Universal Robots, Endüstri 4.0’dan öte Endüstri 5.0’a işaret etti

Universal Robots, 22-23 Kasım 2018 tarihlerinde İzmir Swiss Otel’de bu yıl ikinci kez düzenlenen Ege Ekonomik Forumu’na katıldı. İş birliğine dayalı cobot’larıyla 50’den fazla ülkeye ulaşan Universal Robots, Ege Bölgesi’nin ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik Endüstri 4.0 çözümlerini paylaştı

Universal Robots, Ekonomi Bakanlığı, Ege Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticileri, iş adamları, kanaat önderlerinin destekleri ve NTV iş birliğinde, ‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ hedefiyle düzenlenen Ege Ekonomik Forumu İzmir Swiss Otel’de 22-23 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşti.

Değişen küresel ekonomik sistem, yeni denge arayışında Ege’nin rolü, gıda güvenliği, ve sürdürülebilir hayvancılık konularının tartışıldığı forumda, Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, Endüstri 4.0’a dair sunduğu çözümleri ve daha ötesi olan Endüstri 5.0’ı anlattı. İnsanla iş birliğine dayalı cobot’ları ile birbirinden farklı sektörlerde fark yarattıklarını ifade eden Gök, “Universal Robots olarak Endüstri 4.0’dan farklı şekilde daha büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçlerinin önemli bir parçası olabilmenin yanı sıra; bireyselleştirilmiş ürünler, hizmetler ve deneyimler yaratmak için insan-robot iş birliği içinde çalışmayı önemli avantajlarla sunuyoruz. Bu da esasen Endüstri 5.0’ı işaret ediyor” dedi.

Cobot’la Türk kahvesi servisi

Gök, “Artık, üretim taleplerinin farklılaşması, müşteri talebinin bireysel olarak özelleştirilmiş ürünlere, çözümlere doğru hareket etmesi eğilimiyle ivme kazanıyor. Örneğin; Arçelik Atölye 4.0 tarafından geliştirilen, Universal Robots UR3 robotu kullanılan, cobot’la Türk kahvesi servisi bunlardan biri. Cobot’umuz siparişi alıyor ve Türk kahvesi yapımını başarıyla gerçekleştirdiken sonra müşteriye kahvesinin hazır olduğu bilgisini veriyor. Endüstri 5.0 olarak adlandırılan insan-robot etkileşimli teknolojilerle; tekrarlayan ve tekdüze işlere robotu, yaratıcı işlerin odağına ise insanı yerleştiriyoruz. Düşük üretim hacmi, yüksek çeşitlilik gibi üretim zorluklarında gerçek anlamda esneklik sağlıyoruz” diye belirtti.

“Robot dünyasının Nobel’i Universal Robots’a”

Gök, “Endüstri 5.0 adına yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı Universal Robots’un Kurucusu ve Teknik Direktörü Esben Østergaard tarafından robot dünyasının Nobel Ödülü olarak kabul edilen Engelbergel ödülünü aldık. Bu ödül bahsetmiş olduğumuz kavramın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Biz Endüstri 4.0 kavramından ziyade Endüstri 5.0 kavramının hayatımıza gireceğini ve insan odaklı üretimin en uygun yatırım maliyetiyle, en esnek şekilde insanların hizmetine sunulacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......