Beyaz LED’ler ve RGB’lerde lümen limitlerini yüzde 53 artıran yeni bir teknoloji

EVATEG Enerji Verim Elektronikleri ve Aydınlatma Teknolojileri Merkezi yeni optik ekstraksiyon teknolojisini halka duyurdu. EVATEG’in yeni teknolojisi, fosfor kaplı LED’lerin ve RGB’lerin lümen limitlerini %53 oranında arttırıyor.

EVATEG, bu yeni teknoloji üzerine, Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Arık’ın önderliğinde bilim adamlarından oluşan bir araştırma grubu ile aslında altı yıldır çalışıyor. Arık, daha önce 11 yıl boyunca Amerika’nın New York şehrinde GE Global Research Laboratories’de (Global Araştırma Laboratuvarları) çalışmış; sektörde toplam 17 yıllık deneyime sahip bir isim.

Geleneksel LED paketleri, çip üzerinde silikon fosfor karışımından oluşurken, kırılma indeksi uyumsuzluğu, yerel ısı transferi ve aynı zamanda yerel fosfor ısıtma sorunları nedeniyle bazı önemli optik kayıplara neden olabiliyor. EVATEG’in yeni fikri sayesinde gelişen teknolojide ise; cam kubbenin altında uzaktaki kaplamayla çipten uzak bir şekilde fosfat uygulanarak; ışığın ekstraksiyonu gelişiyor ve optotermal sıvı soğutma teknolojileri ile bağlantı noktalarının sıcaklığı düşüyor. Bu sistem ile; hava ile doldurulmuş, tam silikonla kürlenmiş ve optotermal akışkan ile ayrı ayrı doldurulan taban (geleneksel LED paketleri) arasında karşılaştırma yapıldığında sistemin, lümen çıktısı anlamında; sırasıyla %23,%40 ve %53 gibi artışlar gösteriyor.

Dahası bu yenilikçi fikir geleneksel yaklaşımlara kıyasla aşağıdaki avantajları da beraberinde getiriyor:

  • LED lambaların ışık motorlarının lokal sıcaklıktaki düzensizliklerini azaltmak için etkin bir soğutma sağlar.
  • Karmaşık aydınlatma sistem tasarımlarını basitleştirir.
  • Çip ve soğutucu arasındaki ısı direncini azaltır ve yüksek lümen çıkışı sağlar.
  • Aydınlatma sistemleri için gelişmiş IoT özellikleri adına anahtar bir etkinleştirici teknoloji sunar.
  • Lümen çıkışını ve ömrünü yükseltirken fosforun ve çipin etkili soğutma özelliği sayesinde bağlantı noktalarının ısısını azaltır.
  • Isıyı düşürerek fosforda yüksek dönüşüm etkinliği sağlar.
  • Isı aşımları nedeniyle meydana gelen renk kaymalarını ortadan kaldırır.
  • Optimum kayıpları azaltarak daha iyi bir kırılma indeksi uyumu sağlar.

Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......