Danfoss’un Simav Bölgesel Isıtma projesi tasarruf sağladı

Danfoss’un Simav Bölgesel Isıtma projesi sadece elektrik enerjisinden 7 ayda 990.281,88 TL tasarruf sağladı.

Isıtma, soğutma, motor kontrol sistemleri ve güç çözümleri alanlarında dünya lideri Danfoss, Kütahya ili Simav Belediyesi ile iş birliği içerisinde yürüttüğü bölgesel ısıtma projesiyle enerji kaynaklarını çok daha verimli ve sürdürülebilir kullanma imkanı sağlıyor.

Proje sayesinde Türkiye’nin yıllık elektrik enerjisi tasarrufu 1 milyon TL’yi geçebilir.

2017 yılı Haziran ayında başlayan Jeotermal Isıtma Sisteminin Modernizasyonu ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında 7 adet ısı merkezinin otomasyon sistemi yapıldı ve 516 adet bina altı kontrol sistemi kullanıldı. Amacı, eldeki kaynağı etkin ve verimli biçimde, daha sürdürülebilir halde kullanmak olan proje, devreye alınmasından itibaren 7 aylık ısıtma döneminde 2.200.626,42 Kwh tasarruf sağladı. Bu tasarruf Simav Belediyesinin elektrik için 990.281,88 TL daha az harcama yapmasını sağladı.

Yıllık elektrik enerjisinden yapılan tasarruf, toplam yapım bedeli 1 milyon 341 bin 860 TL olan projenin yatırım bedelinin geri dönüş süresini 1 yıldan daha kısa bir süreye çekmiş bulunuyor. Projenin toplam yapım bedeli 1 milyon 341 bin 860 TL olup Kütahya, Uşak, Afyon ve Manisa Bölgeleri’nin (TR33 Bölgesi) kalkınması için kurulmuş olan T.C. Zafer Kalkınma Ajansı proje maliyetinin 600 bin TL’sini karşılayarak proje ortağı olmuş, kalan bedel ise Simav Belediyesi’nin öz kaynaklarından karşılanmıştır.

Proje, Danfoss bayisi Sekon Otomasyon Ltd. Şti. ile Simav’da hayata geçirildi. Simav Belediyesi Jeotermal Bölgesel Isıtma sistemi ise 1992 yılında kurulmuştur ve toplam kapasitesi 15.000 konut eşdeğeridir. Projenin yapımına başlanmadan önce jeotermal enerji ile yaklaşık 13.000 konut eşdeğeri ısıtma yapılırken, sistem otomasyonu ve modernizasyonu sağlandıktan sonra aynı enerji ile ve daha az işletme giderleriyle 15.000 konut eşdeğeri üzerinde ısıtma yapılabilmektedir.

Bina altlarına takılan bölgesel ısıtma vanaları sayesinde binalarda yaşanan mekanik dengesizliğin de önüne geçilmiş, binaların daha konforlu ve verimli ısıtılması sağlanmıştır. Projede, eşanjörlerin boyutları değiştirilmeden ısıl transfer kapasitesi arttırılarak daha fazla enerji transferine imkan sağlanmış, böylece enerji daha verimli kullanılmıştır.

TOKİ Bölgesi’nden tasarruf edilen enerji ile yeni mahallelerde çalışmalar başladı

TOKİ Isı Merkezi’ne kurulan otomasyon sonrasında termal debide yaklaşık 30 m³/h saat tasarruf sağlanırken bina altlarına takılan basınçtan bağımsız oransal debi ve sıcaklık kontrol vanaları ile bina dönüş sıcaklıklarının sabitlenmesi ile delta T 8 °C daha arttırılmıştır. Böylece Termal enerjiden yıllık bazda %30 ila %40 arasında tasarruf sağlanmıştır. TOKİ Bölgesi’nden tasarruf edilen bu enerji ile yeni bir mahallenin ısıtılması çalışması başlatılmıştır.

TOKİ Bölgesi’nde toplam aktif ısıtılan alan 940.000 m² yani 940 konut ile eşdeğerdir.

Abone şikayetleri ile arızalarda azalma ve bakım-onarım giderlerinden tasarruf mümkün

Proje öncesinde ısıtılan mahallelerin %30’u aşırı ısınma şikayetinde bulunurken, diğer %30’u da yeterli ısınamama şikayetlerinde bulunmaktaydı. Proje sonrasında konforlu ısınma oranı yaklaşık %99’a çıkarılırken bakım-onarım giderlerinde de yaklaşık %20 tasarruf edilmiştir. Isı merkezlerinde nöbet tutan personel kaynaklı arıza, patlak gibi durumları da ortadan kaldıran proje ile hem maddi zararların hem de sistemin durması halinde yaşanan abone mağduriyetinin önüne geçilmiş oldu.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......