Vatandaşı elektrik çarptı EMO uyardı: 47 milyon fatura iptal edilmeli

Aralık ayı elektrik faturasına Ocak ayındaki zam yansıtılan vatandaşlar ne yapmalı? EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe faturasından şüphelenen vatandaşların izlemesi gerektiği yolu halktv.com.tr‘ye tek tek açıkladı.

Vatandaşı elektrik çarptı EMO uyardı: 47 milyon fatura iptal edilmeli

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2022 yılı için elektrik faturalarına yansıyacak zam miktarı yüzde 50 ile yüzde 125 arasında duyurulmuştu. Buna göre mesken aboneleri için aylık 150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt oldu. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu. EPDK yapılan zammın 1 Ocak 2022 itibarıyla geçerli olduğunu açıkladı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yasa dışı bir şekilde Ocak zammını bir ay önceki faturalara da uyguladığı iddia ediliyor. İtiraz edene şirketin yanlışlık oldu yanıtını verdiği bilgisi de iddialar arasında yer alırken EPDK`nın soruşturma açması, savcıların devreye girmesi gerekiyor. Ama şimdilik bu yönde basına yansıyan bir gelişme yaşanmadı.

Ocak ayı zammı Aralık ayı faturasında

Ocak ayının ilk faturaları gelmeye başladı. Vatandaşlar 3 Aralık 2021 tarihi ile 6 Ocak 2022 tarihleri arasında gelen elektrik faturasında zamlı ve kademeli tarifenin uygulandığını gördü.

‘2021 Aralık ayının ayrı Ocak ayının faturasının ayrı fatura edilmesi gerektiğini ‘açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe, Türkiye‘de 47 milyondan fazla elektrik abonesinin bulunduğunu ve bu durumun acilen açıklığa kavuşması gerektiğini belirtti.

47 milyon abonenin faturası iptal edilmeli

Cemil Kocatepe ‘Ocak ayı faturaları kesilmeye başladığı günden beri telefonlarımız susmuyor. Vatandaşlar yüksek faturalar karşısında ne yapacaklarını soruyor. Biz elektrik mühendisleri gelen faturaları hesaplayabiliriz ama vatandaşların hesaplaması imkansız. Öncelikle şunu söyleyebilirim vatandaşların hangi dağıtım şirketinden hizmet alıyorlar ise o firmaya itiraz etmesi gerekir. Muhatap bulunmaz ise valiliklere, tüketici hakem heyetlerine başvurulmalı.

Tabiki EPDK‘nın da bu sıkıntıda taraf olması gerekir. Biz oda olarak şunu öneriyoruz EPDK bu fatura işine el koymalı ve 47 milyondan fazla abonenin faturası iptal edilmeli. Aralık ayı faturası ayrı yollanmalı 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren düzenlenen fatura ise ayrı yollanmalı. Faturalarda hangi kaleme ne kadar ödendiği madde madde açıklanmalı. Vatandaşa fatura konusunda şeffaf olunmalı” dedi.

Kocatepe oda olarak konu ile ilgili hazırlık yaptıklarını ve kısa süre içinde hem dağıtım şirketleri hem de EPDK iletişime geçeceklerini belirtti.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......