SEDAŞ’ın EPDK Onaylı Ar-Ge Projesi SARP Başarıyla Uygulandı

“Arttırılmış Gerçeklik” geliyor… “Augmented Reality” is coming…

SEDAŞ ve AKTEK,  Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens’ten yararlanarak,  SARP (Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile SCADA Operasyonlarında Bakım-Onarım Eğitim Uygulaması) projesini gerçekleştirdi.

SEDAŞ’ın AKTEK’le birlikte yürüttüğü “Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Teknolojisi ile SCADA Operasyonlarında Bakım-Onarım Eğitim Uygulama Projesi kısa adı ile (S.A.R.P) projesi olarak anılıyor. SEDAŞ Elektrik Dağıtım Şirketi olarak, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde; güvenli, kaliteli ve güvenilir elektrik enerjisine müşterilerin sürdürülebilir erişimini sağlamaya çalışıyor. SEDAŞ’ın SARP Projesi,  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onaylı bir araştırma geliştirme projesi.

2017 yılında EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından onaylanan SARP projesinin, 14 aylık çalışma sonucunda pilot uygulaması başarı ile tamamlandı ve SEDAŞ yöneticilerinden Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi ile SEDAŞ Geliştirme ve Bakım Uzmanı Turan Aldırmaz,  Aktek Firmasından Müdür Yardımcısı Volkan Aktaş ile Uzman Yazılım Mimarı Sebahattin Düzel,  Microsoft’un lansmanında projeyi dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve teknolojideki yeni gelişmeleri takip eden bilişim firmalarının yöneticileri ve bu şirketlerde Ar-Ge projelerini yöneten iş insanlarına tanıttılar. Tanıtım filmine SEDAŞ’ın sosyal medya hesaplarında da yer verildi.

SEDAŞ’ın uzman kadrosunun tüm bilgi birikimini neredeyse sıfır saniyede, hiçbir tecrübesi olmayan bir personele aktarabildiği bir eğitim hayal edildiğinde, Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens’ten yararlanarak bu uzman olmayan kişi, uzman bir personelmişçesine, tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak uzmanlık gerektiren bir konuda SCADA üzerinde oluşan bir arızayı rahatlıkla çözebiliyor.

Bilgi işlem için inovasyon tarihine dayanan yeni bir vizyon oluşturan HoloLens 2 üzerindeki artırılmış gerçeklik, şirketlerin işlerindeki insanların daha etkili bir şekilde öğrenmelerine, iletişim kurmalarına ve birlikte çalışmalarına yardımcı olan uygulamalar ve çözümleri cihazda bir araya getiriyor. Donanım tasarımında, yapay zekada ve Microsoft’tan artırılmış gerçeklik gelişiminde çığır açan yenilikler yer alıyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......