Yeni Enerji’nin En Ucuz Şekli Kara Rüzgar’ında

YENİ ENERJİ ÜRETİMİNİN EN UCUZ ŞEKLİ KARA RÜZGARINDA TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ YÜKSEK

RÜZGAR ENERJİSİ TÜRKİYE’DE BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Rüzgar enerji kapasitesinin %90’ınını karadan elde eden Avrupa, 2050 yılına kadar 750 GW kurulu kara rüzgarı gücünü hedefliyor. Yerel enerji kaynağı kara rüzgarlarında Türkiye’nin de söz sahibi olabileceğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, ülkemizde yaklaşık 17 bin kişinin istihdam edildiği rüzgar enerjisine desteğin gerektiğini belirtiyor.

Geleceğin enerjisi olarak görülen rüzgar, yeni enerji üretimleri arasında en ucuz kaynağı oluşturuyor. Özellikle karadan esen yerel kaynağın ekonomik buhranlarda bile sağladığı faydalar ülkelere her açıdan ciddi avantajlar sağlıyor. Öyle ki, kara rüzgarında önemli paya sahip olan Avrupa, 2050’ye kadar 750 GW kurulu kara rüzgarı enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Avrupa’da rüzgar enerjisinin yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığını ve rüzgar santralleri yakınında yaşayanların yaklaşık %80’inin de rüzgar enerjisini desteklediğini belirten Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, sahip olduğu 8,3 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin tamamını karadan alan Türkiye’nin, yerel enerji kaynağı rüzgarın sağladığı faydalara inanarak destek çıkması gerekiyor.

Rüzgar Enerjisi Türkiye’de 17 Bin, Avrupa’da 300 Bin Kişiye İstihdam Sağlıyor

Sağladığı istihdam ile gelecekteki meslekler arasında kendine yer edinen rüzgar enerjisi hem Türkiye’de hem de Avrupa’da önemli bir ekonomiye kaynak oluşturuyor. Rüzgarın enerjiye dönüşmesini sağlayan türbinlerin üretiminde, santrallerin işletilmesinde ve türbinlerin bakımlarında birçok kişi yer alırken, Avrupa’da 300 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 17 bin kişi rüzgar enerjisi alanında istihdam ediliyor. Avrupa’da rüzgarın ekonomiye 37 milyar euro destek sağlayabildiğine dikkat çeken Ali Aydın, üretiminin ucuz ve yerel olduğu, yarattığı ekonomik alan ile fark yaratan ve en çevreci enerji kaynağı olabilen rüzgara ülkemizde de desteğin giderek artmasının gerektiğini belirtiyor.

Çevreci, Sürdürülebilir ve Teknolojik Enerji Kaynağı

Rüzgar enerjisi üzerindeki tanımlamaları sonuna kadar verebilen bir enerji olarak yoluna devam ediyor. Sera gazı yaymaması, çevresindeki habitat ve türler üzerindeki minimum etkisi, suyu kirletmemesi, kara rüzgarı enerjisinin çevreciliğini ortaya çıkardığını belirten Ali Aydın, bir rüzgar türbinin %85-90’ının geri dönüştürülebilir olduğunu aktarıyor. Rüzgar türbinlerinin standart ömürlerinin 25 yıl olduğunu ve teknolojinin etkisiyle de daha az türbin ile daha fazla enerji çıktısının alınabildiğini ifade eden Aydın, rüzgar enerjisi sektörünün gelirinin bir kısmını Ar-Ge’ye yatırdığını ve enerji kaynakları arasında en teknolojiye açık kaynak olduğunu dile getiriyor.

Kara Rüzgarında Söz Sahibi Olmak İçin Destek Gerekiyor

Ülkemizde özellikle mevcut yenilenebilir enerji santrallerine mali destek ve yeni projelere de kredi finansmanı sağlayan YEKDEM’e başvuruların Aralık ayında son bulacağına dikkat çeken Ali Aydın, türbin temininde yaşanan sıkıntıların yeni projelerin bitiş tarihini etkileyeceğini ve finansman için YEKDEM’e yetişememe durumlarının olduğunu belirtiyor. Rüzgar yatırımlarındaki bu olumsuzluğun giderilmesi adına Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) rüzgar enerjisi sektörü adına yetkili kurumlardan talep ettiği “mücbir sebep” kararına destek verdiklerini de belirten Aydın, ülkemizin temiz enerjisinin gerilememesi ve kara rüzgarında söz sahibi olabilmesi için buna ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Ülke Enerji Hakkında:

Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji, dinamik ve tecrübeli kadrosu ile özel çözümler sunmaktadır. Rüzgar enerjisi santralleri alanında Türkiye’nin en deneyimli kadrosunu bünyesinde barındıran Ülke Enerji, santrallerdeki maksimum üretim sürekliliği için önceden belirlenen hizmet seviyelerini daima korumayı amaçlar. Hızlı çözümler üretebilen, dinamik ve tecrübeli mühendislik desteği sayesinde santrallerin yaşam döngülerini en verimli hale getiren Ülke Enerji, oluşabilecek arıza ve problemler için proaktif çözümler hazırlar.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......