Rüzgardan Elektrikte Rekor Kırıldı,Gözler İzmir’e Çevrildi

RÜZGARDAN ELEKTRİKTE REKOR KIRILDI, GÖZLER İZMİR’E ÇEVRİLDİ

Türkiye’de elektrik üretiminde, Nisan ayının ilk günü rüzgardan elde edilen 189 bin 258 megavatsaatle tüm zamanların rekoru kırıldı ve rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 22,67 oldu. Gözler şimdi, Mayıs ayında İzmir’de düzenlenecek Marentech Expo’ya çevrildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan ve BİFAŞ Fuarcılık tarafından organizasyonu gerçekleştirilecek MARENTECH EXPO – Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nın stratejik ortağı Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak ‘’Ülkemizin deniz üstü rüzgar enerji kaynakları alanındaki müthiş potansiyelinin farkındayız. Marentech Expo ile bu farkındalığı kamuoyuna ve yeni yatırımcılara aktararak, deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımlarının oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’nin bu alandaki potansiyeli yaklaşık 70 GW. Bu büyük güçten ne kadar kısa sürede yaralanırsak enerjide o denli önemli bir katma değer oluşturabiliriz’’ diye konuştu.

MARENTECH EXPO 25-27 MAYIS’TA İZMİR’DE KAPILARINI AÇIYOR

Deniz üstü enerji üretimi için dünyadaki dört ülkeden biri olarak gösterilen Türkiye’nin büyük ekonomik kazançlar elde edeceğini de ifade eden Durak, ’’Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden profesyonel yatırımcı ve alıcılar, deniz üstü enerji pazarındaki en yenilikçi ürün ve teknolojilerinin sergilendiği Marentech Expo ile ticaret ve yatırım hacmini genişletme şansı yakalayacak. BİFAŞ’ın organizyonuyla hayata geçecek Marentech Expo’da 24 ülkeden 20 binin üzerinde yerli ve yabancı firma ağırlanacak. Ayrıca özel yatırımcılarına ve önde gelen üretici firmalarına sağladığı B2B toplantıları ile uluslararası iş ağını oluşturarak eşsiz bir buluşma platformu da gerçekleştirilecek’’ dedi.

DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİNDE TÜRKİYE AVANTAJLI BİR ÜLKE

Bilindiği gibi GWEC Küresel Rüzgar Raporu 2022’ye göre, Türkiye, Azerbaycan, Avustralya ve Sri Lanka ile birlikte en yüksek deniz üstü rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip ülkeler olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında ilan edilen ancak ertelenen 1,2 gigavat kapasiteli deniz üstü rüzgar enerjisi yarışmaları da sektörün gündeminde. Rapora göre Türkiye, 2030’a kadar 20 GW rüzgar kurulu gücünü elektrik sistemine dahil etmeyi planlıyor. Türkiye’nin karasal rüzgar enerjisi kurulu gücü 11 GW seviyesinde. Deniz üstü rüzgar enerjisi santralına sahip olmayan ülkenin bu alandaki potansiyeli ise 70 GW olarak hesaplanıyor. Türkiye’de deniz üstü rüzgar enerjisi santralı projesinin gerçekleştirilmesi için Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki bazı limanlarda yapılan çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedilmiş durumda. Türkiye’de 10 yıl içerisinde öngörülen enerji sektörünün büyük potansiyeline istinaden; 2035 yılına kadar 4 adet 1000 MW DRES kurulumu ile yaklaşık 12 milyar Euro hacminde pazar oluşması bekleniyor. Ayrıca yüzer GES’ler başta olmak üzere diğer deniz üstü enerji kaynaklarının da gelişeceği görülmekte.

MARENTECH EXPO 25 MAYIS’TA KAPILARINI AÇIYOR

Marentech Expo Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, yerli ve yabancı yüzlerce prestijli firmanın katılımı ve binlerce profesyonel yatırımcı ve alıcının ziyaretiyle, 25-27 Mayıs’ta Fuar İzmir’de sektör profesyonellerine kapılarını açacak. Sektörün tek buluşma noktası olacak Marentech Expo – Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı, Türkiye deniz üstü enerji sektörünün ticaret hacmine büyük katkı sağlayacak. Fuarla ilgili daha fazla bilgi için www.marentechexpo.com adresi ziyaret edilebilir.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......