Junghans Terrassenbau Müzesi için Adaptif Kaçış Rotası

Eaton, Schramberg Almanya’da Endüstriyel Bir Anıtı İnovatif Acil Durum Aydınlatma Sistemiyle Donattı

Güç yönetimi şirketi Eaton, Junghans Terrassenbau Müzesi’nde 60 adet adaptif acil yönlendirme armatürü monte etti. Black Forest merkezli saat tasarımcısı Junghans tarafından 1916 ve 1918 yılları arasında bir tepeye inşa edilen bu eski fabrika, Schramberg kasabasının tanınmış bir sembol yapısıdır.

Bu yapının müzeye dönüştürülmesi, binanın kendi özgü yapısının mümkün olduğu kadar korunması gerektiğinden güvenlik gereksinimleri açısından olağandışı zorlukları da beraberinde getirdi. Saatlerin ve hassas mekanik araçların üretimi yüksek aydınlık seviyesi gerektirdiğinden, Junghans Terrassenbau’nun 9 katının her bir katı geniş camlı bir pencereyle aydınlanacak şekilde inşa edildi. İki adet merdiven boşluğu bina katlarını her iki uçta birbirlerine bağlıyor.

Kamu binaları için zorunlu olan iki ayrı kaçış rotası hali hazırda mevcut olduğundan yangın koruması açısından bu çok büyük bir avantajdı. Modern binalarda, merdiven boşlukları yangın kapılarıyla katlardan ayrılmalıdır. Bununla birlikte, orijinal ahşap ve cam kapıların korunması gereken Junghans Terrassenbau’da böyle bir seçenek yoktu. Binanın iki kısmı her katın ortasında inşa edilmiş yangına karşı dayanıklı F 30 cam duvarlarla birbirinden ayrılmıştı. Adaptif kaçış rotalarını kullanarak, yetkililer tarafından zorunlu tutulan tüm risk azaltma tedbirlerini hayata geçirmek mümkündü. Böylelikle, merdiven boşluklarının kullanılamaması durumunda bina sol veya sağ kısımdan tahliye edilebilirdi. Soest, Almanya’da bulunan Eaton CEAG Notlichtsysteme GmbH  uzmanları projenin en başından itibaren planlama sürecinde yer aldılar.

Eaton’ın inovatif teknolojisi sayesinde, 60 adet dinamik adaptif acil yönlendirme armatürünü kurmak ve çalıştırmak hiç bir sorun oluşturmadı. Birbirinden ayrı sinyaller merkezi bir yangın alarm sistemine bağlı ve acil durum güç kaynağıyla korunmaktadır.

Yangın alarmı sistemi, binanın çeşitli alanlarından sensör verilerini elde etmekte ve kritik eşiğe ulaşıldığında bir alarmı tetiklemektedir. Aynı zamanda, sistem adaptif kaçış rotasını da etkinleştirecektir. Eğer bir kaçış rotası, örneğin merdiven boşluğunun dumanla kaplı olmasında dolayı, güvenli değilse klasik yeşil acil durum çıkış işareti ışığı sönükleşecek ve işaretin üzerinde kırmızı çarpı işareti belirecektir.

Bu sırada, binanın iki farklı yangın koruma bölgesine ayrılması da diğer merdiven boşluğunun dumansız kalmasına ve böylelikle güvenli bir kaçış rotası olarak gösterilmesine olanak tanıyacaktır.

Mimar Jürgen Bihlmaier’in bu konudaki görüşleri şöyle: “Doğal olarak, ziyaretçilerimizin güvenliği bizim temel endişemizdir. Bununla birlikte, binanın benzersiz karakterini tarihi dokusunu bozmadan mümkün olduğu kadar korumak istiyoruz. Böyle olunca da, yönlendirme armatürlerinin kusursuz şekilde işlemesi ve tarihi çevrenin dışında kalmaması gerekmektedir.”

“Aynı anda hem yangına karşı korunma, hem de tarihi yapıları koruma ihtiyacını karşılamak hassas bir denge gerektiren bir eylemdir. Halkın tarihi binalara güvenli erişimini sağlarken, bu binaların özgün karakterlerini korumalarına yardımcı olmak için modern ve inovatif teknolojileri kullanabildiğimizde her zaman çok mutlu oluyoruz.” diyen Eaton CEAG Notlichtsysteme GmbH Acil Durum Aydınlatması Merkezi Güç Sistemleri Bölümü Genel Müdürü Stefan Rohrmoser sözlerini şöyle noktaladı: “Özellikle Junghans Terrassenbau gibi karmaşık kat planına sahip binalar için, ziyaretçileri güvenli bir şekilde tahliye etmek adına adaptif kaçış rotalarının belirlenmesi gereklidir.”

Eaton hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://www.eaton.eu. adresini ziyaret edin. En son güncellemeler için bizi Twitter (@ETN_EMEA) veya LinkedIn (Eaton).

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......