Elektra Elektronik orta gerilim çözümleri seçimindeki kritik noktalara dikkat çekti

6 kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştiren Elektra Elektronik, üstün üretim tekniği ve hassas ölçüm sistemleri ile orta gerilim çözümlerinde fark yaratıyor

Elektronik sanayisinin teknoloji öncüsü Elektra Elektronik, enerji kalitesi ve kompanzasyon alanında kullanılan orta gerilim çözümleri ile öne çıkıyor. Demir Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Hava Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Akım Sınırlama Reaktörleri ve Kondansatörlerden oluşan orta gerilim çözümleriyle Elektra Elektronik; rakipsiz tasarım kabiliyeti, geniş saha tecrübesi, üstün üretim tekniği ve hassas ölçüm sistemleri ile fark yaratıyor. Enerji kalitesi uygulamalarında kullanılan orta gerilim reaktörlerin sürekli olarak tam yükte çalıştıkları için ısıl performanslarının çok önemli olduğunu belirten Elektra Elektronik Ar-Ge Transformatör Müdürü Ender Kasım, orta gerilim çözümleri seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı.

Farklı sektörlerdeki çok çeşitli uygulamalarda rol alan endüktans bobinleri olan orta gerilim reaktörler, enerji kalitesi alanında orta gerilim kondansatörleri koruyup harmonikleri filtrelemek için kullanılıyor. Üretim kapasitesi ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ile reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik’in Ar-Ge Transformatör Müdürü Ender Kasım, orta gerilim çözümleri seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik noktalara dikkat çekiyor.

Orta gerilim reaktörlerin manyetik doyum noktaları yüksek seçilmeli

Enerji kalitesi uygulamalarında kullanılan orta gerilim reaktörlerin sürekli olarak tam yükte çalıştıkları için ısıl performanslarının çok önemli olduğunu belirten Ender Kasım, “Sürekli devrede kaldıklarından dolayı kayıplarını düşük seçmek uzun vadede bu ürünlerin kendisini amorti etmesini sağlıyor. Reaktörlerin manyetik doyum noktaları da olabildiği kadar yüksek seçilmeli. Kullanım yerinin dahili tip mi yoksa harici tip mi olacağını izolasyon yapısı belirliyor. Diğer benzer amaçlı komponentlerin aksine orta gerilim reaktörlerin endüktans değerinin ölçülmesi zahmetli bir iş. Orta gerilim reaktörün üzerinden çalışma akımını akıtmanız ve bu durumdaki gerilim düşümü üzerinden endüktans değeri hesaplamanız gerekiyor. Bunu yapan sistemin son derece hassas çalışması, mümkünse insan kontrolünde olmaması gerekiyor. Üretimi yapan şirketteki test ekipmanları da bu konuda büyük önem taşıyor. Yanı sıra üretimi yapan şirketin reaktörler ve kondansatörler ile ilgili EN 60076-6, EN 60871 standardına haiz ve sertifikalanmış olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Elektriksel ve mekaniksel bağlantıların eksiksiz olması gerekiyor

Orta gerilim çözümleri alanında yatırım yapacak yeni tesislerin projelendirme sırasında mühendislik hesaplarını doğru ve eksiksiz yapmaları gerektiğini ifade eden Kasım, “Hali hazırda çalışan tesislerin ise ölçüm yapılıp kullanılacak ürünlerini en uygun şekilde seçerek, elektriksel ve mekaniksel bağlantılarını eksiksiz ve tam yapmaları önem taşıyor. Orta gerilim çözümlerine yönelik yatırımlar daha çok yeni tesis yatırımları ve enerji tüketimindeki artışla paralel ilerliyor. Bu nedenle aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde reaktör kullanımı artıyor. Bu ürünlerin ömürleri de uzun olduğu için mevcut yerleşik yapısında reaktörleri çoktan kurmuş ülkelerde ömrünü tamamlayan veya yedekleme yapılması gereken tesislere üretim yapılıyor.” dedi.

Rakipsiz tasarım kabiliyeti ile orta gerilim çözümlerinde fark yaratıyor

Elektra Elektronik, enerji kalitesi ve kompanzasyon alanında kullanılan orta gerilim çözümleri ile dikkat çekiyor. Demir Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Hava Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Akım Sınırlama Reaktörleri ve Kondansatörlerden oluşan orta gerilim çözümleriyle Elektra Elektronik; rakipsiz tasarım kabiliyeti, geniş saha tecrübesi, üstün üretim tekniği ve hassas ölçüm sistemleri ile tasarladığı ürünleriyle fark yaratıyor.

Orta gerilim reaktörlerin enerji kalitesi alanında orta gerilim kondansatörleri koruyup harmonikleri filtrelemek için kullanıldığını söyleyen Kasım, “Diğer orta gerilim çözümümüz olan akım sınırlama reaktörü, kompanzasyon adımının ani olarak karşılaşılabilen yüksek akım çekimini engelleyebilmek için tasarlanmış bir ürünümüz. Orta gerilim kondansatörleri ise kısaca reaktif güç kompanzasyonu için üretilen özel tip ürünler olarak tanımlayabiliriz. Demir Nüveli Harmonik filtre reaktörümüz en çok sattığımız orta gerilim çözümümüz. Kompanzasyon sistemlerinde kullanılan harmonik filtre reaktörleri de onu takip ediyor. Teknolojinin gelişmesine paralel yarı-iletken kullanımı arttıkça bunların oluşturduğu yan etkilere yani harmoniklere karşı koruma sağlayan reaktörlere ihtiyaç da artıyor. 2021 yılı hedeflerimiz arasında ihracatımızda da en yüksek payı alan Demir Nüveli ürünlerimizi bir üst gerilim seviyesine çıkarmak yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda 36kV gerilim seviyesinde Demir Nüveli Şönt Reaktörü de ürün ailemize kazandırmak istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......