GENSED Gebze’de güneş enerjisine ilgi duyan sanayiciler ile buluştu

GENSED Gebze’de güneş enerjisine ilgi duyan sanayiciler ile buluştu

GENSED “Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Semineri” ile pandemi sonrası ilk fiziksel etkinliğini gerçekleştirdi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) pandemi nedeni ile bir süre ara verdiği güneş enerjisi seminerlerinin 16’ıncısını 1 Aralık 2021 günü Kocaeli’de “Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Semineri” başlığı ile fiziksel olarak gerçekleştirdi.

Ağırlıklı olarak güneş enerjisi yatırımcısı olmak isteyen 200’e yakın sanayi kuruluşunun temsilcisinin katıldığı seminerde yakın gelecekte hayata geçecek sınırda karbon vergisi uygulamalarının Türk sanayicilerine getirdiği risk ve fırsatlar ile güneş enerjisi yatırımlarının önemi konuşuldu.

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ seminerin açılışında yaptığı konuşmada gerek Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında atacağı adımlar gerekse de iklim değişikliği ile mücadeledeki küresel çabaların tüm sanayiciler için “ürün karbon ayak izi” kavramını çok önemli hale getireceğine vurgu yaptı.

Demirdağ sürdürülebirliğin temel noktalarından birinin ülkelerin kendi enerji kaynaklarını kullanması olduğunu söylerken, yılın 280 gününün güneşli olduğu ve güneşin en ucuz elektrik üretim kaynağı haline geldiği Türkiye’de güneş enerjisinin sürdürülebilir kalkınmadaki öneminin altını çizdi.

Türkiye’nin bugünkü gerçeğinin elektrik eksikliği olduğuna dikkat çeken Demirdağ, gelecekte elektrikli araç kullanımının artması ve hidrojen teknolojileri ile birlikte elektrik ihtiyacının da artacağına vurgu yaparken, bu riske karşı güneş enerjisi yatırımlarını artıracak adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler de açılışta yaptığı konuşmada Gebze bölgesinde 14 organize sanayi bölgesi bulunduğunu, yıllık 15 milyar dolar ihracat yapan bu OSB’lerin ulaştıkları 46 milyon metreküp doğal gaz ve 680 milyon kilovat-saatlik elektrik tüketimi ile birçok ilden daha büyük enerji tüketicisi olduğuna vurgu yaptı.

Gebze bölgesindeki firmaların kapasite ve istihdam artışı sağlamak ile birlikte aynı zamanda teknoloji ihraç edecek seviyeye geldiğinin de altını çizen Nail Çiler bu gelişmelerin OSB’lerin enerji tüketimini de artırdığı bilgisini verdi.

Nail Çiler Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ının da gündemlerinde olduğunu sanayicilerin getirilecek düzenlemelere uyum sağlayabilmesi için bir destek paketinin verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan da seminerde yaptığı sunumda Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımlarında geçtiği aşamalar ve mevcut durumu hakkında bilgi verirken, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile birlikte tüketim amaçlı endüstriyel çatı güneş enerjisi uygulamalarının çok daha önem kazanacağına vurgu yaptı.

Avrupa Birliği nin Yeşil Mutabakat kapsamında Temmuz 2021’de yayınladığı iklim mevzuatı ile emisyon değerlerinin 2030 da 1990 yılına göre %55 azaltmayı hedeflediğini ve bu kapsamda sınırda karbon vergisi uygulamasını hayata geçirdiğini belirten Hakan Erkan, uygulamada 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2025 arasının geçiş dönemi olarak belirlendiği bu dönemde sadece belgelendirme ve raporlama yapılacağını 1 Ocak 2026’dan itibaren ise mali yükümlülüklerin yürürlüğe gireceğini söyledi.

2026 yılı itibarıyla birlik ülkelerine yapılacak ihracatta  üretiminde kullanılan enerjinin  dolaylı emisyon hesaplarına dahil edileceğine dikkat çeken Erkan bu kapsamda ihracatçı firmaların tüketim amaçlı çatı veya arazi tipi GES kurmalarının emisyon ve mali yükümlülüklerin  azaltılmasında en avantajlı seçenek olacağının altını çizdi.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......