GENSED Green Solar Network Proje Kapanış ve Enerji Depolama Sohbetleri İstanbul’da gerçekleşti

GENSED Green Solar Network Proje Kapanış ve Enerji Depolama Sohbetleri İstanbul’da gerçekleşti

GENSED’ in başvuru sahibi olduğu, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Green Solar Network Projesinin kapanış toplantısı 20 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Kalamış Wyndham Otel’de gerçekleşti..

“Green Solar Network Proje Kapanış ve Enerji Depolama Sohbetleri” başlığı altında düzenlenen toplantıda açılış konuşmalarının ardından AB projeleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Bilgilendirmelerin ardından sonra “Enerji Depolama Sohbetleri” ile; lisans başvuru süreçleri, güncel teknolojiler, yurtdışı uygulamaları ve şebeke entegrasyonu gibi konular detaylı bilgiler anlatıldı.

Açılış konuşmaları sırasıyla GENSED Onursal Başkanı Prof.Dr. Şener Oktik , AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro ve GENSED Başkanı Halil Demirdağ tarafından yapıldı.

GENSED Onursal Başkanı Şener Oktik toplantının açılışında yaptığı konuşmada, güneşten elektrik üretiminin var olan konvansiyonel teknolojilere karşı rekabetçiliğinin depolamadan geçtiğini vurgularken, depolama teknolojilerinin özellikle e-mobilite alanındaki ilerlemelerden dolayı çok hızlı şekilde geliştiğine bununla birlikte depolamanın farklı noktaları olan çok karmaşık bir konu olduğuna dikkat çekti.

AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro da konuşmasında güneş enerjisinin yalnızca çevresel olarak değil aynı zamanda ekonomik kalkınma ve iş fırsatları adına da önemli unsurlar barındırdığını kaydederken, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat ile yeşil teknolojileri daha karlı hale getirmeyi başarmak istediğini ve genelde yenilenebilir enerji özelde ise güneş enerjisinin daha fazla yatırım yapılarak odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

GENSED Başkanı Halil Demirdağ ise konuşmasında dernek olarak enerji depolamanın önemini vurgulamak için bu alanı faaliyet konusu olarak bundan beş sene önce tüzüklerine eklediklerini hatırlatarak, bu konuya verdikleri önemi vurguladı. Demirdağ son dönemde yapılan mevzuat değişiklikleri ile de güneş enerjisi yatırımları için çok ciddi esneklikler getirilerek yatırımcılara istedikleri yerde üretmek, tüketmek ve mahsuplaşmak gibi imkanlar sağlandığına dikkat çekti.

Toplatıda 2 oturum gerçekleşti. “Green Solar Network” Projesi başlıklı 1.oturumda KAİSDER Kurucu Başkanı Göknur ATALAY ve Green Solar Network Yönetim Kurulu Başkanı Fatih ÜNAL konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

”Enerji Depolama Başvuru Süreçleri ve Güncel Teknolojiler” konulu 2.Oturum GENSED GeneleSekreteri Hakan ERKAN Moderatörlüğünde gerçekleşti.

Oturumda enerji depolama yatırımlarına yönelik yasal düzenlemelerdeki mevcut durum, depolama teknolojileri ve kontrol sistemlerindeki gelişmeler gibi alanlarda konuların uzmanları tarafından sunumlar yapılarak, katılımcıların soruları cevaplandı.

2. Oturumda ise KONTEK Enerji CEO’su Tolga Murat ÖZDEMİR, DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha PINAR,T Dinamik Enerji Depolama Birim Direktörü Muhsin MAZMAN ve BS Dağıtık Enerji Kurucusu Bilal ŞİMŞEK konularıyla ilgili yeni gelişmeleri katılımcılar anlattılar.

Solar+Storage 31 Ağustos’ta kapılarını açacak

Etkinlikte ayrıca 2020 yılından beri düzenlenen Solar İstanbul fuarının 2023 yılından itibaren “Solar+Storage” ismi ile devam ettirileceği de açıklandı.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl 31 Ağustos – 3 Eylül tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuarınTürkiye’de depolama ifadesini resmî ismine dahil eden ilk enerji fuarı olma ünvanı taşıyacak.

Hakan Erkan organizasyon için çalışmaların başladığı ve şimdiden enerji depolama alanında dünya çapında faaliyet gösteren önde gelen 250’den fazla üretici kuruluş ile mühendislik firmasının davet edildiğini söyledi.

Organizasyonun amacı olarak da sadece güneş panelinde olduğu gibi depolama alanında da yerli ve milli bir gelişimin sağlanmasına katkı sunma ile sınırlı olmadığının da altını çizen Hakan Erkan aynı zamanda Türkiye’de üretilecek olan ürünlerin Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edebilecek bir ağ ve ilişki ortamını yaratmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......