AC Sürücü Adaptif Ayarı ile Rezonansa Karşı Dirençli Kalın

Üretim sahasında korkutucu bir an: Bir makine kötü sesler çıkarmaya ve titremeye başlıyor, makinenin bozulacağını düşünüyorsunuz. Bu durumun nedeni motora bağlanmış olan bir yükün yol açtığı mekanik rezonans olabilir. Fiziksel ölçüler, malzeme seçimi ve kurulum prosedürleri gibi birçok tasarım faktörü rezonansa sebep olabilir. Ve çalışanlar genelde üretime devam etmek için bir kontrol ayarlaması yapabilse de rezonans sorunları makineleriniz ve işleriniz için uzun vadeli sonuçlara yol açabilir.

Geçmişte rezonansı çözümlemek için yapılan tipik bir ayar performansın düşmesine veya enerji kaybına yol açardı.

Adaptif ayar özelliğine sahip yeni düşük gerilim AC sürücüleri rezonans sorunları ile daha etkin mücadele etmenize yardımcı olabilir, bu sayede daha yüksek performans gösterebilir ve daha az harcama yaparsınız. Üretim sırasında sürücü sorunu belirler ve doğru çözümü uygular. Makine varyasyonlarına rağmen yüksek performans elde edilebilir.

Bu akıllı sürücüleri koruma gibi düşünebilirsiniz. Uygulamanızı istenmeyen rezonansa karşı dikkatli bir şekilde izler. Yanlış giden bir şey gördüğünde bir alarm verebilir veya kendi başına sorunun üzerine gidebilir. Ve rezonansa karşı verdiğiniz savaşta size yardımcı olan sürücüler onarım ve enerji maliyetlerinizi düşürerek daha uzun süre çalışmanızı sağlar.

Makinelerinizin Potansiyelini Koruyun

Rezonansların nedeni, tasarımcı tarafından modellenen veya modellenmeyen tasarım kararlarıdır. Bilinen tasarım kararları arasında yük şekli, malzeme seçimi, ölçüler ve fiziksel ebatlar bulunur. Bilinmeyen tasarım kararları arasında ise toleranslar, montaj prosesleri ve motor özellikleri yer alır. Rezonanslar normal makine aşınması ve yıpranması nedeniyle zaman içerisinde değişebilir. Buna mil uzatmaları ve sarıcılar gibi yüksek yükler kullanan uygulamalar dahildir.

Rezonansları çözmek için kullanılan önceki yaklaşım regülatör kazançlarını yeniden ayarlamaktı. Bu, makinenin kötü sesler çıkarmasını ve titremesini önler; ancak makinenin performansının da azalmasına neden olur. Zaman içerisinde üretiminize zarar verir ve sorunlara reaksiyon verme sürenizi uzatır.

Adaptif ayar özelliğine sahip bir düşük gerilim AC sürücüsü farklı tiplerde rezonansları aramak ve bulmak için gelişmiş analitik tekniklerini kullanır. Sürücü operatörlere sorunlar hakkında gerçek zamanlı uyarı verir, bu sayede hızlı bir şekilde aksiyon alabilirler. Daha gelişmiş konfigürasyonlarda sürücü, rezonansı azaltmak amacıyla kontrol cihazının ayarını değiştirmek yerine özel filtreler kullanır. 

Sorunları otomatik düzeltme yeteneği, beklentinize uygun yüksek performans seviyesini korumanıza imkan sağlar. Yük özelliklerini baz alarak adaptif ayar kullanıldığında iki ila dört kata kadar artan performans iyileşmeleri gördük.

Ayrıca, uyarlamalı ayar özelliğine sahip AC sürücüler zaman içerisinde rezonansı izlemenize ve koşullar elverişliyse onarım planlamanıza imkan tanır. Bu, üretimin ortasında ani bir şekilde değil, planlanan bakım duruşlarında sorunları proaktif şekilde belirlemenize sağlayarak daha akıllı çalışmanıza yardımcı olur.

Adaptif ayar özelliğine sahip sürücüler hakkında daha fazla bilgi almak için TotalFORCE® teknolojisine sahip yeni PowerFlex® 755T AC sürücüleri inceleyin.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......