WESCE’19 Dünya Enerji Liderlerinin Katılımı İle Açıldı

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:

“2019’un ilk 7 ayındaki elektrik ihracatımızı yaklaşık yüzde 22 artırdık”

WESCE’19’un açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019’un ilk 7 ayında elektrik ihracatının yaklaşık yüzde 22 oranında arttığına değindi. Türkiye’nin Milli Enerji ve Maden Politikasının en somut örneklerinin Barbaros Hayreddin Paşa, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz gemileri olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, Türkiye’nin nükleer enerji yolculuğunda en büyük somut adımın geçtiğimiz yıl Akkuyu’nun temeliyle atıldığından bahsederek “2023 yılında inşallah Türkiye nükleerden enerji üreten ülkeler sınıfına girecek” dedi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Enerji dünyasında stratejik yol haritalarının belirlenmesi ve hedeflerin oluşturulması gibi kritik süreçlere katkı sağlaması amacı ile düzenlenen WESCE’19 – Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı, 26 Ağustos Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde dünya enerji liderlerinin katılımı ile açıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknopark ev sahipliği ve Ekspoturk organizasyonu ile üç gün sürecek etkinliğin açılışında; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kuzey Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Tacoy, Romanya Enerji Bakanı Prof. Dr. Anton Anton, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kanada Eski Araştırma, Yenilik ve Bilim Bakanı Dr. Reza Moridi, Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Eski Bakanı Bülent Akarcalı ve YTÜ Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Bahri Şahin yer aldı.

“Elektrik üretimimizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların payını daha da yükseltmekte kararlıyız”

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Enerji alanında bölgesel ve küresel dikkati İstanbul’a çekmeyi başaran WESCE’19’un açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,yerli ve yenilenebilir kaynakların sisteme daha fazla entegre edilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini ifade etti. 2018’de yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimini yüzde 50 bandında kapattıklarını söyleyen Bakan Dönmez,2019’un ilk 7 ayında ise bu oran yüzde 66 seviyelerine yükseldi ve 1,4 milyar dolarlık ithalatın önüne geçtik. Ülkemizin elektrik ithalatını yaklaşık yüzde 24, ithal kaynakların elektrik üretimindeki payını ise yüzde 15,4 azalttık. Bu açığı ise yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını yaklaşık yüzde 45, yerli kaynakların payını ise yaklaşık yüzde 30 oranında artırarak kapatmış olduk. Yine 2019’un ilk 7 ayındaki elektrik ihracatımızı da yaklaşık yüzde 22 artırdık. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda elektrik üretimimizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların payını daha da yükseltmekte kararlıyız” diye konuştu.

WESCE’19 – Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı, 26 Ağustos Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde dünya enerji liderlerinin katılımı ile açıldı.

Türkiye’nin ilk derin deniz sondaj gemileriyle ilk sondaj kuyularını kazdığının ve çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Bakan Dönmez, “Hayallerimizi umuda ve umutlarımızı da hedefe dönüştürerek başladığımız sondaj çalışmalarımız, Türkiye’nin enerjideki stratejik aklının bir ürünü. Neler olacağını çok önceden tahmin ederek envanterimize kattığımız Barbaros Hayreddin Paşa, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz gemilerimiz Türkiye’nin Milli Enerji ve Maden Politikasının en somut örnekleri, Türkiye’nin kararlı duruşunun en net göstergesidir.

Tabi bu milli devlerimizi yok saymaya çalışanlar da var. Ve maalesef, Yavuz ve Fatih Doğu Akdeniz’de çalıştıkça ve sonuca yaklaştıkça ‘başarısızlık’ için ellerini ovuşturanlar da var. Tüm Türkiye bu konuda ittifak etmişken hala bu konuyu istismar etmek, yapılanları görmezden gelmek bir art niyetin sonucudur. Ayrıca bizden zannettiğimiz ama bizim sevindiğimize üzülen, üzüldüğümüze de sevinenleri hayretle izliyoruz.

Buradan tekrar hatırlatmak ve dile getirmek isterim ki; Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklı davasından asla geri dönmeyecek. Çünkü tarihi misyonumuz ve enerji stratejimizin temeli milliliğe ve yerliliğe dayanıyor. Herkes bilsin ki Doğu Akdeniz tüm Türkiye’nin ortak meselesidir. Millet olarak dün buradaydık, bugün de buradayız ve yarın da burada olacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türklerini yok sayan ve “Enerjide Enosis” anlayışıyla kurulan sözde ittifaklara da asla göz yummayacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin nükleer enerji yolculuğunda en büyük somut adımın geçtiğimiz yıl Akkuyu’nun temeliyle atıldığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 yılında inşallah Türkiye nükleerden enerji üreten ülkeler sınıfına girecek. Nükleer, enerji portföyümüzün çeşitlenmesi ve dengelenmesi adına önemli bir kaynak. Ayrıca nükleer teknoloji sağlık, telekomünikasyon, uzay teknolojileri başta olmak üzere yüksek teknoloji gerektiren alanlara sağlayacağı etkiyle adeta doping etkisi yaratacak. Nükleer, geleceğin teknolojilerine açılan bir kapı ve bu kapının anahtarı artık bizim de elimizde. Sırada bu kilidi açmak ve Türkiye’de yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açmak var inşallah.

Nükleerle birlikte enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına attığımız en önemli adımlardan birisi de biliyorsunuz yenilenebilir enerjiyle ilgili. YEKA olarak isimlendirdiğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ile rüzgar ve güneş teknolojilerinde ihtiyaç duyduğumuz ekipmanları yüzde 70’lerin üzerinde yerli üretimle karşılayacağız. Son yaptığımız YEKA ihalesiyle 1 milyar dolarlık bir yatırımı ülkemize kazandırdık. Yerli ve yabancı pek çok şirket Türkiye’nin enerjisine, ekonomisinin dinamizmine ve gücüne inanıyor.”

“Küresel enerji verimliliğini artırmak tüm ülkelerin öncelikli alanıdır”

Kuzey Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Tacoy

Kuzey Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Tacoy

Günümüz dünyasında ülkelerin siyası ve ekonomik gelişmelerinde hızlı bir süreç yaşandığını ifade eden Kuzey Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Tacoy, “Küresel enerji verimliliğini artırmak tüm ülkelerin öncelikli alanıdır. Daha verimli, çevre dostu, temiz ve ucuz enerji arayışı ile yenilenebilir enerji üretimi hedeflenmektedir” dedi.  Tacoy sözlerine şöyle devam etti: “Ana vatan Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının da haklarını koruyacak şekilde sondaj çalışmalarına devam eden Yavuz ve Fatih gemilerinin yollarının açık olmasını temenni ediyorum. Tek dayanağımız ana vatan Türkiye’dir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ‘Akdeniz’de doğalgaz varsa bulacağız’ şeklindeki sözü değerlidir. Mavi vatanda dosta güven düşmana korku salan çalışmaları bize güç vermektedir.”

“Karbonsuz bir ekonomiye geçiş kolay olmayacak”

Romanya Enerji Bakanı Prof. Dr. Anton Anton

Romanya Enerji Bakanı Prof. Dr. Anton Anton

Enerji sistemlerinin ve ekonominin dönüştüğü bu süreçte yaşam kalitesinin de bu dönüşüme bağlı olduğunu söyleyenRomanya Enerji Bakanı Prof. Dr. Anton Anton,Ekonomimizin rekabet gücü enerji sistemlerimizin yenilenmesi ile birebir bağlantılıdır. Bu anlamda enerji talebi ve güvenliği son derece önemli” dedi.

Karbonsuz bir ekonomiye geçişin kolay olmayacağını belirten Anton, “Üretimden tutun tüm taşıma, depolama, lojistik ve son tüketiciye ulaşma gibi ticari süreçler yüksek bir yatırım gerektiriyor. Yatırımların nihai üreticiye faturasının karşılığı insanların yaşam standardını artırılması ile sağlanabilir. Gelecek nesillere sürdürülebilir doğal kaynaklar ile makul fiyatlı ve temiz enerji sunabilmek için tüm ülkelerin uluslararası trendlere uyması gerekiyor” diye konuştu.

“Ülkelerin stratejik davranması gereken başlıklardan biri enerji”

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker

Akademi dünyasının farkı bilim disiplinlerini ilgilendiren multidisipliner bir alanda geniş kapsamlı bir etkinlik düzenlemenin kolay olmadığını belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, kongreninçıktılarının da bu anlamda önemli olduğunu kaydetti.

Ülkelerin stratejik davranması gereken başlıklardan birinin farklı etkilere açık olması nedeni ile enerji olduğunu söyleyen Şeker, “Enerji konusunda bilim insanlarını kaygılandıran ve farklı çözümler gerektiren süreçleri yaşıyoruz. Enerji güçtür ancak bu güç düzgün kullanılmadığı zaman sahip olana da zarar vermektedir” diye konuştu.

“Enerjide güvenlik, eşit enerjiye ulaşım ve çevresel sürdürülebilirlik boyutları önemli”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal

Enerjide güvenlik, eşit enerjiye ulaşım ve çevresel sürdürülebilirlik boyutlarının önemine vurgu yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,  11. Kalkınma Planına dikkat çekerek doğalgaz odaklı elektrik oranında azalma, yenilenebilir enerji üretiminde artış ve daha fazla kişinin enerjiye ulaşımın konusunda gelişmelerden bahsetti.

Nitelikli bilgi üretimi ve insan kaynağı konularına değinen Mandal, “Enerjinin ekonomik boyutunun yanında sosyal boyutu önemlidir. Süreçlere bakış değiştirilmeli. Süreci etki noktasında ekonomik ve sosyal boyut ile savunma ve güvenlik boyutunda alıp ilerlemek gerekmekte. Girdi temelli yaklaşımdan çok etkiden başlayıp çıktıya dönüşüm noktasında sürecin sistematik bir şekilde yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Geleceğin dünyasında enerji ekonominin bel kemiği olmaya devam edecek”

Kanada Eski Araştırma, Yenilik ve Bilim Bakanı Dr. Reza Moridi

Kanada Eski Araştırma, Yenilik ve Bilim Bakanı Dr. Reza Moridi

WESCE’nin YTÜ ve İstanbul’u dünya haritasında daha belirgin kıldığını ifade eden Kanada Eski Araştırma, Yenilik ve Bilim Bakanı Dr. Reza Moridi, “Geleceğin dünyasında enerji ekonominin bel kemiği olmaya devam edecek. Enerji, su ve gıda maddeleri gibi kanın damarlardan akması gibi hayati öneme sahip. Dünyada 7 milyardan fazla insanın enerji ihtiyaçları her geçen gün büyüyor ve siyasiler bu konuda daha fazla düşünmek zorunda kalacak. Dünyada ekonomilerimiz birbiri ile girift hale geldi. Enerji anlamında hiçbir ülke kendi kendine yeten bir halde değil” dedi.

Bugünün ekonomisinde yeteneğin önemli olduğunu vurgulayan Moridi, “Bilgi ve yetenekten doğan ticaret bugün farklı nüveleri zorunlu kılıyor. Bunun içinde teknoloji, makine parkları ve entelektüel birikim yer almaktadır. Enerji sektöründe rekabeti dünya sisteminde doğru kişilerin istihdam edilmesi noktasında tam anlamı ile bir yarış var. İnsan sermayesi nakdi sermayenin önüne geçmiş durumda. Nitelikli ve donanımlı insanlara olan ihtiyaç giderek büyüyor” diye konuştu.

“Dışarıdan elde ettiği enerji bu ülkenin büyümesine olumsuz etkin eden bir takozdur”

Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Eski Bakanı Bülent Akarcalı

Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Eski Bakanı Bülent Akarcalı

100’e yakın uzman kişinin görüşlerini bildirmeleri ve tamamen bilimsel olarak ortaya konulacak verilerin olması etkinliği bir şura haline getirdiğini belirten Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Türkiye’nin son 5 yıl içinde 44 Milyar dolar dış ticaret açığı ve 48 Milyar dolar da enerji faturası olduğunu kaydetti. Türkiye’nin petrol kaynağı olup da kendisi üretiyor olsa çok farklı bir ekonomik koşulda olacağına değinen Akarcalı,  “Dışarıdan elde ettiği enerji bu ülkenin büyümesine olumsuz etkin eden bir takozdur” diye konuştu. Akarcalı, 1. Dünya Savaşı’nda Türkiye’yi enerji kaynaklarından uzak tutulma çabasının bugün Kıbrıs ve etrafında yaşanan süreçlerde yinelendiğini ifade etti.

“Teknik inovasyon sosyal inovasyon ile birleştirilmeli”

YTÜ Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Bahri Şahin

YTÜ Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Bahri Şahin

Enerjinin insanlığın ortak mirası olduğundan tüm evreni ilgilendirdiğini ve yerel değil küresel bir bakış açısı ile konuyu değerlendirmek gerektiğini ifade eden Şahin, “Enerji kaynakları ve problemleri ile ilgili konularda insanlığın refah ve mutluğu için küresel ve bölgesel konularda stratejilere katkı sağlamak amacı ile biraraya geldik. Enerji alanında bir bilim adamı olarak verimlilik kavramlarını burada gündeme getirmek isterim. Çıktılarla elde edilen ekonomik kazançların ne kadarı insanlığın refahına kullanılıyor. Teknik inovasyon sosyal inovasyon ile birleştirilmeli” diye konuştu.

Bu kongrenin enerji bilgi platformlarına ve sürdürülebilir enerji stratejilerine katkı sağlayacak bir etkinlik olması temennisi ile sözlerine devam eden Şahin, “Verimli ve yüksek teknolojileri geliştirerek elde ettiğiniz verileri insanlığın felaketi için kullanmak yerine insanlığın refahına katkı sağlayabilirsiniz” dedi.

28 Ağustos, Çarşamba gününe kadar sürecek WESCE’19 – Dünya Enerji Stratejileri Kongresi programı ve konuşmacılarına https://wesce.com/wp-content/uploads/2019/08/WESCE-Final-Program.pdf  linkinden ulaşabilirsiniz.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......