Herkes BESS’den bahsediyor ama kimse içerde yatan PWM ve MPPT karşılaştırmasından konuşmuyor.

Herkes BESS’den bahsediyor ama kimse içerde yatan PWM ve MPPT karşılaştırmasından konuşmuyor…

Türkiye’nin bir numaralı yeni yatırım aracı BESS yani “Batarya Enerji Depolama Sistemleri”inde kullanılan PCS (Güç Dönüşüm Sistemi – GDS) ünitelerinden ve işlevlerine bağlı olarak oldukça gelişmiş güç elektroniği cihazları olduğundan bahsetmiyorlar ne yazık ki daha çok basit birer solar şarj kontrol cihazı övgüsünden ileri bir vurgu alamıyorlar.

Aslında yatırımcılar ve “mühendisler”in “her ikisin de” bu PCS’ler ve PWM’ler hakkında daha çok bilgi vermesi gerekirken, açıklamak bendenize düşmüş durumda:

  1. MPPT (Maksimum Güç Noktası Takibi):

Eğer BESS sisteminiz doğrudan güneş panellerinden (DC-coupled) şarj ediliyorsa, PCS ünitesinin güneş panellerinden gelen DC gücü işleyen bölümü kesinlikle MPPT algoritmalarını kullanmaya başlar. Bunun nedeni, güneş panellerinden değişken koşullar altında (farklı güneşlenme seviyeleri, sıcaklık vb.) maksimum gücü çekebilmek için MPPT’nin zorunlu olmasıdır. Bu durumda PCS, gelişmiş bir MPPT özellikli DC-DC dönüştürücü içermek zorunda kalır. (Size önerilen cihazda var mı bu?(

2. PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu):

  • PWM, aslında bir kontrol tekniğidir, MPPT gibi bir strateji değildir. PCS üniteleri içindeki invertörler (DC’yi AC’ye çevirirken) ve redresörler (AC’yi DC’ye çevirirken veya DC’den DC’ye dönüşüm yaparken) güç elektroniği anahtarlarını (transistörler, IGBT’ler vb.) çok yüksek frekanslarda açıp kapatarak voltajı ve akımı kontrol etmek için temel olarak PWM tekniğini kullanırlar. (Yeni değil yani)
  • Bu nedenle, BESS’inizi şebekeden (AC) şarj ederken veya BESS’ten şebekeye/yüke enerji verirken (DC’den AC’ye), PCS’nin içindeki güç elektroniği devreleri verimli bir şekilde çalışmak için PWM veya benzeri gelişmiş modülasyon tekniklerini kullanmak zorundadır. (Hiç açıklama alan oldu mu?)

Özetle:

  • Bir PCS ünitesi, içindeki güç elektroniği devrelerinin (invertör, redresör, DC-DC dönüştürücü) verimli kontrolü için temelde PWM tekniğini kullanır. Bu, gücün nasıl işlendiğinin temelini oluşturur.
  • Eğer bu PCS ünitesi aynı zamanda doğrudan güneş panellerinden şarj yapma görevini de üstleniyorsa, o zaman panellerden maksimum verimi almak için MPPT stratejisini/algoritmasını da barındırmak zorundadır.

Yani, PCS’ler çalışmak için PWM tekniğini kullanır ve eğer güneşten şarj alıyorsa MPPT stratejisini uygular. Bazı BESS’ler hiç de basit bir PWM tipi şarj kontrol cihazı olarak anlatılacak bir teknoloji değildirler; çok daha karmaşık ve çok yönlü cihazlardır.