Başkent EDAŞ’ın İHA’ları sahaya indi

Başkent EDAŞ, elektrik dağıtım hizmeti verdiği Kastamonu’da kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hedefi ile insansız hava araçlarını kullanmaya başladı. Geçtiğimiz ay Bozkurt İlçesi’ndeki ormanlık alanda bu yöntemle 12 kilometrelik hatta arıza tespiti yapıldı

Başkent EDAŞ, sürdürülebilir ve kesintisiz enerji hedefi için teknoloji yatırımlarını hızlandırdı. Arıza ve bakım tespitlerinin insan eliyle yapılmasının zor olduğu arazide dağıtım hatlarını insansız hava araçlarıyla (İHA) yakından görüntüleme imkanı bulan Başkent EDAŞ, bu sayede müdahaleleri de daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Kuzeyde yer alan enerji nakil hatlarının büyük çoğunluğunun ormanlık alanda bulunduğu Kastamonu’da arıza ve bakım tespiti, hem iş gücü hem de yabani hayvan riski nedeniyle ciddi sorunlar yaratıyor; ekipler yabani hayvanlar nedeniyle bazı bölgelere giremiyor. Ocak ayı itibarıyla İHA’ları kullanmaya başlayan Başkent EDAŞ, bu sorunları teknolojiyle aşıyor. Biri 8 pervaneli multikopter, diğeri kanatlı tip olmak üzere iki insansız hava aracını sahaya indiren Başkent EDAŞ, Kastamonu’nun Bozkurt İlçesi’ndeki ormanlık alandan geçen Günvakti enerji nakil hattının 12 kilometrelik kısmını İHA’larla kontrol ederek arızalanan direği bakım programına aldı.

2 GÜNLÜK İŞİ 3.5 SAATTE YAPTI

Günvakti’ndeki çalışmayı 3.5 saatte tamamlayan İHA, ekiplerin zorlukla ulaşacağı, yabani hayvan tehdidinin olduğu bölgeye varıp tespiti hızla gerçekleştirdi. 3 kişilik bir ekibin bir günde yapamayacağı işi çok kısa zamanda bitiren insansız hava aracı, önümüzdeki dönemde Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta da kullanılmaya başlayacak.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......