Limak ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’nı Kuveyt’e taşıdı

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile büyük bir başarıya imza atan Limak Vakfı, projeyi iyi uygulama örneği olarak Kuveyt’te hayata geçiriyor. Limak Vakfı’nın ‘Kuveyt’in Mühendis Kızları’ adıyla Kuveyt’e taşıdığı proje kapsamında, Kuveyt Üniversitesi’nin Mühendislik ve Petrol Fakültesi’nde öğrenim gören 40 kız öğrenciye Yaratıcı Mühendislik Eğitimi verilecek. Ayrıca, eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesinde istihdam edilmesi hedefleniyor.

Öğrencilerin mesleki becerilerini artırmanın yanı sıra yönetim ve liderlik konularında gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen ‘Kuveyt’in Mühendis Kızları’ projesi altyapı ve özelleştirme projelerinde istihdam edilecek genç nüfusun donanımının artırılmasında önemli bir rol üstlenecek.

Limak Vakfı öncülüğünde, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliği ile 2015 yılından beri Türkiye’de başarıyla sürdürülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, Kuveyt Üniversitesi ile imzalanan protokolle iyi uygulama örneği olarak Kuveyt’e taşındı. Limak, Kuveyt Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliği ile başlatılan Kuveyt’in Mühendis Kızları projesi, mühendis kadınları profesyonel hayata hazırlamayı, mühendis adaylarına kariyerlerinde başarılı olmalarına yardımcı olabilecek teknik ve mesleki becerileri kazandırmayı, yönetim ve liderlik konularında gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Projeyle, Kuveyt Üniversitesi’nin Mühendislik ve Petrol Fakültesi’nde bilgisayar, elektrik, endüstri ve yönetim sistemleri, inşaat, kimya, makine ve petrol mühendisliği bölümlerinde, son sınıfta okuyan ve yeni mezun toplam 40 kız öğrenciye BÜYEM iş birliği ile Yaratıcı Mühendislik Eğitimi verilecek. Toplam 5 modülden oluşan 200 saatlik eğitim kapsamında öğrenciler; İletişim Becerileri ve Liderlik , İnovasyon ve Girişimcilik, Mühendisler için Yatırım ve Finans Modelleri, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama, Proje Planlama ve Değişim Yönetimi, Kalite Mühendisliği ve Yönetimi, Kadınların Güçlendirilmesi, Hayırseverlik ve CSR, Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Global Isınma, Risk Yönetimi, Enerjide Liderlik ve Çevresel Tasarım (LEED), Yenilenebilir Enerji ve Çalışma Ortamlarında Sağlık, Güvenlik ve Çevre (HSE) derslerini alacaklar. Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan öğrenciler BÜYEM sertifikasının yanı sıra, dünya çapında 100’ün üzerinde ülkede kabul gören İş Teknolojileri Eğitim Konseyi (BTEC) Yönetim ve Liderlik Sertifikasını da almaya hak kazanacaklar.

Kuveyt’in Mühendis Kızları projesi ile, Kuveyt’in kalkınma planı paralelinde altyapı ve özelleştirme projelerinde istidam edilecek genç nüfusun donanımının artırılması amaçlanıyor. Böylelikle, hem özel hem de kamu sektörü için, ülkenin gelecekteki iş gücünün ihtiyaçlar doğrultusunda yetiştirilerek “deneyimli” bir yetenek havuzu oluşması sağlanacak. Ayrıca proje kapsamında verilen eğitimi başarı ile tamamlayan öğrenciler Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesinde istihdam edilerek, kadın mühendislerin istihdamına da destek olunacak.

Kuveyt’te yapılan törene katılan Kuveyt Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Al-Sabeeh yaptığı konuşmada bu projenin sürdürülebilir kalkınma açısından önemine değinerek, Türkiye ve Kuveyt arasında gençlerin eğitimi ve tecrübe paylaşımı konusunda bir mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.

Bakan Hind Al-Sabeeh, “Kuveyt’in kalkınma planı açısından insan kaynakları ve eğitim son derece önemli. Kuveyt kanunları kadın erkek eşitliğini destekliyor. Kuveytli kadınlar birçok alanda çok üst pozisyonlara gelmeyi başardılar. Bu da sürdürülebilir kalkınmanın en önemli öğelerinden biri” diye konuştu.

“Kuveyt Mühendis Kızları Projesi ilişkileri güçlendirecek”

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ise konuşmasında Kuveyt’in Türkiye için ülkelerden bir ülke olmadığını belirterek iki ülke arasında çok köklü bir bağ olduğuna değindi. Kaya, “Bir Arap atasözü der ki… Konuşulanlar kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, ama dilden çıkarsa kulağı geçemez. Türk halkı ile Kuveyt halkı işte birbirine dilden dile değil gönülden gönüle konuşan iki halktır”.

Kaya şöyle konuştu; “Türkiye olarak yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde kızların eğitim, tıp, hukuk alanlarına oranla mühendislik fakültesine ilgilerinin az olduğunu tespit ettik. Diğer bölümlerde yüzde 49-51 arasında olan bu oranların Mühendislik alanına gelince yüzde 29,4 ünü kızların yüzde 70,6’sını erkeklerin oluşturduğunu görüyoruz. Buradan hareketle Limak Vakfı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesini hayata geçirdik”

Bu projenin eşzamanlı olarak Kuveyt’te de uygulanmasının kadın politikaları konusunda ortak yaklaşımlar geliştirilmesine de vesile olacağını belirten Kaya, “Kuveyt’in Mühendis Kızları projesi ülkelerimiz arasında var olan ilişkileri daha da güçlendirecek, kız çocuklarının eğitimi konusunda ciddi bir farkındalık oluşturacaktır. Mühendis kızlarımız bilim ve teknoloji alanında elde ettikleri bu tecrübeyle Kuveyt’e değer katacaklardır” diye konuştu.

“Proje iyi uygulama örneği olarak Kuveyte taşındı ”

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından da büyük bir önem taşıyan projeyle ilgili olarak konuşan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir: ‘Limak Vakfı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliği ile hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları projemizi Kuveyt Üniversitesi ile imzalanan protokolle bu ülkeye iyi uygulama örneği olarak taşıdık. İş yaptığımız coğrafyalarda topluma kalıcı bir değer katabilmek bizim için çok önemli. Bu bakışla kendimizi Kuveyt’e karşı da sorumlu hissediyoruz. Sayın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya Hanımefendi’nin ilk günden bu yana koşulsuz desteklediği ve ulusal çapta yayılmasına öncülük ettiği Türkiye’nin Mühendis Kızları projesini Kuveyt Üniversitesi ve sosyal sorumluluk projelerimizde eğitim ortağımız Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliği ile Kuveyt’te de gerçekleştiriyor olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de elde ettiğimiz başarıyı, Kuveyt’te de yakalayacağımıza inancımız tam. Bu faaliyetlerin en önemli amaçlarından biri kız çocuklarının farkındalıklarının artırılarak kendilerini mühendislik alanına yakın hissetmeleri.’’ diye konuştu.

Önemli altyapı projeleri “okul” olacak

Seçilen başarılı öğrencilere, yolcu kapasitesi açısından dünyanın en büyük havalimanı olan Türkiye’deki İstanbul Yeni Havalimanı da dâhil olmak üzere, Limak’ın yürüttüğü dünya çapındakiönemli altyapı projelerini yerinde gözlemlemeleri ve öğrenmeleri için teknik gezi fırsatları sunulacak. Ayrıca proje kapsamında verilen eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kadın mühendislerin yetişmesi için bir okul olarak değerlendirilen Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesinde istihdam edilmesi hedefleniyor.

Kuveyt’in 2035 hedefi kapsamında üç önemli mega projelerisi bulunuyor. Bunlardan biri Şeyh Jaber El Ahmed El Sabah geçit yolu. İkincisi Mübarek El-Kabir liman projesi, üçüncüsü de uluslararası havaalanı. Kuveyt, bu projelerde kadın mühendislerin görev almasını hedefliyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......