2019’da Bina Tahliyesindeki Farklar

Eaton Ticari Binalar Segment Müdürü, John Robb

2019’da güvenli ve etkili tahliyeler, sağlam, prosedürel planlama, kaçış yolu haritalama, eğitim ve yeni teknolojilere dayanıyor. Bu hususlar, yalnızca yangın olasılığı için değil, terörizm, toplumsal eylemler veya aşırı hava koşulları da dahil olmak üzere bir dizi yeni tehdit için hazır olmaları gereken tüm ticari binalar için son derece önemli. Planlama, bu alanlarda kritik öneme sahip ve bugünkü binalar, bina kullanıcılarını en iyi şekilde korumak için daha fazla esneklik sağlamalı.

Kuşkusuz, tahliye planlamasına duyulan ihtiyacın, tasarımın doğası gereği risk taşıyan binalarda daha fazla olduğu şüphesiz. Örneğin hastaneler gibi büyük ve karmaşık yapıda olan veya stadyumlar gibi acil çıkışları bilmeyen kalabalıkların olduğu ve dolayısıyla tahliyenin daha zor olabileceği binalar mevcut. Ayrıca, acil durum esnasında teröristler tarafından saldırılma riski gibi diğer durumlardan daha fazla etkilenmesi muhtemel binalar da var.

Daha karmaşık, kentsel bir ortama girerken, çıkış yollarının görsel olarak algılanmasını geliştirmek ve bina sakinlerinin rotalarına daha fazla esneklik sağlamak için yeni kaçış yolu yönlendirme sistemleri tanıtılıyor. Bu ayarlanabilir teknolojiler, bina sahiplerinin, insanları tehdidin niteliği değiştiği anda ve en güvenli şekilde bina dışına yönlendirmesini sağlama potansiyeline sahip. Örneğin, uyarlanabilir acil durum aydınlatması, acil durum sırasında belirli bir çıkış yolunun engellendiğini gösteren kırmızı bir çarpı gibi, tehdide göre görüntülenen yön işaretlerini ayarlayarak bina sakinlerini güvenliğe yönlendirebilir.

Bu tahliye teknolojilerine olan ihtiyaç artarken, üstesinden gelinmesi gereken zorluklar var. Endüstri, mimarlar, planlayıcılar, tasarımcılar, itfaiye yetkilileri ve güvenlik danışmanları arasında uyarlanabilir teknoloji bilincini arttırmaya devam ediyor. Bu uyarlanabilir teknolojiler, ticari binalarda tahliyenin nasıl görüneceği konusunda yeniliğe sahip ve uzmanların bulunduğu pazardaki gelişmelere bağlı olarak değil, aynı zamanda daha geniş bir endüstriyi eğitmek için konuyla ilgili farkındalık yaratmaya devam etmesi de önemli.

Eaton Hakkında

Eaton’ın elektrik sektörü, güç dağıtımı ve devre koruması; yedek güç koruması; kontrol ve otomasyon; aydınlatma ve güvenlik; yapısal çözümler ve kablolama cihazları; zorlu ve tehlikeli ortamlara yönelik çözümler ve mühendislik hizmetleri alanlarında uzman küresel bir liderdir. Eaton dünya çapındaki çözümleriyle günümüzün en kritik elektrik güç yönetimi sorunlarına yanıt verecek konumdadır.

Eaton, 2018 yılında 21,6 milyar ABD doları değerinde satış gerçekleştirmiş bir enerji yönetim şirketidir. Eaton müşterilerimize elektriksel, hidrolik ve mekanik enerjiyi daha verimli, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmeleri için yardımcı olan enerji verimliliği çözümleri sunar. Şirket, enerji yönetim teknolojileri ve hizmetlerinin kullanımıyla yaşam kalitesini artırmayı ve çevreyi iyileştirmeyi ilke olarak benimsemiştir. Eaton’ın yaklaşık olarak 100.000 çalışanı vardır ve ürünleri 175’ten fazla ülkede satılmaktadır. Daha fazla bilgi için Eaton.eu adresini ziyaret ediniz.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......