Sandıktan Çıkan Sadece “Siyaset” mi?

Sandıktan Çıkan Sadece “Siyaset” mi?

Mustafa Fazlıoğlu (Elektrik Mühendisi)

Geçtiğimiz günlerde EMO Elektrik Mühendisleri Odalarının Olağan Genel Kurulları ve Seçimlerini tamamlayarak geride bıraktık. Yine sandıklar kuruldu, yine listeler yarıştı, yine kulislerde hararetli tartışmalar döndü.

Ancak seçim akşamları sandıklar kapandığında, bir mühendis olarak kendime sormadan edemedim: Kazanan meslek mi oldu, yoksa sadece bir siyasi blok mu?

Kim Galip Geldi?

Her iki yılda bir tekrarlanan o malum senaryoyu izledik. Listelerin isimleri değişiyor, renkleri değişiyor ama içerik maalesef hep aynı “tekin olmayan” siyasi kavgaların gölgesinde kalıyor. Üyelerimizin büyük çoğunluğu sandığa giderken adayın “teknik vizyonuna” veya “elektrik mühendisliğini nasıl ayağa kaldıracağına” bakmadı. Kimisi “karşı taraf kazanmasın” diye, kimisi “bizimkiler güçlensin” diye oy verdi.

Peki ya yapılan işler? Sahadaki mühendisin feryadı? O sandığın neresindeydi? Teknik olmayan siyaset bir virüs gibi meslek odalarımızın hücrelerine işlemiş durumda. Bu siyasi körlük, odayı üyeden, üyeyi de odadan kopardı. Seçim sonrası koridorlar boşalırken, odaya küsüp evine dönen binlerce mühendisin “itibarsızlaştırılan mesleği” ile baş başa kalması kimin umurunda?

Ötekileştirmekten Yorulmadık mı?

Oda içinde oluşturulan “bizden olanlar” ve “olmayanlar” ayrımı, en çok teknik gücümüze zarar veriyor. Bir mühendisin fikri, siyasi görüşü yüzünden “değersiz” ilan ediliyorsa orada mühendislikten bahsedilemez. Biz birbirimizi ötekileştirirken, elektrik mühendisliği sahası ehil olmayan ellere teslim ediliyor. İtibarımız, kapalı kapılar ardındaki siyasi pazarlıklarda değil; şantiyede, fabrikada, tasarım ofislerinde yani bizzat işin başında kaybediliyor.

Şu gerçeği artık yüzümüze vuralım: Üniversitelerimizden genç kardeşlerimiz kucaklarında diplomalarla çıkıyor ama sahanın gerçeklerinden fersah fersah uzaklar. EMO, bu eğitim boşluğunu doldurmak yerine, genel kurullarda siyasetin manifestolarını yazmakla meşgul.

  • Genç meslektaşım şantiyede yetersiz kalıyorsa,
  • “Diploma odaklı” eğitim sistemi bilgiyi dışlıyorsa,
  • SMM eğitimleri sadece kağıt üstünde formaliteye dönüşmüşse, Bunda mesleki gelişimi siyasi çekişmelerin gerisine atan yönetim anlayışının hiç mi suçu yok?

Sonuç Yerine: Yeni Döneme Çağrı

Evet EMO seçimleri bitti ve yeni bir dönem başladı. Ancak bu dönem de “kimin adamı” olduğumuzun konuşulduğu bir dönem olacaksa, şimdiden geçmiş olsun.

Buradan yeni yönetimlere ve tüm meslektaşlarıma sesleniyorum: Gelin, odayı sadece siyasi beyanat verme merkezi olmaktan çıkaralım.

  • Bilgi odaklı destek eğitimlerini acilen başlatalım.
  • Saha körlüğünü bitirecek, genç mühendisi usta-çırak ilişkisiyle yoğuracak mekanizmalar kuralım.
  • Odayı, üyesini siyasi görüşüyle değil, teknik liyakatiyle kucaklayan bir yapıya dönüştürelim.

Unutmayın; akım geçtiği yolu yakarsa, o devrede siyasetin değil, arızanın hesabı sorulur. Mesleğimiz “arızalı” bir döneme giriyor. Tamiri ise sadece liyakatle mümkündür.