“Karanlık İngiltere” 10 ayda, güneşten Türkiye’nin yüzde 40’ı kadar enerji üretti

Güneşin en kıt olduğu ülkelerden İngiltere’nin bu yılın ilk 10 ayında güneş enerjisinden elde ettiği güç, Türkiye’nin bu yıl içinde çok sayıda yatırım yapmasına karşın toplam güneş enerji gücünün yüzde 40’ına denk geliyor.

Birleşik Krallık Ekonomi, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2017’nin ilk 10 ayında güneş elektriği gücü 801 MW artış gösterdi. İngiltere’de güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesinin Ekim ayı sonu itibariyle 12.605 MW’ye yükseldi. Ülkemizde bulunan güneş enerji santrallerinin toplam kurulu gücünün ise yeni düzenlemelerle yıl sonunda 2.000 MW’lara ulaşması bekleniyor.

Verileri değerlendiren YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, neredeyse yılın her günü havanın yağmurlu ve kasvetli olduğu İngiltere’nin, güneş enerjisinden elektrik üretiminde çok gerisinde kalmamızın vahim bir durum olduğunu kaydetti.

“Karanlık ülke” olarak nitelenen İngiltere’nin 10 ayda güneş enerjisinden elde ettiği gücün Türkiye’nin toplam güneş enerji gücünün yüzde 40’ı kadar olmasının enerji üretiminde daha çok yol almamız gerektiğini ortaya koyduğunu ifade eden Çankaya, şunları söyledi:

“Doğanın her konuda cömert davrandığı Türkiye’de “güneşin” hakkını ne yazık ki veremiyoruz. Biz YP İnşaat olarak yaptığımız lüks konut projeleri alt yapı yatırımları kadar YP Enerji ile güneş enerjisi konusunda da ciddi çalışmalarda bulunuyoruz. Emlak Konutla birlikte yürüttüğümüz Koordinat Çayyolu Projemizde, güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanıyoruz. Projemizde, kurguladığımız tüm sistemlerin doğaya ve insanlara maksimum fayda sağlaması ise her zaman önceliğimiz oldu. Ama bununla ilgili toplu bir seferberlik olması gerektiği düşüncemizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Çünkü dünya üzerindeki ülkeler arasında iklim koşulları karşılaştırıldığında, Türkiye, güneş enerjisi açısından en zengin kaynağa sahip ülkelerden biri. Aynı zamanda hızla artan nüfus, büyüyen ekonomi de enerji ihtiyacımızı her gün daha da artırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından, minimum sermaye ile maksimum sonuç alabiliriz. Bu yıl yatırımların kolaylaştırılması konusundaki girişimlerin daha da artması, özellikle güneş enerjisinde bence çok üzücü olan geri kalmışlığımızın mutlaka sonlandırılması gerektiğine inanıyorum.”

Osman Cem Çankaya, şirket olarak bu konudaki tutumlarını aynı zamanda çevreci yaklaşımlarından dolayı sürdüreceklerinin de altını çizerek, “Güneş enerjisinin, çevreye zararlı duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi olumsuz etkilerinin olmaması, aynı zamanda sağlıklı bir gelecek için de çok önemli” dedi.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......