Ramazan Usta: YEKA kabiliyetlerimizi artıracak

YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, YEKA projesi ile birlikte çok farklı kabiliyetlerin ortaya çıktığını ve kabiliyetlerimizin ne kadar iyi olduğunu gördüklerini söyledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından 23 Mayıs’ta düzenlenen sektör toplantısında konuşan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, YEKA’ların birçok sektörü tetiklediğinden bahsederek, YEKA projesi ile birlikte çok farklı kabiliyetlerin ortaya çıktığını ve kabiliyetlerimizin ne kadar iyi olduğunu gördüklerini ve bunun Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfının yaptığı araştırmada da (TEPAV) ortaya konduğunu vurguladı.

YERLİ KAYNAKLARI YERLİ TEKNOLOJİ İLE HAYATA GEÇİRMELİYİZ

YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta konuşmasına, Türkiye’nin 80.000 MW’lık enerji kurulu gücü olduğunu ve bunun 6.000 MW’ının rüzgara ait olduğunu belirterek başladı. Geçtiğimiz yıl 60 milyar dolar olan enerji ithalatının, önümüzdeki süreçte 100 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade eden Usta, hem kaynak hem de teknoloji bağımlısı olan ülkemizin yerli kaynaklarını yerli teknolojiler kullanarak hayata geçirmek zorunda olduğunu belirtti.

TEPAV araştırmasında, üretilen 5033 üründen Ekonomik Sofistikasyon ve Ürün Sofistikasyon hesaplamalarına göre 63 yenilenebilir enerji ekipmanı, Türkiye ekonomisinin ortalamasından daha yüksek sofistikasyona sahip ürünler olarak ön plana çıkmakta olduğunu, bu ürünlerdeki olası uzmanlaşmanın, Türkiye ekonomisinin ortalama sofistikasyonunu pozitif yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu zincirleme etkiden ekonominin geneli için önemli faydalar elde edilebileceğinin altını çizdi.

ÖZ: YERLİ AKSAMLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME YAPILACAK

Toplantıda konuşan YEGM Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz ise yerli aksamla ilgili yeni bir düzenleme olacağı ve konuyla ilgili kanun çalışmalarına başlandığı bilgisini verdi. YEKA’da yatırımcıyı tek başına bırakmayacaklarını söyleyen Öz, projenin bakanlık projesi olduğu için ÇED ve imar izinlerindeki süreçlerin daha kısa olacağını iletti.

Rüzgar dinamik bir sektör ve yatırımcının işini kolaylaştırmak kamunun görevi diyen Öz, YEKA’da çıkacak fiyatların 2020 yılı sonrasındaki YEKDEM için belirleyici bir rol oynayacağını belirtti. Öz, YEKDEM için Bakanlar Kurulu kararı ile süreyi ikinci kez uzatmanın mümkün olamayacağına vurgu yaptı.

TİRYAKİ: SADECE RASYONEL YATIRIMCI YATIRIM YAPSIN

EPDK Grup Başkanı Refik Tiryaki ise “biz sadece rasyonel yatırımcılardan bu ülkeye yatırım yapmalarını istiyoruz” dedi. Yarışma yönetmeliğinin sektöre hayırlı olması dilekleriyle sözlerine başlayan Tiryaki, rüzgar sektöründe rasyonel davranan oyunculara ve yatırıma istekli yeni insanlara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Kapasite artışlarının verilmesi konusunda bakanlıkla görüşüyoruz diyen Tiryaki, sürecin olumlu yönde ilerlediğini belirterek, “3.000 MW yarışmalarını YEKA’dan sonra yapmayı planlıyoruz ve nisan 2018’de de 2.000 MW’lık başvuruları almayı devam ettirmek istiyoruz. YEKDEM’le ilgili yeni mevzuatı 2018’in ilk yarısı içinde netleştirmek için çalşıyoruz” şeklinde konuştu.Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......