Prysmian CPR gerekliliklerini paylaştı

Yeni Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR) 1 Temmuz 2017’de, kablolar için kanunen zorunlu oluyor. Türk kablo sektöründe CPR sertifikasını alan ilk firma olan Prysmian Group Türkiye, Mayıs ayı içinde düzenlediği bilgilendirme seminerleriyle, sektör temsilcilerini fabrikasında ağırlayarak yeni yönetmelik hakkında bilgiler verdi.

Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün dünya çapında lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Prysmian Group Türkiye, 1 Temmuz 2017’de kanunen zorunlu olacak, Yeni Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği hakkında sektörü bilgilendirmek üzere, Mayıs ayında, sektör temsilcilerine yönelik 8 ayrı seminerden oluşan bir lansman gerçekleştirdi.

Türk kablo sektöründe CPR sertifikasını alan ilk firma olan ve bu konudaki uzmanlığı ile sektörün liderliğini üstlenen Prysmian Group Türkiye, düzenlediği lansman kapsamında, ilk olarak 9 Mayıs’ta, proje, müteahhitlik ve taahhüt firmaları yetkililerini Mudanya’daki fabrikasında bir araya getirerek bilgiler verdi. Bu toplantıyı 10 Mayıs’ta A-Takımı yetkili satıcıları, 17 Mayıs’ta alt bayileri ve 18 Mayıs’ta A-Takımı yetkili satıcıların diğer çalışanları ile yapılan toplantılar takip etti. Sonrasında ise 23 Mayıs’ta İzmir, 24 Mayıs’ta Bursa ve 25 Mayıs’ta da Ankara Elektrik Teknisyenler Odası’nı, konu hakkında bilgilendirmek üzere fabrikasında konuk etti.

CPR Seminerlerine sektörün ilgisi yüksek oldu
Prysmian Group Türkiye, Mayıs ayı içerisinde, toplam 647 sektör temsilcisine iş konularına göre özelleştirilmiş seminerler verdi. Ayrıca TÜRKAK’tan akredite yanma laboratuvarları ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı, Türk Kablo Sektörü’ndeki ilk ve tek kablo Ar-Ge Merkezi’ni tanıttı. Gerçekleştirilen seminerlere Türk kablo sektörünün ilgisi ve katılımı oldukça yüksek oldu.

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen katılım, 1 Temmuz 2017’de kanunen zorunlu olacak Yeni Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne sektörün verdiği önemi ve önümüzdeki dönemde devam edilmesi planlanan sektörü bilgilendirme çalışmalarının ne kadar doğru bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Üstlendiği liderlik misyonu ile Prysmian Group Türkiye, CPR konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları sosyal sorumluluk bilinci ile ele alırken, sektörü bir adım öteye taşımaya destek olacak her çalışmada yer almaya, her zaman hazır oldukları mesajını veriyor.

“Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz”
Prysmian Group Türkiye CEO’su Erkan Aydoğdu, “1964 yılında kurulduğumuz ilk günden bu yana firma olarak hedefimiz, her zaman, bir öncekinin üstüne koymak ve sektörümüzü bir adım öteye taşımak oldu. Hayat verdiğimiz projelerle, gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, 2011 yılında verdiğimiz sözü tutuyoruz: ‘Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz’. Bu kapsamda da, sosyal sorumluluk bilincimizi ön planda tutmayı sürdürüyoruz. Yeni Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, yani CPR bizim için bu anlamda çok önemli. CPR’ın sektörümüzde köklü değişikliklere sebep olacağı çok açık. Üreticiden son kullanıcıya kadar, 1 Temmuz’da zorunlu olacak bu yönetmelikle ilgili, birçok görev düşüyor. Biz Prysmian Group Türkiye olarak, bu konuda her ne yapılması gerekiyorsa, elimizi taşın altına koymaya hazırız.” dedi.

Yeni yönetmelik sektöre neler getirecek?
Yapılarda kullanılan malzemelerinin temel karakteristikleri ile ilgili performans beyanlarını ve malzemelere CE işaretinin iliştirilmesinin kurallarını belirleyerek, kabloların yangına tepki performanslarını tescil eden CPR sertifikası, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne uygunluğu belgeliyor.

CPR’ın kablo sektöründeki uygulamalarını düzenleyen EN 50575 standardı ise, bina ve altyapı dahil olmak üzere, herhangi bir yapıda kullanılan güç, kontrol ve iletişim kablolarının yangına tepki performansı gerekliliklerini, bu gerekliliklerle ilgili testleri ve uygunluk değerlendirmeleri ile ilgili kriterleri belirliyor.

Sektör için dönüm noktası
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, Avrupa kablo pazarında kalite ve güvenliğin seviyesini yükseltmek için bir dönüm noktası olduğunu belirten Prysmian Group Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Tamer Yavuztürk tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte, ülkemizde de 1 Temmuz 2017’de zorunlu hale gelecek EN 50575 standardının uygulanmasına geçilmesi sektörümüz için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nin tedarik zincirindeki kablo üreticilerinden, son kullanıcıya kadar ciddi bir sorumluluk getirdiğini belirten Yavuztürk, “Güçlü teknik uzmanlığımız ve CPR testleri için akredite edilmiş Mudanya’daki laboratuvarımız ile Türk kablo sektöründe yeni performans beyanı ve CE etiketlemesi sürecinde, geçişin rahat olabilmesi için yıllardır büyük çaba içindeyiz. Son zamanlarda yaptığımız yatırımlarla, TÜRKAK’tan akredite laboratuvarlarımız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı ilk ve tek kablo Ar-Ge Merkezimiz ve Prysmian Group dünya mühendislerinin eğitildiği Mudanya Üretim Akademisi ile farklılık yaratmaya devam ediyoruz. 2012 yılından itibaren yürüttüğümüz “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir…” girişimimizde üzerinde durduğumuz kaliteli ve güvenli ürün yolculuğumuzdaki önemli etaplardan birisi olan CPR konusunda da bir ilke imza atarak sektördeki uzmanlığımızı ve liderliğimizi bir kez daha gösterdik. Bu lansman kapsamında düzenlediğimiz seminerlere paydaşlarımızın ilgisi oldukça yüksekti, onlardan oldukça güzel geri dönüşler aldık. Katılan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

CPR ilgili daha fazla bilgiye www.prysmiangroup.com.tr/cpr adresinden ulaşılabili

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......