Kolen Enerji ilköğretim öncesi çocuklarına enerji tasarrufu için neler yapılabileceğini anlattı

Enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden Kolen Enerji Marmara Bölge Yöneticisi Tuğba Karaca, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Feyziye Mektepleri Vakfı Özel Erenköy Işık Anaokulu’nda ilköğretim öncesi çocuklarına enerji tasarrufu için neler yapılabileceğini anlattı. Türkiye ve dünyanın geleceği için başta elektrik enerjisi olmak üzere her türlü enerji ve kaynağın çok verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Karaca, anaokulu öğrencilerinin enerji ile ilgili meraklı sorularına da yanıt verdi.

Elektrik üretimi ve satışında enerji sektörünün her yıl büyük bir hızla gelişen ve büyüyen kuruluşu Kolen Enerji, sektöre katkı sağlayan çeşitli faaliyetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine ve etkinliklerine de büyük önem veriyor.

Temiz enerji, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği konusunda toplumun bilinçlenmesi için çabalarını sürdüren Kolen Enerji, “Ağaç yaşken eğilir” anlayışıyla okul öncesi çocuklarına enerji tasarrufu için neler yapılabileceğini özel sunumlarla anlatıyor.

Kolen Enerji Marmara Bölge Yöneticisi Tuğba Karaca, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Feyziye Mektepleri Vakfı Özel Erenköy Işık Anaokulu’nda ilköğretim öncesi çocuklarına nasıl enerji tasarrufu yapabileceklerini eğlenceli çizgi film ve animasyon destekli sunumuyla anlattı.

Okulun konferans salonunda gerçekleşen ve Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt’un da izlediği sunumda anaokulu öğrencileri hem anlatılan bilgileri ilgiyle takip ettiler hem de enerji ve elektrik tasarrufuna ilişkin sorular yönelttiler.

Günümüzde enerji olmadan yaşamımızı devam ettirebilmenin neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Tuğba Karaca, “evimizde televizyon izlerken, saçlarımızı kuruturken, bulaşıklarımızı yıkarken, cihazlarımızı kullanırken elektriğe ihtiyacımız var. Elektrik olmazsa bunları yapamayız, hayatımızı devam ettiremeyiz” dedi.

Dünyanın en büyük enerji kaynağının güneş olduğunu söyleyen Karaca, “Güneş gündüzleri dünyanın aydınlanmasını ve ısınmasını sağlar. Ancak, güneş de bize yetmez. Başka enerji kaynaklarına ihtiyaç duyarız. Nehirler, rüzgar, petrol, doğalgaz, jeotermal kaynaklar gibi kaynaklardan elde edilen enerjiyi de kullanırız. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için bu enerji kaynaklarına ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Enerji tasarrufu ve enerjiyi verimli kullanmanın dünyanın geleceğini de yakından ilgilendirdiğini anlatan Kolen Enerji Marmara Bölge Yöneticisi Tuğba Karaca, tasarruf için neler yapılması gerektiğini tek tek sıraladı:

“Her şeyden önce doğa ile barışık olup, koruyup, kollayıp, kirletmemeliyiz. Evlerimizde mümkün olduğunca enerji konusunda tasarruflu ürünler kullanmalıyız. Yine kullanmadığımız her türlü enerjiyi kapatmalı, boşa harcanmasından kaçınmalıyız. Tasarrufa evimizden, yakın çevremizden başlamamız demek; bir yandan da annemizi, babamızı, akrabalarımızı ve arkadaşlarımızı enerji tasarrufu konusunda uyarmamız demektir. Bunu kendimize görev edinmeli, onlara sürekli hatırlatmalıyız. Örneğin annemize, babamıza evimize enerji tasarruflu makineler, cihazlar almaları gerektiğini hatırlatabiliriz. Annemizi bulaşıkları tasarruflu bulaşık makinesinde yıkamasını söyleyebiliriz. Bulaşık makinesi sudan da tasarruf sağlar. Buzdolabı kapağını açık unutmamalıyız. Buzdolabının kapağını açık unutursak çok enerji harcar, daha da ötesi yangın riski içerir. Açık kalan lambaları mutlaka kapatmamız gerekir. Annemiz, babamız dahi unutsa onları uyarmalıyız. Bilgisayarı açık bırakırsak boşuna enerji tüketir. Onu da kullanmadığımız zaman kapatmalıyız. Hava soğuk olduğunda pencereleri kapatıyoruz değil mi? Hava soğukken pencereleri açarsak ısı dışarıya çıkar ve harcadığımız doğalgaz enerjisi boşa gider.”

Minik yürekler Tuğba Karaca’nın “Artık enerji tasarrufunun önemini biliyoruz değil mi?” sorusuna hep birlikte “Evet!” diyerek cevapladılar.

KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt “Enerji tasarrufu ve verimlilik konusunda öğrencilerine benzer şekilde sunum yapılmasını arzu eden anaokulları bize 0555 056 56 56 nolu WhatsApp numarasına mesaj, bilgi@kolen.com.tr adresine mail göndererek veya 444 9 556 nolu telefonu arayarak taleplerini iletebilirler. Elimizden gelen en kısa sürede kendilerine döneceğimizden kuşkuları olmasın. Bir enerji şirketi olarak enerjide verimlilik konusundaki sorumluluğumuzun farkındayız. Gereğini de yaparız.” dedi. 

Kolen Hakkında:

KOLEN, Koloğlu Holding yatırımı enerji şirketi. Holding’in Esgaz, İzmirgaz, Naturgaz, Etki Liman A.Ş., Boğaziçi Elektrik, Çamlıbel Elektrik, Akdeniz Elektrik, Akköy A.Ş. Hidrogen A.Ş. Kuzey Enerji A.Ş. gibi son derece önemli enerji yatırımları bulunmakta. Enerji sektörüne yatırımlarını sürdürmekte olan grubun Gümüşhane’de yıllık 1.232.000.000 kWh üretim kapasiteli Akkoy-1 ve Akköy-2 santralleri, yine aynı bölgede yıllık 834.000.000 kWh kapasiteli Doğankent, Kürtün, Torul santralleri, Antalya’da yıllık 98.000.000 kWh üretim kapasiteli Yalnızardıç santral yatırımları, yine grup şirketi Hidrogen’in 255 MW’lık iki üniteden oluşan 510 MW’lık santral yatırımı bulunmaktadır..

2014, 2015, 2016 yıllarında her yıl yıllık yüzde yüzün üzerinde bir büyüme hacmi yakalayan KOLEN 2017 yılını da yine yüzde yüzün üzerinde bir büyüme ile kapatmayı planlamaktadır

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......