IstanbulLight 2018’in İkinci Gününde Yerli Üretim ve Otomasyon Vurgusu Vardı

IstanbulLight 11. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi’nde düzenlenen oturumlarda yerli üretim ve aydınlatma otomasyonunun önemine vurgu yapıldı.

Aydınlatma sektörünün uluslararası lider etkinlikleri arasında yer alan IstanbulLight Fuarı, sektörün geleceğine yön veren etkinliklere ev sahipliği yapıyor. UBM Turkey tarafından, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) stratejik ortaklığıyla düzenlenen Fuar, IstanbulLight Aydınlatma Forumu, IstanbulLight Aydınlatma Zirvesi ve Ticaret Sahnesi olmak üzere üç ayrı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler sektörün durumu ve geleceği için bir buluşma ve değerlendirme ortamı sunarken, katılımcı firmalar için de yeni ticari anlaşmalara zemin hazırlıyor.

Yerli üretim için yasal süreçler kolaylaştırılmalı

IstanbulLight Aydınlatma Forumu’nun ilk oturumdan itibaren hissedilen yerlileşme vurgusu, kamu kurumlarında yetkililer ile STK yöneticilerinde kendini gösterdi. Aydınlatma Gereçleri ve İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök’ün moderatörlüğünde düzenlenen “Yerli Malı Yerli Üretimi” isimli oturuma T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Oğuz Kurt ve İstanbul Sanayi Odası Grup Başkanı Korkmaz Yıldırım katıldı.

Sektördeki yerli üreticilerin “Yerli Malı Belgesi” alımı sırasında karşılaştığı durumlar ve yasal mevzuatın değerlendirildiği oturumda özel sektör temsilcileri de görüşlerini doğrudan aktarma olanağı elde etti.

Akıllı aydınlatma akıllı şehrin bir parçası mıdır?

İlk günün ikinci oturumunda ise giderek yaygınlaşan akıllı şehir uygulamaları ve aydınlatma sektörünün buradaki konumu masaya yatırıldı. Aydınlatma Gereçleri ve İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Zeynep Akkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dursun Yıldırım Bayar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürü Adnan Bıyıkoğlu ve İSBAK Akıllı Şehir Strateji Geliştirme Müdürü Fatih Kafalı konuşmacı olarak katıldı.

Akıllı Şehir kavramının tanımı ve hazırlıkları süren 2019 – 2022 Ulusal Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı’na dair ön bilgilerin aktarıldığı oturumda, yurtdışındaki örnekler ve Türkiye’deki durum değerlendirildi. Dursun Yıldırım Bayar, Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen akıllı şehir odaklı çalışmanın detaylarını aktarırken, ankete katılan 327 belediyenin beşte birinin akıllı şehir stratejisi olduğunu veya hazırlık yaptığı bilgisini verdi.

İstanbul diğer şehirlere örnek olmayı sürdürüyor

İSBAK adına katılan Akıllı Şehir Strateji Geliştirme Müdürü Fatih Kafalı ise konunun, belediyenin tüm birimleri tarafından ilgi gördüğünü ve takip edildiğini belirtti. Yaptıkları araştırmalar ile İstanbul’a özel, 191 indikatörün olduğu bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Kafalı, elde edilen verilerin analizinin asıl önemli konu olduğuna dikkat çekti. Açık veri ve Blockchain gibi uygulama ve teknolojilerin rolünün daha da artacağını sözlerine ekleyen Kafalı, aydınlatma direklerinin şehirdeki yaşam kalitesini yükseltecek araçlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İstanbul’da yüzlerce akıllı pano uzaktan kontrol ediliyor

İBB Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürü Adnan Bıyıkoğlu ise oturumda gerçekleştirdiği sunumunda genel aydınlatma maliyetlerinin ekonomi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Türkiye’nin genel aydınlatma alanlarındaki enerji maliyetinin yıllık 1,5 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade eden Bıyıkoğlu, sadece İstanbul genelinde 700 bine yakın aydınlatma direği bulunduğuna vurgu yaptı.

Aydınlatma direklerinin farklı ihtiyaçlar için kullanılabilmesinin yalnızca verimlilik değil, şehrin yaşam kalitesini iyileştirmede de katkı sağladığını belirten Bıyıkoğlu, kullanım alanlarında hava kalitesi ölçümü, güvenlik kameraları, yüz tanıma sistemleri, panik butonu gibi uygulamaların öne çıktığını kaydetti.

İstanbul’daki kavşak sinyalizasyonunun tamamının LED teknolojili ürünlerle değiştirildiğini belirten Bıyıkoğlu, bununla birlikte uzaktan kontrol edilen akıllı aydınlatma pano sayısının 400’ün, akıllı kompanzasyon pano sayısının ise 200’ün üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Katılımcıların ortak görüşü ise aydınlatma direklerinin, akıllı şehri simgeleyen bir şehir mobilyası olduğu yönündeydi. Bu direklerin hem farklı hizmetlerin devreye alınması hem de otomasyonla verimliliği artırma noktalarında önemli bir bileşen olduğuna vurgu yapılırken, üretim ilişkileri ve bilgi toplumu stratejileri çerçevesinde ele alınması gerektiği belirtildi.

Sokak aydınlatmaları enerji verimliliğine daha fazla katkı sağlayabilir

IstanbulLight Aydınlatma Fuarı’nın ikinci günü ise sokak aydınlatmalarının enerji verimliliğine etkisine yönelik bir oturumla başladı. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler Daire Başkanı Fatih Öztürk’ün konuşmacı olarak yer aldı. Oturumda, Türkiye’nin 2000’li yılların ortalarından bu yana yürüttüğü çalışmalardan bahsedildi.

Başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelerdeki uygulamaların daha çok şehir bazında gerçekleştiği dile getirilirken, Türkiye’deki sorumlu kurumların merkezden tüm ülkeye ait kararlar aldığına dikkat çekildi. Bunun artıları ve eksilerinin olduğunu belirten Fatih Öztürk, Türkiye’nin aydınlatma sektöründe bir teknoloji çöplüğüne dönmemesi için ilgili tüm kamu kurumlarının titiz ve birlikte hareket ettiklerini sözlerine ekledi. Türkiye genelinde toplam 8 milyon 641 bin sokak lambası olduğunu belirten Öztürk, bu sayıya karayolları ile park ve bahçelerin dahil olmadığının altını çizdi.

Hedef yüzde 40 enerji verimliliği

Oturumda dile getirilen bir diğer konu ise yatırımların geri dönüşüyle ilgiliydi. Seçilecek ürünlere ait teknolojinin uzun ömürlü ve yatırım geri dönüşünün kendini belirli bir sürede amorti etmesi gerektiği kaydedildi. Şu anki yönetmelikte LED aydınlatma kullanımı, yüzde 40 enerji verimliliği sağlama ve 6 yılda kendini amorti etme kriterlerinin bulunduğu dile getirilirken, yürütülecek projelerin yerli üreticileri destekleyici bir formatta olması gerektiği öne çıkarıldı. Sektörün ülke çapındaki bir dönüşüm için yeterli miktarda ürün üretim kapasitesine henüz sahip olmadığı, gerek farklı bileşenler gerek otomasyon tarafı gerekse bu alana giren yeni girişimlerin desteklenmesiyle sürecin daha kolay bir şekilde aşılabileceği ifade edildi.

Sektörün buluşma noktası olan İstanbulLight 11. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi, 22 Eylül Cumartesi günü saat 18.00’a kadar katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......