Endüstri 4.0 Üretim Tesislerini Dijitalleştiriyor

  • Hızla artan tüketici talepleri ve dijitalleşen dünya, yiyecek üreticilerinin hem üretim maliyetini hem de piyasaya sunabilecekleri aralıkları geliştirmek için yeni bir formül bulmalarını zorunlu hale getiriyor.
  • Schneider Electric, sunduğu dijital çözümler sayesinde üretici firmaların süreçlerini ve genel tesis performansını iyileştirirken; atık, enerji kullanımı ve işçilik maliyetlerini düşürüyor ve üretim verimliliğini yükseltiyor.

Paketli mallar üreticisi olmanın birçok zorluğu var. Özellikle son dönemde hızla değişen taleplere sahip bir piyasa için gerekli kalitedeki ürünleri doğru fiyatla sunan yiyecek, içecek, kozmetik ve ilaç ürünlerini kar getirecek bir biçimde üretmek giderek daha zor bir hale geliyor.

Bu noktada Schneider Electric, dijital dönüşüm sayesinde tesis performansının geliştirilmesine ve operasyonlara daha fazla esneklik kazandırılmasına yardımcı olarak yiyecek ve içecek gibi alanlarda müşterilere destek olacak çözümler sunmaya başladı.

Üretimde Yenilik: Performans Esnekliği

İkinci sanayi devrimi olarak bahsedilen dönemde, Henry Ford’un büyük üretim yeniliği pek çok insanın araba alabilmesini sağladı. Yüksek araba hacimlerini düşük fiyatlarla üretme yolunun bulunmasıyla, arabalar zenginlerin sahip olduğu bir şey olmaktan çıkıp herkesin satın alabileceği bir şey haline geldi.

Bu durum hareketli bir montaj hattına bağlıydı ve bu da daha az işçinin gerektiği anlamına geliyordu. Ayrıca bir arabanın üretilmesi için gereken süreyi 12 saatten sadece 2 saat 30 dakikaya indirmişti. Üretim sürecini basitleştirmek ve gereken üretim hattı sayısını azaltmak için, arabaların çoğu tek bir renkte üretiliyordu. Renk olarak siyah seçilmişti çünkü en ucuz ve en dayanıklı boya buydu.

Endüstri 4.0 Esnek Üretime İmkan Veriyor

Ford’un orijinal üretim ilkeleri, bugün kullanılan ilkelerin hala temelini oluşturuyor. Doğru ürünü doğru fiyata üretme baskısı, her zamankinden daha büyük. Bunun yanında, başa çıkmamız gereken başka zorluklar da var. İnsanlar yiyeceklerinin nereden geldiğini bilmek istiyor.

Sürdürülebilir şekilde mi üretildi? Etik kaynaklardan mı geliyor? Yönetmeliklere uygun mu? Eğer bir üretici bunları sunamıyorsa, bir başkası mutlaka sunuyor.

Dördüncü sanayi devrimi döneminde, artık tesis performansı operasyonel verimlilikten çok daha fazlası anlamına geliyor. Esnek ve izlenebilir bir üretimi de içeriyor. Şu anda mevcut olan teknoloji ise operasyonları daha esnek hale getirirken aynı zamanda verimliliği de geliştirebileceğimiz çözümler sunuyor.

IIoT Çözümleri Tesis Performansını Nasıl Yükseltiyor?

Peki, yiyecek ve içecek dünyasındaki üreticiler, operasyonel performans konusunda doğru seviyeleri yakalayıp nasıl hala tüketicilere istediklerini verebiliyorlar? Dijital çözümler sayesinde süreçleri ve genel tesis performansını iyileştirirken, atık, enerji kullanımı ve işçilik maliyetlerini düşürüyor ve üretim verimliliğini yükseltiyoruz. Dijital çözümler, daha esnek ve sürdürülebilir operasyonlara giden ilk adımı da oluşturuyor. Örnek olarak, Çin’de, bu teknolojileri kullanan, lider süt ürünleri üreticisi Yili Grup, operasyon verimliliğini %19 yükseltirken enerji maliyetlerini %5 düşürmeyi başardı.

Yiyecek ve içecek üretiminde zenginleştirilmiş gerçekliğin kullanılması

Artırılmış gerçeklik (AR), çalışanların bakım verileri ve bir sorun halinde hatanın nerede olduğuna ve nasıl giderilebileceğine ilişkin görsel rehberler de dahil olmak üzere doğru bilgilere ihtiyaç duydukları yerde ve zamanda sahip olmasını sağlıyor. Bakım personelinin günümüzde zamanlarının %50’ye varan kısmını bilgi arayarak geçirdiği düşünüldüğünde, AR daha az kesinti süresi ve genel ekipman verimliliğinin geliştirilmesi (OEE) açısından gerçekten başarılı olabilir. Hatta pek çok durumda personel neler olduğunu anlamak için fiziksel olarak pano kapılarını açmaya gerek duymadığından AR güvenliğin geliştirilmesine de yardımcı olabilir.

Güvenli varlık bağlantısı ve uzaktan sorun giderme

Günümüzde tesiste bulunmak zorunda bile olmadan pek çok şey yapabilmek mümkün. Güvenli varlık bağlantısı, uzak konumlardan bakım işlemlerini gerçekleştirmek, üretim parametrelerini değiştirmek veya hatta sorun giderme işlemlerini yapmak için varlıklara bağlanabilmenize imkan veriyor. Siz sorunları giderirken ya da sadece süreçlerin daha iyi çalışmasını sağlamaya çalışırken uzmanlar size rehberlik etmek veya önerilerde bulunmak için ‘sizi gözlemleyebiliyor.’ Bağlantılar uçtan uca siber güvenli şekilde kuruluyor ve uzaktan erişim, işçilik maliyetleri açısından pek çok tasarrufta bulunabilmenizi sağlıyor. Bazı durumlarda, bu yaklaşım sorun giderme süresini yedi günden dört saate kadar indirmeyi başardı!

Büyük perakendecilerin yıldırıcı fiyat baskıları ve değişen tüketici talepleri düşünüldüğünde, yiyecek üreticilerinin hem üretim maliyetini hem de piyasaya sunabilecekleri aralıkları geliştirmek için yollar bulması gerekiyor.

20. yüzyılın başındaki ikinci sanayi devrimi esnasında Henry Ford, esneklikten ödün vererek üretim verimliliğini yakaladı. 21. yüzyılın başındaki dördüncü sanayi devrimi sırasında ise, bunların ikisini de elde edebilme potansiyeline sahibiz.

Dijitalleşmenin buradaki tesislerin performansını nasıl geliştirebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......