İbrahim Ethem BAŞKÖSE ; Jeneratör Isıtıcılarında Yeni Nesil Enerji Verimliliği
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Nişantaşı Üniversitesinde düzenlenen 2. Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesinde konuştuğumuz Pems AR-Ge Mühendisi İbrahim Ethem BAŞKÖSE firması ve Jeneratör Isıtıcılarında Yeni Nesil Enerji Verimliliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Öncelikle firmamıza gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Etkinliğin çok verimli geçtiğini söylemek isterim. Bu etkinlikte Genel Müdürümüz İsmail Taşkıran’da “GHES-Jeneratör Isıtıcılarında Yeni Nesil Enerji Verimliliği” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
Öncelikle firmamızdan bahsedecek olursam şunları söylemek istiyorum; PEMS Profesyonel Enerji Yönetim Teknolojileri anahtar teslim güç sistemleri, jeneratörler, senkronizasyon panoları, elektrik şalt tesisleri, enerji yönetim sistemleri ve elektrik panoları alanında çeyrek asrı geçen saha tecrübesinin ışığında akademi – sanayi iş birliğinde yüksek teknolojinin sektöre kazandırılması amacıyla kardeş şirketi olan Panoteknik bünyesinde Ar-Ge faaliyetlerine 2020 yılında başladı. 2023 Yılı içerisinde InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesinde resmi kuruluşunu yaparak Pems Enerji Yönetim Teknolojileri A.Ş olarak tüzel kişiliğini kazanan PEMS (Professional Energy Management Systems) çatısı altında Ar-Ge faaliyetleri devam eden verimli ve çevreci enerji yönetim sistemleri ürün grupları içerisinden sahaya sunulan ilk ürün ailesi olan GHES (Generator Heater Efficiency System) dünyada bir ilke imza atarak tüm sınai mülkiyet hakları PEMS’e ait olmak üzere 2024 yılında ülkemize ve insanlığa kazandırıldı.

İbrahim Ethem BAŞKÖSE şöyle devam etti; Hali hazırda hayatımızın her alanında bulunan şebeke yedeği olarak kullanılan ve yılın çok büyük bir kısmında bekleme konumunda kalan acil durum dizel elektrojen grupları (jeneratörler) bu bekleme döneminde elektrik kesintilerine karşı hazır olabilmek için motorlarını sıcak tutmak zorundadır. Bu ısıyı sağlayabilmek için de yıllık olarak ~ 6.000 saatin üzerinde bir sürede elektrikli rezistanslardan oluşan blok su ısıtıcılarını çalıştırmaktadır. Bu husus yıl boyunca hem çok ciddi miktarda elektrik enerjisi tüketimine neden olmakta, hem de karbon emisyonu salınımının artmasına sebep olmaktadır. Örneğin; 1000 kVA gücündeki 4 adet jeneratöre sahip bir tesisin jeneratörlerini yıl boyunca çalışmaya hazır halde sıcak olarak tutabilmesinin bedeli bugün 1.000.000 Türk Lirasının üzerinde bir harcamaya neden olmaktadır. Genelde farkına varılmayan bu büyük harcama ile enerji kayıplarının önüne geçmek PEMS enerji yönetim teknolojileri tarafından geliştirilen GHES ısıtıcı verimlilik modülleri ile çok kolaydır. Verimlilik sistemimizin kurulduğu jeneratör setlerinde tesis özelinde yüzde 90’a varan oranlarda finansal tasarruf sağlanan yerler bulunmaktadır. Sistemin online olarak kumanda ve kontrol edilmesi ile de bugüne kadar yaşanan kesinti esnasında ısıtıcı arızalarından kaynaklı jeneratörün çalışmaması gibi olumsuz durumlarından da önüne geçilmektedir.
İbrahim Ethem BAŞKÖSE konuşmasında şunları da dile getirdi; GHES modülleri jeneratörlere kurulduğu andan itibaren sahip olduğu otonom termal yönetim sistemi sayesinde yüzde 28 ile yüzde 41 aralığında mevcut enerji tüketimini doğrudan azaltmaktadır. Geri ye kalan enerji ihtiyacı ise doğrudan rezistanslar ile sadece elektrik tüketimi ile değil, tesiste bulunan mevcut ısı merkezi, Kojenerasyon, Trijenerasyon, Güneş Kollektörü, Atık Isı, Isı Pompası vb. gibi çok daha ekonomik ve çok daha çevreci olan diğer harici ısı kaynaklarından alınarak toplamda yüzde 80’den fazla bir oranda parasal tasarruf sağlamaktadır. Üstelik bu büyük verimlilik artışının yanın da jeneratör motorlarını daha yüksek bir termal değerde tutarak jeneratörlerin ilk çalışma anındaki yük alma kapasitelerini artırmakta, başlangıçtaki egzoz dumanını azaltmakta ve motorun ömrü ile sağlığına çok olumlu katkılarda bulunmaktadır.
İbrahim Ethem BAŞKÖSE son olarak şu bilgileri verdi; Ürünlerimizi hangi marka ya da model olursa olsun tüm jeneratör sahibi kurum ve kuruluşlar doğrudan Pems Enerji Yönetim Teknolojilerinden temin edebilmektedir. Ayrıca Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri ya da jeneratör firmalarından da ürünlerin teminini sağlayabilmektedir. Marka bağımsız olarak tüm jeneratör setleri için ücretsiz keşif ve fizibilite hazırlayarak son kullanıcı jeneratör sahiplerine mevcut tüketimlerini analiz ederek yapacakları tasarrufu ve çok kısa olan net geri dönüş sürelerini raporlamaktayız. Bu sayede kullanıcılar hem mevcut durumlarının farkına varmış olmakta, hem de daha sağlıklı ve çok daha uygun maliyetli bir jeneratör ısıtıcı sistemine sahip olmaktadır. Jeneratör sektöründeki köklü geçmişimiz ve çok büyük güçlere sahip özel projelerdeki uzmanlığımız sayesin de kullanıcılarımız için jeneratörlerin ne ifade ettiğini çok iyi bilen bir ekibe sahibiz. Ürünlerimizin süreklilik arz eden bir bakım – onarım ihtiyacı olmamasına rağmen, her türlü soru ve ihtiyaç anında 7/24 Hizmet esasına göre tüm ülke genelinde teknik destek sağlamaktayız.
www.elektrikhaber.com / Mustafa FAZLIOĞLU