydınlatma aygıtlarında enerjinin verimli kullanılması için yeni bir düzenleme getiriyor.Bu düzenleme ile 85 lm/W etkinlik faktörü altındaki aydınlatma elemanları yasaklanıyor.

Bu gelişme sonrasında, aydınlatma sektöründe üretimin LED teknolojisi yönünden hız kazanması bekleniyor.

Avrupa Birliği, aydınlatma aygıtlarında enerjinin verimli kullanılması için yeni bir düzenleme getiriyor. Bu düzenleme ile, 85 lm/W etkinlik faktörü altındaki aydınlatma elemanları yasaklanıyor.

Eko-tasarım yasaları, aydınlatma sektöründe bilinen adıyla ampul yasakları, Avrupa Birliği ülkelerinde enerji verimsiz ürünleri devre dışı bırakmak için tasarlanmış düzenlemelerdir. Bu yasa yardımıyla, geçtiğimiz yıllarda enkandesan yani akkor flamanlı ampuller, çok enerji harcadığı, az ışık verdiği gerekçesiyle yasaklanmıştı. Önümüzdeki yıl devreye girecek düzenlemeyle de evlerde hala sıkça kullanılan halojen ve CFL lambalar (tasarruflu ampul) devre dışı bırakılıyor.

Düzenleme 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor ve bu tarih itibariyle aydınlatma elemanlarında minimum verimin 85 lm/W olmasıgerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bu düzenleme sonrasında aydınlatma aygıtlarının standby modundaki güç tüketimi ise en fazla 0,5W olabilir.

Yürürlüğe girdiğinde, tungsten halojen ve kıvrık ya da enerji tasarruflu ampul olarak bilinen kompakt floresan lambalar tamamen yasaklanıyor. Çünkü, bu türdeki lambalar belirtilen ışık verimini sağlayamıyor.

Üreticiler, bu seviyede ışık verimine sahip aydınlatma elemanlarının, optik tasarım ve LED verimliliğisayesinde tasarlanabileceğini belirtiyor. Zaten pazarda yer alan pek çok ürün de bu seviyenin üzerinde yer alıyor.

Bazı üreticiler ise, Avrupa Birliği’nin sınır değer olarak 100 lm/W‘ı kabul etmesi gerektiğine inanıyor.

Yürürlüğe girecek düzenleme, mevcutta bulunan düşük verimli ışık kaynaklarının kullanımınıkısıtlamıyor. Ancak belirtilen tarih itibariyle düşük ışık verimine sahip bu tür aydınlatma elemanlarının satışı yasaklanıyor.

Bu gelişme sonrasında, aydınlatma sektöründe üretimin LED teknolojisi yönünden hız kazanması bekleniyor. Çünkü, bu gerekliliği en iyi şekilde sağlayan güncel aydınlatma teknolojisi LED’ler olarak biliniyor.

Ayrıca, düzenleme taslağına göre, değiştirilebilir lamba dönemi geri geliyor. Aydınlatma üreticileri, artık aydınlatma armatürlerinde ışık kaynağı bölümünü ve elektronik kontrol kısmını sökülebilir ve değiştirilebilir şekilde tasarlaması gerekiyor.Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......