Verimliliği ve Hızı Artırılan Dokunmatik CNC Kontrol Üniteleri

Yeni nesil CNC ürünleriyle başta otomotiv ve metal işleme olmak üzere tüm dünyada birçok sektörde standartları belirleyen Mitsubishi Electric, yüksek teknolojiyle donatılarak verimliliği ve hızı artırılan M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerinin dokunmatik ekran özelliği ile dikkat çekiyor. Sorunsuz yüzey kontrolü sağlayan seri, akıllı telefonlara benzeyen kolay ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Yeni Simple View özelliği sayesinde normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yaparak deneyimi olmayan kullanıcıların adaptasyon hızını artırmak mümkün hale geliyor. Çok sayıda açık ağ protokolüyle uyumlu olan M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, fabrika ortamının tamamıyla kolay entegrasyon sağlıyor.

Dünyanın önde gelen makine üreticilerine CNC ürünleri ve çözümleri sağlayan teknoloji devi Mitsubishi Electric, CNC işleme merkezleri ve CNC torna makineleri için üreticilere sunduğu katma değeri her geçen gün artırmak için çalışıyor. Bu doğrultuda inovatif ürün gamı içinde yer alan M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerini geliştirmeye devam ediyor. Yeni nesil M80 ve M800 serisi, çok milli (multi-spindle) senkronizasyon kontrolü sayesinde 32 eksen, sekiz mil ve sekiz parçaya kadar olan sistemleri destekleyebiliyor. Mitsubishi Electric’in “sorunsuz yüzey kontrolü” fonksiyonunu içeren seri, hassas çalışmalar sırasında bile her bir eksenin hızlanmasını ve yavaşlamasını optimize edebiliyor. Aynı sürede daha yüksek kesinlik elde edilmesine veya kesinlikten ödün verilmeden çevrim sürelerinin azaltılmasına imkan sağlayan seri, eşzamanlı beş eksenli makine operasyonlarında bile kullanılabiliyor.

Yüksek verimlilik ve hassasiyet

M800 CNC kontrol üniteleri, yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli makine operasyonları ile çok eksenli ve çok parçalı sistem kontrolü için tasarlanan üst düzey bir kontrol cihazı olarak öne çıkıyor. CNC uygulamaları için özel CPU içeren M80 ise daha az eksen ve milin kullanıldığı daha basit makine sistemlerinde yüksek verimlilik ve kullanım kolaylığı açısından ideal çözüm sunuyor. Mitsubishi Electric’in CNC sektörü için özel olarak tasarladığı CPU, daha hızlı makine yanıtı ve daha kesin makine operasyonları ile desteklenen makine performansı için işleme hızında artış sağlıyor.

Mitsubishi Electric’in M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, akıllı telefonlar kadar kolay kullanılabiliyor

Akıllı telefonlara benzeyen kolay ve sezgisel kullanıcı deneyimi

Ekran ve klavye tasarımıyla da öne çıkan M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, akıllı telefonlar ve tabletler gibi teknolojilerle büyüyen yeni nesil operatörlere hitap eden gelecek odaklı CNC’lerin kullanımını kolaylaştırıyor. Yeni seride yüksek çözünürlüklü ekranlar; 8.4 inch, 10.4 inch, 15 inch ve 19 inch seçeneklerinden oluşuyor. 10.4 inch ve daha büyük ekranlarda standart özellik olarak sunulan multi-touch özellikli kapasitif dokunmatik ekran, hem deneyimli hem de yeni operatörler için akıllı telefonlara benzeyen kolay ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Zorlu tuş işlemlerine son veren bu özellik sayesinde programın istenilen bölümü kolaylıkla görüntülenip izlenebilirken, diğer ekranlardaki bir menü rahatlıkla seçilebiliyor. Ayrıca yeni ekranlar uzun ömürlü sağlam cam yapısıyla günlük bakımın kolay bir şekilde yapılmasına da imkân tanıyor. Ürün ailesinde dikey ve yatay monte edilebilen klavyeler de bulunuyor.

19 inch dokunmatik dikey ekran

Mitsubishi Electric’in M800W serisi CNC kontrol ünitelerinde bulunan 19 inch dokunmatik dikey ekran; ekran klavyesi ve belge görüntüleyicinin makine üreticisi firmalar tarafından özelleştirilebildiği çoklu pencereler barındırabiliyor. Bu sayede üst kısımda CNC ekranı görüntüleniyorken, alt kısımda ise sanal klavye, operatör paneli, doküman görüntüleyici veya memo pad açılabiliyor. M800W serisi kontrol üniteleri, ekranın çoğu bölgesinde 50 mm gibi ince bir tasarım sunuyor olması sayesinde makine operatör paneli tasarımında yüksek derecede esneklik sağlıyor.

Kullanıcıların adaptasyon hızı artıyor

Yeni seri, içerdiği USB’nin yanı sıra artık SD kartıyla da büyük ölçekli karmaşık makine programlarının saklanması ve yedeklenmesine imkan tanıyor. Yeni Simple View özelliği sayesinde normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yaparak deneyimi olmayan kullanıcıların adaptasyon hızını artırmak ve operasyon esnasında oluşan alarmların tüm ekranı kaplayacak şekilde görüntülenebilmesi ile makinenin durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale geliyor. Böylece makine operatörü uzakta olduğu durumlarda da oluşan alarmı görebiliyor ve kontrol alanını genişletiyor. Kullanıcı yetki seviyesi belirleme özelliği ile operatörlere üretimdeki rollerine göre ayrı ayrı erişim izni tanımlanarak yetkisiz müdahaleden kaynaklı hatalar minimize edilebiliyor.

Fabrika ortamının tamamıyla kolay entegrasyon sağlıyor

Çok sayıda açık ağ protokolüyle uyumlu olan M80 ve M800 serisi, fabrika ortamının tamamıyla kolay entegrasyon sağlarken esneklik açısından da öne çıkıyor. Ayrıca robotlar, sensörler ve diğer ekipmanlarla CNC arasında bağlantı kurulmasını kolaylaştırıyor. 3D modelleri istenilen boyutta ve konumda görüntülemeye olanak tanıyan seride, operasyon öncesi parça çizimlerine bakılabiliyor ve parçaların kesit görüntüleri alınabiliyor. Standart olarak sunulan G Kod yardımcısı çok daha kolay programlama avantajı sunarken, üç boyutlu grafik kontrolü hem tornalama hem de frezelemeyi destekliyor. Bu sayede karmaşık programlar bile üç boyutlu simülasyon ile kolaylıkla kontrol edilebiliyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Yazar Hakkında :Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......